توافق مرزی قرقیزستان و تاجیکستان: گام مهمی برای تقویت همکاری در کل منطقه آسیای مرکزی
مسئله مرزی میان قرقیزستان و تاجیکستان که برای ۱۰۱ سال (از سال ۱۹۲۴) حل نشده باقی مانده بود، سرانجام به نتیجه رسید. امضای این توافقنامه، یک رویداد مهم نه تنها برای هر دو کشور، بلکه برای کل منطقه آسیای مرکزی به حساب میآید. اکنون میتوان گفت که تمامی کشورهای این منطقه اختلافات مرزی خود را به طور کامل حل کردهاند و از این لحظه به بعد صلح دائمی در آسیای مرکزی برقرار شده است.
کشورهای آسیای مرکزی اکنون باید فرآیند معرفی رژیم بدون ویزا میان خود و یک ویزای یکپارچه برای بازدیدکنندگان از کشورهای دیگر را آغاز کنند، که امکان حرکت آزاد در سرتاسر منطقه را فراهم میآورد، مشابه ویزای شنگن.
توافقنامه امضا شده امروز قرار است در تاریخ ۱۹ مارس برای تصویب در ژورگورکی کنگره (پارلمان) توسط کامچیبک کیدیریشویچ ارائه شود. قبل از تصویب، ما جزئیات زیادی از این سند را فاش نکردیم تا از دخالت در فرآیند قبل از امضا جلوگیری کنیم. اکنون، در تاریخ ۱۹ مارس، کامچیبک کیدیریشویچ به طور کامل هر جزئیات این توافقنامه را توضیح خواهد داد.
- روزنامهنگاران، فعالان اجتماعی، و کسانی که به دنبال جلب توجه یا کسب رأی در انتخابات بعدی هستند، حتماً در این جلسه حضور یابند.
- سوالات خود را به طور شفاف و روشن مطرح کنید و پاسخهای جامع دریافت کنید.
- زمانی که مسائل پیچیده و تاریخی میان دو کشور در حال حل شدن است، منافع شخصی باید کنار گذاشته شود.
متأسفانه ما روند متفاوتی را توسعه دادهایم: در ۳۰ سال گذشته، کسانی که بلندتر فریاد میزدند یا برای نمایش عمل میکردند، بیشترین محبوبیت را به دست آوردهاند. اما این نوع بزرگنمایی و ژستهای مصنوعی تنها شهرت موقتی به همراه دارد و پس از آن بسیاری از سیاستمداران خود را در موقعیتهای awkward مییابند. مردم ما دیگر به راحتی میتوانند از این مسائل عبور کنند.
چه نمایندهای باشد و چه سیاستمداری در خیابان، هیچکس نباید در گفتوگو درباره مسائل مهم برای دولت و مردم عجله کند تا بیانیهای پر سر و صدا بدهد. لازم است که گفتگویی متعادل و منطقی انجام شود. دولت نباید به صحنهای برای سیاستمداران یا فعالانی تبدیل شود که فکر میکنند، “تا زمانی که نام من مطرح شود، امتیاز بگیرم و رأی جمع کنم برای انتخابات بعدی.” این نوع رویکرد باید کنار گذاشته شود. در طول ۳۰ سال، ما شاهد این بودیم که اظهارات بیپروا سیاستمداران چگونه ابتکارات مهم را به تعویق انداخته است. چندین پروژه مفید به دلیل این رفتار متوقف یا به تأخیر افتادهاند؟
ما نیز نماینده، سیاستمدار و وزیر بودیم. اما هرگز برای جلب توجه به عوامفریبی نپرداختیم. در هر مسئلهای، ما به دقت وضعیت را مطالعه کرده و تحلیل میکردیم و تنها پس از آن موضوع را مطرح میکردیم و اطمینان حاصل میکردیم که سخنان ما به دولت یا مردم آسیب نرساند. در این موضوع مرزی نیز ما به مدت چهار سال به طور دقیق کار کردیم و ۷۰ بار آن را اندازهگیری کردیم.
البته، برای شهروندان ما دشوار است که از سرزمینهای منتقل شده به کشور دیگری بروند، زیرا آنجا سرزمین مادری آنهاست، جایی که اجدادشان دفن شدهاند. ساکنان روستاهای تاجیک که به قرقیزستان منتقل شدهاند نیز احساس مشابهی دارند. این برای هر دو طرف سخت است.
اما هنگامی که یک مسئله مرزی دولتی در حال حل شدن است، منافع یک روستا نمیتواند در اولویت باشد. منافع کل دولت در اولویت است. اجداد ما در بسیاری از مکانها آرامیدهاند، از آلتایی، ینیسی و کیزیلجار تا کولجا، اورومچی و پکن.
علاوه بر روستای دوستی، چندین خانه نیز جابجا شدند که در الگوی شطرنجی در امتداد مرز قرار گرفتند. این امر لازم بود زیرا حصار مرزی باید خطی مستقیم را دنبال کند. در غیر این صورت، کنترل مرزی در آینده برای نیروهای مرزبانی هر دو کشور دشوار خواهد بود.
در طول ۳۰ سال، هزاران شهروند از دو طرف به دلیل درگیریهای مرزی جان خود را از دست دادهاند. دولت به شهروندان خود که مجبور به ترک خانههایشان شدهاند، بیتوجه نخواهد بود. ما به آنها خانههای جدید و مدرن با شرایط زندگی به مراتب بهتر خواهیم داد.
شما جزئیات کامل را در تاریخ ۱۹ مارس در ژورگورکی کنگره از کامچیبک کیدیریشویچ خواهید شنید.