تاریخ گمشده «سندباد و شیلا» در بندر باستانی سیراف: کشف رازهای ناگفته!
سیر اف، یک بندر تاریخی واقع در استان بوشهر در جنوب ایران، ارتباط عمیق و اغلب نادیدهگرفتهای با داستانسرایی جهانی دارد. این بندر که در سواحل خلیج فارس قرار دارد، منبع الهام بخشی برای داستانهای محبوبی همچون «سندباد» بوده است. این شخصیت کارتونی، با همراه همیشگیاش، پرندهای به نام شیلا، به طور کامل بر اساس بندر سیر اف و زندگی دریانورد مشهور ایرانی، سندباد بحری، شکل گرفته است.
شخصیت سندباد بحری یکی از ۴۲ دریانورد ایرانی است که از بندر سیر اف به دریاهای دوردست از بوشهر تا چین با لنجها و قایقهای بادبانی سفر کرده است. با این حال، بسیاری از ایرانیان هنوز نیز سندباد را یک شخصیت عربی میدانند، چرا که انیمیشنهای ژاپنی که در کشورهای عربی رواج پیدا کرد، نام این شخصیت را در ذهن آنها ثبت کرده است.
سلیمان، یک تاجر، مسافر و نویسنده مسلمان از سده نهم میلادی، نیز از سیر اف بوده و قبل از مارکوپولو به چین و نواحی غربی آن سفر کرده است. سفرنامه او با نام «اخبار الصين و الهند» به زبان عربی نوشته شده و هماکنون در موزه لوور فرانسه نگهداری میشود و به شش زبان زنده دنیا ترجمه شده است.
محمد کنگانی، رئیس موسسه NGO موزه سیر اف-پارس، گفت: “۱۷,۰۰۰ قطعه آثار باستانی مربوط به سیر اف در موزه لندن نگهداری میشود که ممکن است غنیترین آثار تاریخی غرب آسیا از نظر تعداد باشد.”
وی افزود که موزه سیر اف در حال حاضر بر روی ۲,۰۰۰ متر مربع گسترش یافته و برنامهریزی شده است که به یک موزه هوشمند تبدیل شود.
کنگانی ادامه داد که اگر سیر اف به ثبت جهانی برسد، نخستین مدرکی خواهد بود که نام خلیج فارس را اثبات میکند و از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پیشی خواهد گرفت که تلاش میکنند نام آن را تغییر دهند.
وی پیشنهاد داد که یک موسسه تحقیقاتی مطالعات خلیج فارس و سیر اف در نزدیکی موزه سیر اف تأسیس شود تا دانشجویان بتوانند پایاننامههایی درباره خلیج فارس و سیر اف با استفاده از منابع علمی و تاریخی آن منتشر کنند.
سیر اف، یک بندر باستانی در خلیج فارس، در دوران پیش از اسلام و اوایل اسلام به عنوان یک مرکز تجاری مهم عمل کرده و ایران را به نواحی دوری مانند چین، هند و شرق آفریقا متصل کرده است.
این بندر از دوره ساسانی تا قرن چهارم هجری، مهمترین بندر ایران به شمار میرفته و شواهد فراوانی از مهارت و نبوغ ایرانیان در دریانوردی، روابط بینالمللی و تعامل با فرهنگها و تمدنهای نزدیک و دور را به نمایش میگذارد.
بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۷۳، مؤسسه بریتانیایی مطالعات ایرانی، هفت فصل حفاری و بررسی در سیر اف انجام داد که این شهر نقش مهمی در شبکه تجارت دریایی ایفا کرده است که محصولات هند، دور شرق و شرق آفریقا را بین سالهای ۸۰۰ تا ۱۰۵۰ میلادی به غرب آسیا تأمین میکرد.
آثار تاریخی و معماری بوشهر شامل بناهای اسلامی مانند مساجد و مراکز عبادت، عمارتها، برجهای قدیمی، قلعهها و باغها میشود. علاوه بر این، بوشهر آثار مهمی از دورههای ایلامی، هخامنشی، اشکانی و ساسانی را در خود جای داده است.