حراج تهران تحت ذرهبین: ادعاهای فروش غیرقانونی آثار هنری!
فروش یک اثر هنری تاریخی که به هنرمند مشهور دوران صفوی، رضا عباسی، نسبت داده شده است، جنجالهایی را در مورد قانونی بودن فروش و اصالت آن به وجود آورده است. این رویداد در حراجی تهران که در روز جمعه برگزار شد، انتقادات زیادی را از سوی مسئولان میراث فرهنگی به همراه داشت و سوالاتی را در میان کارشناسان هنر ایجاد کرد.
چند ساعت قبل از آغاز حراج، لیلا خسروی، سرپرست اداره کل موزهها، نگرانیهای خود را در مورد فروش آثار هنری سنتی، که برخی از آنها بیش از یک قرن قدمت دارند، بیان کرد. بر اساس گزارشها، او به قانون ۱۹۳۰ حفاظت از میراث ملی و فرهنگی اشاره کرد و تأکید داشت که صادرات و فروش آثار باستانی که بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارند، بدون مجوز صریح از معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ممنوع است.
خسروی همچنین توضیح داد که اینگونه آثار فقط پس از شناسایی و صدور گواهی رسمی از سوی وزارت میتوانند در داخل ایران به فروش برسند. حراجی تهران در جدیدترین دوره خود، مجموعهای از هنرهای سنتی، کلاسیک و مدرن ایرانی را به نمایش گذاشت، که شامل ۲۵ اثر سنتی و ۷۵ اثر مدرن بود.
- حراجچیان تاکید کردند که مجوزهای لازم را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین مجوز خاصی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای فروش آثار بیش از یک قرن سن دریافت کردهاند.
- محمود نورایی، مدیر روابط عمومی حراجی تهران، با دفاع از اصالت اثر گفت که “پرتره دختری نشسته” دارای تاریخچه مستند است که به عنوان هدیهای از سوی پادشاهان صفوی اصفهان به یک خانواده برجسته اهدا شده است.
با وجود این اظهارات، خسروی بعداً بیانیهای صادر کرد و فروش این اثر هنری را غیرقانونی اعلام کرد. همچنین، سوالاتی در مورد اصالت نسبت دادن این اثر به رضا عباسی مطرح شده است. کارشناسان هنر به تفاوتهای موجود در خطنویسی، عدم وجود برخی تکنیکهای خاص و ناهماهنگیها در تاریخ و سبک ادعایی خلق اثر اشاره کردهاند.
با وجود نگرانیها، حراجی تهران ادامه داد که تجزیه و تحلیلهای کارشناسی از جمله آزمایش کاغذ و رنگ انجام شده است. به علاوه، کاتالوگ حراج تصویری از اثر دیگری از رضا عباسی، که در سال ۲۰۱۸ در حراج کریستیز فروخته شده بود، به نمایش گذاشت و به مسئله قدیمی خروج آثار ارزشمند از کشور اشاره کرد.
این حادثه نیاز به اقدامات قویتر برای کنترل صادرات گنجینههای ملی را برجسته میکند. با نمایش و حراج اثر هنری در داخل ایران، حراجی تهران به نظر میرسد که هرگونه تلاش برای قاچاق این اثر را خنثی کرده است.
اثر “پرتره دختری نشسته” اثر رضا عباسی، در این دوره از حراج، بالاترین قیمت را به خود اختصاص داد و به مبلغ ۲۶۴,۰۰۰ دلار (۲۲۴.۴ میلیارد ریال) فروخته شد. دومین فروش بالاتر، یک جفت شمعدانی حکاکی شده اثر حسین علاقدندان بود که به قیمت ۱۳۴,۵۸۸ دلار (۱۱۴.۴ میلیارد ریال) به فروش رفت. همچنین، دو اثر “آفرینش” اثر محمود فرشچیان و “بخشایش” اثر وحید خاکدان به قیمت ۱۲۱,۶۴۷ دلار (۱۰۳.۴ میلیارد ریال) به فروش رفتند.
حراجی تهران، که در سال ۲۰۱۲ به عنوان یک ابتکار مستقل و خصوصی تأسیس شد، اولین حراج از نوع خود در ایران است که به معرفی بهترینهای هنر ایرانی میپردازد و هدف آن پاسخگویی به افزایش علاقه به هنر مدرن و معاصر ایرانی و تسهیل خرید آثار با کیفیت به شیوههای قابل اعتماد است.