تجربه‌ای بی‌نظیر: اجرای اپرای "رستم و سهراب" توسط تجکناوریان در ارمنستان

تجربه‌ای بی‌نظیر: اجرای اپرای “رستم و سهراب” توسط تجکناوریان در ارمنستان

لوريس چكناوريان، موسيقيدان و رهبر اركستر مشهور ايرانی-ارمنستانی، به زودی کنسرت و اپرایی بر اساس شاهنامه فردوسی را در ارمنستان برگزار خواهد کرد. این رویداد فرهنگی به شناسایی بیشتر ادبیات و موسیقی ایرانی کمک خواهد کرد و فرصتی برای ترویج هنرهای ایرانی در سطح بین‌المللی فراهم می‌آورد.

چكناوريان در تاریخ ۲۲ مارس، کنسرت گالا را در تئاتر ملی اپرای ارمنستان و باله اجرا خواهد کرد. سپس، در تاریخ‌های ۳۱ مارس تا ۲ آوریل، اپرای “رستم و سهراب” را در همان مکان به مدت سه شب رهبری خواهد کرد.

در این اپرا، چكناوريان از موسیقی فولکلور و سنتی ایران بهره برده است. او گفت: “از دوران کودکی به داستان‌های شاعر ایرانی، ابوالقاسم فردوسی و شاهنامه بسیار علاقه‌مند بوده‌ام. شاهنامه فقط یک کتاب نیست؛ بلکه تاریخ ملی ایران است و همه مردم ایران افسانه رستم و سهراب را می‌شناسند.”

چكناوريان معتقد است که فردوسی (۹۴۰-۱۰۲۰) بزرگ‌ترین شاعر جهان است و هر آنچه در آثار ویلیام شکسپیر (۱۵۶۴-۱۶۱۶) وجود دارد، در آثار فردوسی نیز یافت می‌شود.

تالیف اپرای “رستم و سهراب” ۲۵ سال به طول انجامید. در سال ۱۹۶۳، آهنگساز و معلم موسیقی آلمانی کارل اورف به لوريس چكناوريان بورسیه‌ای اعطا کرد که به او این امکان را داد تا در سالزبورگ اقامت کند و اپرای خود را در اتریش به پایان برساند. این اپرای ۱۴۰ دقیقه‌ای از آن زمان در اتریش و ایران اجرا شده است.

لوريس چكناوريان، متولد بروجرد، استان لرستان، در سن ۸۷ سالگی یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های فرهنگی در ارمنستان و ایران به شمار می‌رود. به عنوان یکی از رهبران اركسترهای نسل خود، او اركسترهای بین‌المللی را در سرتاسر جهان رهبری کرده و بارها در رویدادهای مختلف موسیقی جوایزی دریافت کرده است.

READ  ایروان از ایران به خاطر حمایت از تمامیت ارضی ارمنستان قدردانی کرد

چكناوريان به عنوان یک آهنگساز، شش اپرا، پنج سمفونی، آثار کُر، موسیقی اتاق، موسیقی باله، آثار پیانویی و آواز، کنسرتی برای پیانو، ویولن، گیتار، ویولنسل و پیپا (لوت چینی) و همچنین موسیقی برای فیلم‌های مستند و داستانی نوشته است.

آثار او توسط ارکسترهای بزرگ اجرا شده است، از جمله:

  • ارکستر سمفونیک لندن
  • ارکستر فیلارمونیک لندن
  • ارکستر هاله
  • ارکستر فیلارمونیک هلسینکی
  • ارکستر سمفونیک آمریکایی در نیویورک
  • ارکستر سمفونیک تهران
  • ارکستر سمفونیک ژوهانسبورگ
  • ارکستر سمفونیک حیفا
  • ارکستر سمفونیک مکزیک
  • گروه سازهای کوبه‌ای لندن
  • گروه سازهای کوبه‌ای استراسبورگ
  • ارکستر اتاق انگلیسی

از سال ۲۰۰۹ تا کنون، چكناوريان همچنان به وقت خود را به آهنگسازی، نقاشی و نوشتن داستان‌های کوتاه اختصاص داده است. از جمله آثار اخیر او می‌توان به اپراهای “زحاک” (لیبرتو بر اساس شاهنامه فردوسی) و “مولانا و شمس تبریزی” (لیبرتو بر اساس اشعار مولوی) و همچنین اپرای اتاق “آخرین ساعت صادق هدایت” (لیبرتو بر اساس “بوف کور” و دیگر آثار صادق هدایت) اشاره کرد.

دیگر آثار او شامل کنسرت دوم برای ویولن و ارکستر اتاق، یک اثر برای پیانو solo به نام “۱۹۱۵” و دو سوئیت سمفونیک بزرگ: “داریوش” در مورد پادشاه باستانی ایرانی و “تختی” که به کشتی‌گیر مشهور ایرانی تقدیم شده است.

نقاشی‌های چكناوريان در گالری شیرین در تهران، گالری مریم سیحون در لس آنجلس و دو بار در انجمن هنرمندان ایرانی در تهران به نمایش گذاشته شده است.

نوشته‌های مشابه