خود را توانمند کنید: تحقق مراقبت از گوش و شنوایی برای همه!
روز جهانی شنوایی که هر ساله در تاریخ ۳ مارس برگزار میشود، به افزایش آگاهی در مورد از دست دادن شنوایی و ترویج مراقبت از گوش و شنوایی اختصاص دارد. این روز به اقدامات لازم برای پرداختن به مشکلات مرتبط با از دست دادن شنوایی دعوت میکند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) هر ساله موضوعی را برای این روز تعیین میکند و مواد تبلیغاتی مبتنی بر شواهد مانند بروشورها، پوسترها، بنرها، اینفوگرافیکها و ارائهها را توسعه میدهد.
موضوع امسال بر اساس تمرکز سال ۲۰۲۴ بر تغییر نگرشها نسبت به مراقبت از گوش و شنوایی است. این موضوع افراد در تمام سنین را دعوت میکند تا خود را توانمند سازند و به حفظ سلامت گوش و شنوایی برای خود و دیگران کمک کنند. موضوع سال جاری به این شکل است: “تغییر نگرشها: خود را توانمند کنید تا مراقبت از گوش و شنوایی را برای همه به واقعیت تبدیل کنید!”
این کمپین با تشویق افراد به شناخت اهمیت سلامت گوش و شنوایی، هدف دارد تا مردم را به تغییر رفتار خود برای محافظت از شنوایی در برابر صداهای بلند و پیشگیری از از دست دادن شنوایی ترغیب کند. در این راستا، افراد باید به طور منظم شنوایی خود را بررسی کنند، در صورت نیاز از دستگاههای شنوایی استفاده کنند و از کسانی که با از دست دادن شنوایی زندگی میکنند، حمایت کنند. افراد توانمند میتوانند تغییرات مثبتی را در خود و جامعه ایجاد کنند.
- تا سال ۲۰۳۰، انتظار میرود بیش از ۵۰۰ میلیون نفر به توانبخشی برای از دست دادن شنوایی نیاز داشته باشند.
- بیش از یک میلیارد جوان در معرض خطر از دست دادن شنوایی دائمی به دلیل قرارگیری طولانیمدت در معرض صداهای بلند هستند.
اینکه چگونه در آینده میشنویم به چگونگی مراقبت از گوشهای ما در حال حاضر بستگی دارد، زیرا بسیاری از موارد از دست دادن شنوایی میتوانند با اتخاذ شیوههای ایمن برای گوش دادن و مراقبت صحیح از شنوایی جلوگیری شوند. برای کسانی که با از دست دادن شنوایی زندگی میکنند، شناسایی زودهنگام و دسترسی به توانبخشی به موقع برای رسیدن به بالاترین پتانسیل آنها ضروری است.
شما میتوانید امروز اقداماتی انجام دهید تا سلامت شنوایی خود را در طول زندگی تضمین کنید. این اقدامات شامل:
- اسکن شنوایی در مراحل مختلف زندگی
- واکسیناسیون کودکان در برابر بیماریهای عفونی
- درمان عفونتهای گوش
- کنترل قرارگیری در معرض صداهای بلند در محیطهای شغلی و تفریحی
- تشخیص و درمان زودهنگام نقص شنوایی
هر روز، حدود ۱۰ تا ۲۰ نوزاد در ایران با نقص شنوایی متولد میشوند که به طور سالانه به طور میانگین ۳۰۰۰ نوزاد را شامل میشود و این مساله شیوع این ناتوانی را در کشور نشان میدهد.
برنامه اسکن شنوایی برای نوزادان از سال ۲۰۰۵ آغاز شده است. در حال حاضر، ۷۰۰ مرکز در سراسر کشور به انجام اسکن شنوایی مشغول هستند. از سال ۲۰۰۵، این برنامه ۱۵,۳۸۵,۷۸۹ نوزاد را پوشش داده است که از این تعداد ۴۷,۴۷۸ نفر با نقص شنوایی تشخیص داده شده و خدمات توانبخشی دریافت کردهاند.
در شش ماه اول سال تقویمی جاری ایران که از مارس ۲۰۲۴ آغاز شد، ۴۸۰,۷۹۴ نوزاد بررسی شده و ۲,۱۳۲ نوزاد با مشکلات شنوایی شناسایی شدهاند.
کاشت حلزون یکی از پیشرفتهترین روشهای درمانی است که به افراد ناشنوا یا سختشنو کمک میکند تا صداها را درک کنند.
این عمل از سال ۱۹۹۳ در کشور انجام میشود و ایران یکی از ده کشور برتر در این زمینه است و در منطقه مقام اول را دارد. تاکنون بیش از ۲۰ هزار کاشت حلزون در کشور انجام شده است.