ایران به تلاشهای سیاسی برای تغییر نام خلیج فارس واکنش نشان داد: محکومیت تلاشی غیرقانونی و غیرموجه
وزیر امور خارجه عباس عراقچی اعلام کرده است که تلاشهای سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس نشاندهنده نیت خصمانه نسبت به ایران و مردم آن است و به شدت محکوم میشود. این اقدامات جانبدارانه به عنوان توهینی به تمام ایرانیان تلقی میشود.
عراقچی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X روز چهارشنبه نوشت که نام خلیج فارس، مانند بسیاری از نامهای جغرافیایی دیگر، ریشه عمیقی در تاریخ بشر دارد. او تأکید کرد که ایران هرگز به استفاده از نامهایی مانند دریای عمان، اقیانوس هند، دریای عربی یا دریای سرخ اعتراضی نکرده است و افزود که استفاده از این نامها به معنای مالکیت هیچ کشور خاصی نیست، بلکه نشاندهنده احترام مشترک به میراث فرهنگی بشریت است.
او اظهار داشت: “در مقابل، تلاشهای سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس نشاندهنده نیت خصمانه نسبت به ایران و مردم آن است و به شدت محکوم میشود.”
عراقچی همچنین گفت: “این اقدامات جانبدارانه توهینی به تمام ایرانیان است، صرفنظر از پیشینه یا محل سکونت آنها.”
او ابراز امیدواری کرد که شایعات بیاساسی که درباره خلیج فارس وجود دارد، بیشتر به عنوان یک کمپین اطلاعات نادرست از سوی “جنگجویان همیشگی” برای تحریک ایرانیان در سراسر جهان باشد.
عراقچی اضافه کرد که رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، آگاه است که نام خلیج فارس قرنها سابقه دارد و توسط تمام نقشهنگاران و نهادهای بینالمللی شناخته شده است. او همچنین خاطرنشان کرد که این نام حتی در ارتباطات رسمی همه رهبران منطقه تا سال ۱۹۶۰ نیز مورد استفاده قرار میگرفت.
او ادامه داد: “هر گونه اقدام کوتاهنگر در این زمینه نه تنها اعتبار قانونی یا جغرافیایی نخواهد داشت، بلکه فقط خشم تمام ایرانیان از تمامی اقشار و گرایشهای سیاسی در ایران، ایالات متحده و در سراسر جهان را به همراه خواهد داشت.”
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام آمریکایی اعلام کرد که ترامپ در سفر به عربستان سعودی در هفته آینده، اعلام خواهد کرد که ایالات متحده خلیج فارس را به عنوان “خلیج عربی” یا “خلیج عرب” خطاب خواهد کرد.
اینکه آیا این اعلام همان چیزی است که ترامپ در نشست دفتر بیضی با نخستوزیر کانادا مطرح کرده، مشخص نیست.
اگر رئیسجمهور ایالات متحده با این برنامه مطرح شده پیش برود، جعل واقعیت تاریخی و جغرافیایی باعث ایجاد نارضایتی وسیع در داخل ایران خواهد شد، که در حال حاضر در حال مذاکره با دولت ترامپ است. اینکه آیا این موضوع بر روند مذاکرات تأثیر خواهد گذاشت یا خیر، هنوز مشخص نیست.
ایران اعلام کرده است که مذاکرات به طور انحصاری درباره برنامه انرژی هستهای ایران و تحریمهای اعمال شده بر این کشور به دلیل ادعاهای هستهای است.
این مذاکرات که به صورت غیرمستقیم انجام میشود، از ماه آوریل آغاز شده و تا کنون سه دور مذاکره برگزار شده است. دور چهارم به دلیل مسائل لجستیکی اوایل این ماه به تعویق افتاد. اما سخنگوی وزارت امور خارجه، اسماعیل بقایی، روز سهشنبه گفت که تاریخی برای از سرگیری احتمالی مذاکرات در حال بررسی است.