فیلم ایرانی در جشنواره بین‌المللی مستند حیات وحش آنکارا جایزه گرفت!

فیلم ایرانی در جشنواره بین‌المللی مستند حیات وحش آنکارا جایزه گرفت!

مستند ایرانی “خورنده سگ‌ها”، که به کارگردانی فتح‌الله امیری و نیما عسگری ساخته شده است، در جشنواره بین‌المللی فیلم مستند حیات وحش آنکارا که از تاریخ ۱۵ تا ۱۸ مه ۲۰۲۵ در ترکیه برگزار شد، موفق به کسب جایزه‌ای معتبر شد. این جشنواره در اولین دوره‌اش، ۶۹۱ مستند کوتاه و بلند از ۸۹ کشور را به رقابت گذاشته بود. “خورنده سگ‌ها”، تنها نماینده ایران، یکی از هفت فیلم برگزیده برای دریافت جایزه بهترین مستند کوتاه بود.

این مستند ۴۰ دقیقه‌ای، به بررسی یک روستای مرزی در استان خراسان شمالی می‌پردازد که آرامش آن با ناپدید شدن سگ‌ها و ترس ناشی از یک پلنگ جسور مختل شده است. به جای اتخاذ تدابیر قهری، روستاییان به دنبال کمک از مقامات محیط زیست و کارشناسان هستند. پس از ده روز تلاش، آن‌ها موفق به دستگیری یک پلنگ پیر می‌شوند و به راز رفتار خورنده سگ‌ها پی می‌برند. اما حادثه‌ای ناگوار پس از انتقال پلنگ به تهران، داستان را به شکل غم‌انگیزی تغییر می‌دهد.

این مستند که در سال ۲۰۲۴ تولید شده است، همان‌طور که از عنوانش پیداست، ترکیبی از داستان یک موجود از دنیای وحش و یک گونه حفاظت‌شده است که به ناچار در درگیری‌های ناخواسته ناشی از رشد جوامع انسانی گرفتار شده است. این پلنگ برای حفظ زندگی خود به روستای مرزی در حاشیه خراسان پناه می‌آورد و به شکار حیوانات خانگی روستاییان و دامداران می‌پردازد.

مستند “خورنده سگ‌ها” داستانی اجتماعی-محیطی را روایت می‌کند که در آن فیلمساز نه تنها چالش‌ها و تلاش‌های تیم دستگیری را با نگاهی مستند مشاهده می‌کند، بلکه به جوامع محلی نیز نفوذ کرده و رفتارهای زیست‌محیطی روستاییان مرزی را نسبت به این گربه بزرگ و فراری بررسی می‌کند. در نهایت، علی‌رغم موفقیت تیم دستگیری و مهربانی و صداقت روستاییان نسبت به این گونه نادر و با شکوه، سرنوشت ناگوار همچنان در انتظار چنین گونه‌هایی است که برای تأمین نیازهای خود به جوامع محلی پناه می‌آورند.

READ  تئاتر شهر تهران به روی صحنه می‌برد: "شهادت پیتر اوهی" اثر اسلاومیر مروک!

فتح‌الله امیری که متولد ایلام است، یک فیلمساز مستند برجسته ایرانی است. او از سنین جوانی به هنر و سینما علاقه‌مند بود و برای ادامه تحصیلات خود به تهران آمد و در دانشگاه صدا و سیما، مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در رشته سینما دریافت کرد. با مستندهای تأثیرگذار و واقعی‌اش، زندگی حیوانات، مردم، فرهنگ‌های متنوع و مسائل اجتماعی را به تصویر کشیده است. آثار او بارها در جشنواره‌های بین‌المللی معتبر به نمایش درآمده و جوایز متعددی را کسب کرده است. او همچنین متعهد به آموزش و تربیت نسل جدید فیلمسازان مستند در ایران است.

نیما عسگری فارغ‌التحصیل رشته محیط زیست و منابع طبیعی است. او در انجمن سینمای جوانان ایران، یکی از معتبرترین انجمن‌های فیلمسازی در ایران، فیلمسازی را آموخته است. نیما کار خود را از سال ۲۰۰۷ در جامعه پلنگ ایرانی به عنوان محقق و تصویربردار در زمینه گونه‌های در خطر انقراض، مانند پلنگ ایرانی آغاز کرده است. فیلم‌های او عمدتاً درباره رابطه انسان و طبیعت و تأثیرات انسان بر انقراض گونه‌های حیات وحش هستند. او اکنون عضو اصلی موسسه تصاویر حیات وحش است و بیش از ۳۰ فیلم ساخته و جوایز متعددی در جشنواره‌های بین‌المللی دریافت کرده است.

ترکیه یکی از غنی‌ترین کشورهای اروپایی از نظر حیات وحش است. با این حال، حیات وحش آناتولی در خود کشور و همچنین در خارج کمتر شناخته شده است. یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش آگاهی در این زمینه، استفاده از مستندهاست که با قدرت هنری و قابلیت دسترسی به مخاطبان وسیع، می‌تواند داستان‌های حیات وحش را روایت کند.

READ  کنفرانس مشهد: دیپلماسی فرهنگی و نقش آن در ترویج میراث اسلامی در جهان

فیلمسازی حیات وحش در ترکیه شغلی است که توسط تعداد کمی از افراد انجام می‌شود و تاریخی نسبتاً کوتاه دارد. حتی اگر تعداد برنامه‌های مربوط به حیات وحش در سال‌های اخیر افزایش یافته باشد، تنها تعداد کمی از آن‌ها می‌توانند به عنوان مستند شناخته شوند. بنابراین، با برگزاری یک جشنواره بین‌المللی فیلم مستند حیات وحش، هدف معرفی فیلمسازان و گروه‌های پیشرو جهانی در حیات وحش به مخاطبان ترکیه و فراهم کردن مسیر مناسب برای توسعه این حوزه در ترکیه است.

جشنواره بین‌المللی فیلم مستند حیات وحش آنکارا به دنبال جلب توجه ملی و بین‌المللی به حیات وحش آناتولی، کمک به تلاش‌های حفظ طبیعت و حمایت از فیلمسازی حیات وحش است.

عکس: نیما عسگری (دوم از چپ) و فتح‌الله امیری (دوم از راست) در مراسم اختتامیه جشنواره بین‌المللی فیلم مستند حیات وحش آنکارا در تاریخ ۱۸ مه ۲۰۲۵ جوایز خود را دریافت می‌کنند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *