ضرورت حساسیت جامعه جهانی به تهدیدات اسرائیل
همزمان با تحویل بمبهای 2000 پوندی MK-84 به رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو در دیداری با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، به تهدید ایران پرداخته و بار دیگر ایران را بهعنوان تهدید هستهای برای منطقه معرفی کرد. در این راستا، نکات زیر قابل توجه است.
1. تهدیدات نتانیاهو علیه ایران نه موضوع جدیدی است و معمولاً زمانی که اسرائیل با شکست مواجه میشود، سعی میکند با طرح تهدیداتی علیه ایران، افکار عمومی را از ناکامیهای خود دور کند. این تهدیدها، همراه با تهدید وزیر امور خارجه آمریکا، به شکلی دوگانه به نظر میرسد و البته اگر این تهدیدات به واقعیت بپیوندد، همانطور که رهبر انقلاب اسلامی گفتهاند، ما به هر نوع تهاجمی با تهاجم پاسخ خواهیم داد و تجربه نشان داده هرگاه رژیم صهیونیستی به کشور ما حمله کرده، پاسخی متناسب دریافت کرده است.
2. وجود تسلیحات هستهای در اسرائیل، با حدود 80 بمب هستهای، بزرگترین تهدیدات هستهای را علیه کشورهای همسایه و منطقه غرب آسیا مطرح کرده است. عدم شفافیت در خصوص برنامههای هستهای اسرائیل و رویکرد «نه تأیید و نه رد» بخشی از سیاست استراتژیک تلآویو است که تلاشهای بینالمللی برای خلع سلاح این رژیم را ناکام گذاشته است. در آخرین اقدام خود، در دسامبر 2014، مجمع عمومی سازمان ملل با اکثریت آرا قطعنامهای درباره خطرات گسترش تسلیحات هستهای اسرائیل در غرب آسیا تصویب کرد که سه محور اصلی داشت:
- اول – درخواست از رژیم اشغالگر برای صرفنظر از مالکیت تسلیحات هستهای؛
- دوم – فراخوانی رژیم برای پیوستن فوری و بدون تأخیر به پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای؛
- سوم – درخواست از رژیم برای تحت نظارت کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دادن تمامی تأسیسات هستهای خود.
هیچیک از این موارد مورد پذیرش اسرائیل قرار نگرفته است.
3. تهدید به حمله به تأسیسات هستهای یکی از جنبههای مهم تهدیدات نظامی رژیم اسرائیل علیه کشورهای دیگر، از جمله ایران، بوده است. تهدید هستهای که نتانیاهو بهطور رسمی در مجمع عمومی سازمان ملل علیه ایران مطرح کرد، برخلاف قوانین و مقررات بینالمللی است. این موضوع از نظر تهدید هستهای یک کشور مستقل و همچنین ماهیت تأسیسات هستهای اهمیت دارد. در تاریخ 8 ژوئیه 1996، دیوان بینالمللی دادگستری نظر مشورتی خود را درباره تهدید هستهای کشورهای مختلف اعلام کرد و گفت: هیچ قاعدهای بهصراحت اجازه تهدید به استفاده یا استفاده از سلاحهای هستهای را نداده است.
4. تکرار اتهامات هستهای علیه ایران توسط اسرائیل نکتهای خندهدار است و تنها برای ایجاد خوراک رسانهای برای غرب اعلام میشود. رژیمی که خود دارای این نوع سلاح است و همزمان عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست، و در جنگ غزه بهطور بیرحمانه نزدیک به پنجاه هزار نفر را با بمبهای اهداشده از سوی ایالات متحده به قتل رسانده، ایران را تهدید هستهای معرفی میکند. اگر ایران به دنبال تسلیحات هستهای نیست، نه به خاطر ترس از ایالات متحده و دیگر قدرتها، بلکه بهطور کامل بر اساس ملاحظات اخلاقی و دینی است و فتوای رهبر انقلاب اسلامی در منع تولید این نوع سلاح، بازتابدهنده این ملاحظات است.
نتیجهگیری این است که هرچند تهدیدات اخیر نتانیاهو تنها یک بلوف رسانهای هستند و به دلیل ضعف فزاینده این رژیم قابلیت اجرایی ندارند، اما این تهدیدات نشاندهنده رویکرد جنگطلبانه صهیونیستها در عرصه بینالمللی است. رژیم صهیونیستی، که بهگفته مقامات خود در آستانه افول قرار دارد، نیاز به استراتژی ایجاد بحران برای ادامه بقای خود دارد و نهادهای بینالمللی باید بهطور قطع به این تهدیدات حساس باشند و اجازه ندهند اسرائیل با اقدامات خود بحران ایجاد کند.
(دیدگاههای مطرحشده در این مقاله لزوماً منعکسکننده نظرات ایرنا یا دولت رئیسجمهور مسعود پزشکیان نیست.)