انتشار استراتژی و چشمانداز جدید UNHCR برای ایران در سالهای 2025-2027
سازمان ملل متحد با انتشار دیدگاه خود برای ایران تا پایان سال 2027، به نیازهای پناهندگان و افراد بیسرپرست توجه ویژهای کرده است. این دیدگاه به دنبال ایجاد محیطی امن و فراگیر برای افرادی است که به حمایت بینالمللی نیاز دارند، جایی که حقوق اساسی آنها محترم شمرده شود و دسترسی به راهحلهای مختلف برای آنها فراهم گردد.
هدف کلی این برنامه، حفاظت از حقوق افراد بیخانمان و بیسند است، با پاسخ به نیازهای آنها به صورت سریع و موثر، و ترویج ادغام و خودکفایی آنها به منظور ساخت آیندهای بهتر. همچنین، این برنامه در تلاش است تا به چالشهای ناشی از بیسند بودن و جابجایی افراد به صورت پایدار پاسخ دهد.
- ایجاد محیط امن: افراد نیازمند حمایت بینالمللی باید در محیطی امن و فراگیر زندگی کنند.
- حفاظت از حقوق: حقوق اساسی این افراد باید مورد احترام قرار گیرد.
- دسترسی به خدمات اجتماعی: افراد آسیبپذیر باید به خدمات اجتماعی دسترسی داشته باشند.
- کاهش بیسندی: تلاشهایی برای کاهش و جلوگیری از بیسندی انجام شود.
- توسعه همکاریهای بینالمللی: همکاری بینالمللی برای رسیدن به راهحلهای پایدار ضروری است.
این برنامه همچنین با استراتژیها و چارچوبهای موجود برای مدیریت وضعیت افغانستان همخوانی دارد، از جمله استراتژی راهحلها برای پناهندگان افغان و برنامه پاسخگویی به پناهندگان (RRP) که رویکردهای هماهنگ و پایدار را برای یافتن راهحلهای بلندمدت ترویج میکند.
اگرچه چارچوب همکاریهای توسعه پایدار سازمان ملل بهطور خاص به پناهندگان اشاره نمیکند، اما دیدگاه UNHCR با اهداف وسیعتر توسعه پایدار و ادغام همخوانی دارد. به حمایت از این دیدگاه و متناسب با اولویتهای استراتژیک RRP، UNHCR پنج اولویت استراتژیک را شناسایی کرده است که بر اساس ارزیابی از مسائل فوری مواجه با افراد بیخانمان و بیسند، و همچنین ارزیابی ظرفیتهای UNHCR و درسهای آموخته شده صورت گرفته است.
ایران اسلامی با بیش از 40 سال میزبانی از افراد بیخانمان، سیاستهایی شامل پناهندگان را به خوبی اجرا کرده و دسترسی به خدمات عمومی اساسی، بهویژه خدمات بهداشتی و آموزشی را فراهم کرده است.
طبق اطلاعات موجود به UNHCR، ایران میزبان حدود 773,000 پناهنده است که شامل کارتهای آمیش (761,000 افغان) و هویتی (12,000 عراقی) میشود که به اتباع خارجی اقامت موقت داده و از آنها حمایت پناهندگی میکند.
UNHCR تخمین میزند که در سال 2024، حدود 3.8 میلیون نفر با وضعیتهای مختلف اسنادی در ایران اقامت دارند که این کشور را به بزرگترین کشور میزبان پناهندگان در جهان تبدیل کرده است.
در افق سال 2025، UNHCR ایران بر پنج اولویت استراتژیک تمرکز خواهد کرد:
- حفظ فضای پناهندگی: تقویت محیط حفاظتی و حفظ فضای پناهندگی.
- افزایش حمایتها: ارائه خدمات فراگیر مانند بهداشت، آموزش و حمایت اجتماعی.
- ترویج خودکفایی: افزایش خودکفایی افراد بیخانمان و بیسند.
- گسترش فرصتها: ایجاد فرصتهای نوآورانه برای جابجایی و مسیرهای مکمل، از جمله بازگشت داوطلبانه زمانی که شرایط در افغانستان مناسب باشد.
- کاهش بیسندی: کاهش و پیشگیری از بیسندی و حمایت از افراد بیسند از طریق همکاریهای خاص در زمینه.
با این برنامه، UNHCR امیدوار است تا آیندهای فراگیر و مقاوم برای افرادی که مجبور به ترک کشور خود شدهاند، در ایران (جمهوری اسلامی) ایجاد کند.