تهران میزبان گفتوگوهای ایران و چین برای ارتقای همکاریهای علمی زنان
زنان ایرانی و چینی در دانشگاه الزهرا تهران به بحث و گفتگو درباره گسترش همکاریهای بینالمللی و علمی پرداختند. این نشست فرصتی مناسب برای تبادل نظر در خصوص ظرفیتهای علمی زنان در دو کشور فراهم آورد.
زهره نازمبکا، رئیس دانشگاه الزهرا، بر پتانسیل همکاریهای علمی بین ایران و چین تأکید کرد و بر اهمیت ظرفیتهای تحقیقاتی زنان در این دو کشور صحبت کرد. در این راستا، لی یینگ، معاون رئیس دانشگاه زنان چین، ابراز امیدواری کرد که زنان نبوغآفرین ایرانی و چینی نقش قویتری در ترویج صلح و گسترش جوامع ایفا کنند.
در این جلسه، خدیجه جواد، مشاور معاون رئیسجمهور در امور علمی و فناوری، پیشنهاداتی را برای تقویت همکاریها از طریق سه ابتکار کلیدی مطرح کرد:
- توسعه مراکز فناوری و نوآوری بهطور خاص برای زنان در ایران و چین در زمینههای تکنولوژیهای پاک، انرژی دیجیتال و بهداشت دیجیتال.
- راهاندازی برنامه مشترکی برای تبادل دانش و اجرای همکاریهای تحقیقاتی علمی توسط زنان تکنولوژیست از دو کشور. این شامل اجرای پروژههای تحقیقاتی مشترک، برگزاری بازدیدها و دورههای آموزشی تخصصی است.
- تاسیس یک صندوق توسعه و توانمندسازی مشترک بین زنان تکنولوژیست دو کشور برای حمایت از پروژههای مشترک، از جمله استارتاپها و پروژههای نوآورانه.
زنان ایرانی در زمینه فناوری پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند. آنها با تولید محصولات پیشرفته و رشد اقتصاد دانشبنیان، به جهان نشان میدهند که پتانسیل درخشانی در این حوزه دارند.
زنان ایرانی در رویدادهای جهانی درخشیدهاند و تواناییهای خود را به نمایش گذاشتهاند. درصد مدیران زن و رئیس هیئتمدیره شرکتهای دانشبنیان در سه سال گذشته بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
تعداد مدیران زن تقریباً دو برابر شده و از ۱,۰۹۲ نفر در سال ۱۴۰۰ (۲۰۲۱-۲۰۲۲) به ۲,۲۵۰ نفر در پایان نهماهه اول سال جاری افزایش یافته است. اما، با وجود افزایش حضور زنان پیشرو در بخش فناوری و نوآوری در کشور در دهههای اخیر، همچنان در مقایسه با مردان، اقلیت قابل توجهی در بخشهای تحقیقاتی و علمی، بخش خصوصی و همچنین کسبوکارهای فناوری هستند.
به گفته احمد فاضلزاده، رئیس مؤسسه استناد علمی جهان اسلام (ISC)، زنان محقق ۶۶۵ نفر از ۴,۸۱۸ محقق پرارجاع کشور را تشکیل میدهند که بیش از ۱۳ درصد کل است. در سال گذشته تقویمی ایران (مارس ۲۰۲۳ – مارس ۲۰۲۴)، زنان ۱۲.۷۵ درصد از محققان پرارجاع را تشکیل دادهاند.
وزارت بهداشت با ۲۹.۵۷ درصد، بیشترین تعداد محققان زن پرارجاع را به خود اختصاص داده است. همچنین، ۳۷۵ زن ایرانی با بالاترین ارجاعات در بین دو درصد برتر جهان (عملکرد یکساله) در ۱۳ حوزه موضوعی شامل پزشکی بالینی، بیومدیکال، شیمی، مهندسی، کشاورزی، شیلات و جنگلداری، فناوریهای استراتژیک (هوش مصنوعی، نانوتکنولوژی و غیره)، فناوری اطلاعات و ارتباطات، علوم زمین و محیط زیست، فیزیک و نجوم، بهداشت عمومی و خدمات بهداشتی، زیستشناسی، آمار و ریاضیات، و تحقیقات متنی به امتیازات لازم دست یافتهاند.