از منظر ایران، تصمیمات سوئد نه قابل درک است و نه توجیهپذیر: عراقچی
به تازگی، وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، در پیامی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X اشاره کرد که زمانی روابط بین ایران و سوئد شکوفا بود. در آن زمان، برندهای سوئدی مانند اسکانیا و ولوو برای شرکتهای ایرانی ارزشمند بودند و ارتباطات و سفرهای زیادی بین دو کشور وجود داشت. اما در دهه گذشته، “ما شاهد یک تغییر تأسفبار بودهایم”.
این پست که پاسخی به توییتی از همتای سوئدیاش در مورد وضعیت جسمانی احمد رضا جلالی، زندانی امنیتی در ایران، بود، ادامه داد: سوئد صادرات غیرتحریمی داروها، از جمله تجهیزات تخصصی و منحصر به فرد برای کودکان مبتلا به بیماری ای بی را متوقف کرده است. “بهطور مرتب، پلیس بهعنوان تماشاچی در کنار ایستاد و به تخریبگران اجازه داد که به سفارت ما در استکهلم حمله کنند؛ و به تازگی در تاریخ 30 آوریل، آتشسوزیچیها به محل دیپلماتیک ما آسیب رساندند.”
عراقچی همچنین گفت که به طرز شگفتآوری، مقامات سوئدی تصمیم به اعطای تابعیت به یک مجرم محكوم پس از صدور حکم برای تخلفات جدی گرفتهاند: یک شهروند ایرانی که ارتباطاتش با سوئد به قدری قوی است که به سختی چند کلمه سوئدی صحبت میکند.
وی گفت که هیچیک از این موارد از منظر ایران منطقی نیست. او تصریح کرد که با وجود جدیت تخلفات این مجرم محكوم، او به مانند سایر زندانیان به خدمات درمانی و امکانات دسترسی دارد و افزود که به جای اینکه در بنبست بیشتری پیش برویم، “از همتای سوئدیام @MariaStenergard میخواهم که گزینههایی را که ما را به وضعیت کنونی رسانده، دوباره مورد بررسی قرار دهد”.
عراقچی با افتخار به جامعه بزرگ ایرانی در سوئد اشاره کرد و گفت: “این جامعه به هر دو کشور و روابطشان کمک زیادی کرده است. شرکتهای ایرانی مشتاق به برقراری تجارت قانونی هستند که به نفع هر دو طرف باشد. زمان آن رسیده که از بلاغت خستهکننده دور شویم و فصل جدیدی را بگشاییم.”
عراقچی همچنین در روز شنبه، حمله اخیر به سفارت ایران در استکهلم را محکوم کرد و از مقامات سوئدی خواست تا علیه مسئولان این حادثه اقدام کنند.
در طول یک گفتوگوی تلفنی با همتای سوئدیاش که روز شنبه منتشر شد، عراقچی بر لزوم مشاورههای عمیقتر برای حل سوءتفاهمات و تقویت همکاری بین تهران و استکهلم تأکید کرد. او همچنین از سوئد خواست تا اقدامات لازم را برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه در آینده انجام دهد.
دو طرف درباره مسائل مورد علاقه مشترک و مسائل کنسولی تبادل نظر کردند. وزیر امور خارجه سوئد، ماریا مالمر استنرگارد، تأکید کرد که کشورش متعهد به حفظ ماموریتهای دیپلماتیک است و خاطرنشان کرد که استکهلم تمام اقدامات لازم را برای تأمین امنیت سفارت ایران در استکهلم انجام خواهد داد.
حمله آتشسوزی به سفارت ایران در استکهلم در تاریخ 30 آوریل انجام شد، زمانی که فردی ورودی ساختمان دیپلماتیک را به آتش کشید. آتش سپس به داخل محوطه سرایت کرد اما به سرعت خاموش شد. در این حمله کسی آسیب ندید، اما سفارت آسیب دید.