روسیه خواهان احیای برجام است، درخواست آمریکا برای توافق جدید با ایران را رد کرد
وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، بار دیگر حمایت مسکو از احیای توافقنامه معروفی را که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی امضا شد، مورد تأکید قرار داد. این توافقنامه که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام شناخته میشود، به دلیل خروج یکجانبه ایالات متحده تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸، با چالشهایی مواجه شده است.
لاوروف در یک مصاحبه با وبلاگنویسان آمریکایی گفت: “ما درباره وضعیت در خلیج فارس و همچنین برنامه جامع اقدام مشترک بحث کردیم.” او به این پرسش پاسخ داد که آیا موضوع ایران بخشی از مذاکرات جاری بین روسیه و ایالات متحده است.
وی افزود: “روسیه وضعیت پیرامون توافق ایران را با ایالات متحده مورد بحث قرار داده و در عین حال ارتباطاتی را با اروپاییها در این زمینه حفظ کرده است.” لاوروف بر ضرورت احیای توافقی که آمریکاییها در دوران نخستوزیری ترامپ از آن خارج شدند، تأکید کرد.
وزیر امور خارجه روسیه توضیح داد که کشورش “به دنبال از سرگیری فرمت قبلی است که توافق اصلی را که توسط شورای امنیت و ایران تأیید شده بود، توسعه داده است.” او همچنین به مشاورههایش با مقامات آمریکایی و اروپایی اشاره کرد و گفت: “باید دید اوضاع چگونه پیش میرود.”
لاوروف همچنین درباره گزارشهای رسانههای غربی که ادعا میکردند رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در نامهای به تهران خواستار توافق هستهای جدید شده است، صحبت کرد. او گفت: “آمریکا میخواهد توافق هستهای جدیدی با ایران را به عدم حمایت آن از گروههای مقاومت در خاورمیانه مرتبط کند، اما این گزینه کارساز نخواهد بود. نگرانکننده است که آمریکاییها تمایل دارند شرایط سیاسی را به این توافق جدید پیوند بزنند.”
وزیر امور خارجه روسیه هرگونه فشار بر ایران به خاطر نفوذ رو به رشدش در غرب آسیا را رد کرد و گفت: “من بر این باورم که وضعیتی که در آن تمام کشورها به جز ایران حق تأثیرگذاری بر دیگر کشورها در منطقه را داشته باشند، سناریویی غیرممکن است.”
گروه پنج کشور دائمی شورای امنیت سازمان ملل و آلمان (P5+1) در سال ۲۰۱۵ توافقی با ایران برای حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای این کشور امضا کردند. اما ترامپ در سال ۲۰۱۸ بهطور یکجانبه کشورش را از این توافق خارج کرد و تحریمهایی را که تحت این توافق لغو شده بودند، دوباره به حالت اجرایی درآورد.
پس از خروج ایالات متحده، کشورهای امضاکننده اروپایی — بریتانیا، فرانسه و آلمان — از تهران خواستند که به تعهدات خود پایبند باشد و وعده جبران هرگونه آسیب اقتصادی را دادند. ایران پس از یک سال انتظار، اقدام به کاهش تعهدات هستهای خود کرد، زیرا اروپاییها به وعدههای خود عمل نکردند.
در نهایت، به نظر میرسد که احیای توافق هستهای نیازمند تعهدات جدی و همکاری بینالمللی است. تحولات آینده در این زمینه میتواند تأثیرات عمیقی بر امنیت و ثبات در خاورمیانه داشته باشد.
در این میان، ایران و جامعه جهانی باید به دنبال راههایی برای بازگشت به دیپلماسی و گفتگو باشند، زیرا تنها از این طریق میتوان به یک توافق پایدار و مؤثر دست یافت. توافق هستهای نه تنها به منافع ایران بلکه به منافع جهانی نیز ارتباط دارد و نیاز به توجه و همکاری بینالمللی جدی دارد.