روز جهانی زبان مادری: اهمیت زبان‌ها در زندگی ما

روز جهانی زبان مادری: اهمیت زبان‌ها در زندگی ما

روز ۲۱ فوریه به عنوان روز جهانی زبان مادری در نظر گرفته می‌شود. این روز به منظور افزایش آگاهی در مورد تنوع زبانی و فرهنگی و چند زبانی برگزار می‌شود. زبان‌ها نقش کلیدی در ترویج آموزش و توسعه پایدار ایفا می‌کنند و به عنوان وسیله اصلی انتقال دانش و حفظ فرهنگ‌ها عمل می‌کنند.

زبان‌ها با تأثیرات پیچیده خود بر هویت، ارتباطات، ادغام اجتماعی، آموزش و توسعه، از اهمیت استراتژیک برای انسان‌ها و کره زمین برخوردارند. با این حال، به دلیل فرایندهای جهانی‌سازی، زبان‌ها به طور فزاینده‌ای تحت تهدید قرار دارند یا به طور کامل ناپدید می‌شوند. هنگامی که زبان‌ها محو می‌شوند، با آن‌ها بافت غنی تنوع فرهنگی جهان نیز از بین می‌رود. فرصت‌ها، سنت‌ها، حافظه، و شیوه‌های منحصر به فرد تفکر و بیان – منابع ارزشمندی برای اطمینان از آینده‌ای بهتر – نیز از دست می‌روند.

امروزه تقریباً ۸۳۲۴ زبان در جهان وجود دارد که بسیاری از آن‌ها به دلیل جهانی‌سازی و تغییرات اجتماعی در خطر ناپدید شدن هستند. اطمینان از اینکه سیستم‌های آموزشی حق یادگیری به زبان مادری را حمایت می‌کنند، برای بهبود نتایج یادگیری ضروری است. دانش‌آموزانی که به زبانی که به طور کامل درک می‌کنند آموزش می‌بینند، درک بهتری، مشارکت بیشتر و مهارت‌های تفکر انتقادی بهتری نشان می‌دهند.

  • زبان‌های چند زبانه و چند فرهنگی از طریق زبان‌های خود وجود دارند که دانش و فرهنگ‌های سنتی را به طرز پایدار منتقل و حفظ می‌کنند.
  • آموزش چند زبانه، به ویژه برای زبان‌های اقلیت و بومی، نه تنها به یادگیرندگان کمک می‌کند بلکه ارتباط عمیق‌تری بین آموزش و فرهنگ ایجاد می‌کند و به جوامع شامل‌تر و عادلانه‌تر کمک می‌کند.
READ  راه‌اندازی دبیرخانه ملی پرنده‌نگری در خوزستان: نقطه عطفی در حفاظت از پرندگان!

سالگرد ۲۵ سالگی روز جهانی زبان مادری، یک چهارم قرن تلاش برای حفظ تنوع زبانی و ترویج زبان‌های مادری را جشن می‌گیرد. این روز با شعار «زبان‌ها مهم هستند: جشن نقره‌ای روز جهانی زبان مادری» برگزار می‌شود و بر ضرورت تسریع پیشرفت در زمینه تنوع زبانی تأکید دارد تا جهانی شامل‌تر و پایدارتر تا سال ۲۰۳۰ بسازیم.

این روز به عنوان یک فرصت مهم برای تأمل در دستاوردها، تجدید تعهدات و تأکید بر نقش حیاتی حفظ زبان در حفاظت از میراث فرهنگی، بهبود نتایج آموزشی و ایجاد جوامع صلح‌آمیز و پایدار عمل می‌کند.

روز جهانی زبان مادری توسط یونسکو در سال ۱۹۹۹ تأسیس شد و اولین جشن آن در سال ۲۰۰۰ برگزار شد. ایده برگزاری این روز ابتکار بنگلادش بود و هدف آن حفاظت از زبان‌ها در برابر ناپدید شدن و تأکید بر نقش زبان‌ها در ترویج شمول و دستیابی به اهداف توسعه پایدار است.

آموزش چند زبانه نه تنها جوامع شامل‌تر را ترویج می‌کند بلکه به حفظ زبان‌های غیر غالب، اقلیت و بومی نیز کمک می‌کند. این امر سنگ بنای دستیابی به دسترسی عادلانه به آموزش و فرصت‌های یادگیری مادام‌العمر برای همه افراد است.

نوشته‌های مشابه