تحول آموزشی در ایران پس از انقلاب اسلامی: نگاهی به تغییرات و چالشها
پس از انقلاب اسلامی در سال 1979، سیستم آموزشی ایران تغییرات قابل توجهی را تجربه کرده است. این تغییرات به دلیل تأسیس نهضت سوادآموزی و توسعه زیرساختهای آموزشی به وقوع پیوسته که منجر به افزایش نرخ پوشش آموزشی، کاهش فاصله سواد بین مردان و زنان و رشد فضای آموزشی سرانه، به ویژه در مناطق محروم شده است.
نرخ سواد در میان افرادی که بالای 6 سال سن دارند، از 47.5 درصد قبل از سال 1979 به 90.7 درصد پس از پیروزی انقلاب اسلامی افزایش یافته است. این امر باعث شده که ایران در زمره کشورهای پیشرو در زمینه پوشش آموزشی قرار گیرد. در طول 46 سال گذشته، تعداد دانشآموزان با افزایش 10 میلیونی به 17 میلیون نفر رسیده و هر روزه در مناطق محروم، هشت مدرسه جدید ساخته شده است.
- در سال 1976، نرخ سواد به 47.5 درصد رسید؛ نرخ سواد مردان و زنان در سنین 10 تا 49 به ترتیب 61.8 و 35.5 درصد بود.
- تا سال 1402 (مارس 2023 – مارس 2024)، نرخ سواد به 90.7 درصد افزایش یافته است؛ 97.8 درصد مردان و 96.1 درصد زنان در سنین 10 تا 49 نیز به این موفقیت رسیدهاند.
- نرخ سواد زنان پس از انقلاب اسلامی 2.5 برابر شده است.
در گذشته، سواد به معنای توانایی خواندن و نوشتن بود، اما به تدریج به تسلط بر زبانهای خارجی نیز گسترش یافت. در حال حاضر، مفهوم سواد فراتر از اینها رفته و شامل توانایی حل مسائل زندگی میشود، که این همان هدفی است که کشور در تلاش برای دستیابی به آن است.
از سال 1979، ساخت مدارس با رشد 300 درصدی مواجه شده و تعداد مدارس از 33,121 مدرسه با 132,484 کلاس درس به 107,000 مدرسه با 560,000 کلاس درس رسیده است. فضای آموزشی به ازای هر دانشآموز در ایران از 1.8 متر مربع در آغاز انقلاب به 5.45 متر مربع در سال جاری افزایش یافته است و در حال حاضر بیش از 1,100 مدرسه سنگی وجود دارد.
دولت رئیسجمهور مسعود پزشکیار عزم خود را جزم کرده است تا مدارس سنگی و پیشساخته را در مدت یک سال با مدارس جدید جایگزین کند.
یکی از دیگر دستاوردهای اخیر سیستم آموزشی، تهیه و اجرای یک برنامه اصلاحی است که به عنوان یک پایهگذار توسعه شناخته میشود. این برنامه پس از دوازده سال بررسی و مطالعه، به عنوان نقشهراهی برای ارتقاء کیفیت آموزش در کشور طراحی شده است.
این برنامه تاکنون در ده مدرسه اجرا شده و قرار است در سه سال آینده به طور سراسری اجرا شود و انتظار میرود که آموزش را به شکل مثبتی متحول کند.
- برنامه بر روی مدیریت، معلمان، خانوادهها، برنامه درسی، و محیط فیزیکی و فرهنگی متمرکز است.
- هدف آن کمک به تحقق مهارتهای فردی و اجتماعی دانشآموزان و بهبود کیفیت آموزشی در میان دانشآموزان و معلمان است.
- این برنامه همچنین به خانوادهها کمک میکند تا مهارتهای تربیتی خود را تقویت کنند.
برابری آموزشی یک شعار نیست
رئیسجمهور مسعود پزشکیار اعلام کرده است که دولت قصد دارد سیستم آموزشی را به گونهای تغییر دهد که هیچ دانشآموزی از حق آموزش با کیفیت محروم نشود و تأکید کرده است که برابری آموزشی نه تنها یک شعار بلکه یک هدف اساسی است.
او در این خصوص گفت: “این غیرقابل قبول است که دانشآموزان در مدارس دولتی مناطق محروم آموزش خوبی دریافت نکنند در حالی که باید با دانشآموزانی که از بهترین آموزشها در مدارس خصوصی بهرهمند هستند، رقابت کنند.”
پزشکیار در روز پنجشنبه در بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی، این اظهارات را مطرح کرد. رئیسجمهور اظهار داشت که ارائه آموزشهای فنی و حرفهای در کنار آموزش عمومی یکی از کلیدیترین زمینهها برای تحول در روشهای آموزشی است که از طریق آن جوانان مهارتهای لازم برای شغل خود را پس از فارغالتحصیلی از دبیرستان توسعه خواهند داد.
او با اشاره به برنامههای گسترده برای حل چالشهای زیرساختی مدارس، تأکید کرد: “ما تمامی چالشهای ساخت مدارس را در مدت یک سال پشت سر خواهیم گذاشت. یکی از اهداف اصلی ما تبدیل مدارس دولتی به بهترین مدل آموزشی است.”
رئیسجمهور از استانداران و تمامی مقامات اجرایی خواست تا با دیگر بخشها در یک برنامه ملی برای ترویج برابری در فضاهای آموزشی همکاری کنند.
او همچنین بر ضرورت مشارکت عمومی و نقش شهروندان در تحقق برنامه ملی ساخت مدارس تأکید کرد و گفت: “ما باید برنامههای خود را با مردم به اشتراک بگذاریم تا نه تنها مدارس برای فرزندانشان بسازیم، بلکه فضاهای ورزشی و تفریحی مناسب برای فعالیتهای فوقبرنامه نیز فراهم کنیم.”
پزشکیار همچنین بر اهمیت اقدام به جای سخن گفتن تأکید کرد و اعلام کرد که دولت او اولویت را حل مسئله کمبود فضای آموزشی، به ویژه در مناطق محروم در سراسر کشور در مدت یک سال قرار داده است.