مطالعه جهانی: نوشیدنیهای قندی عامل میلیونها مورد جدید دیابت و بیماری قلبی!
تحقیقات جدید منتشر شده در مجله طبیعت نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرینشده با شکر سالانه به ۲.۲ میلیون مورد جدید دیابت نوع ۲ و ۱.۲ میلیون مورد جدید بیماریهای قلبی عروقی در سطح جهانی کمک میکنند. این مطالعه که توسط دانشمندان دانشگاه تافتس انجام شده است، یک روند نگرانکننده را به ویژه در کشورهای در حال توسعه نشان میدهد.
در آفریقای زیر صحرا، بیش از ۲۱٪ از موارد جدید دیابت به نوشیدنیهای شیرین نسبت داده میشود، در حالی که در آمریکای لاتین و کارائیب، این نسبت به نزدیک به ۲۴٪ از موارد جدید دیابت و بیش از ۱۱٪ از موارد جدید بیماریهای قلبی عروقی میرسد. کشورهای کلمبیا، مکزیک و آفریقای جنوبی از جمله کشورهایی هستند که به شدت تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
- در کلمبیا، بیش از ۴۸٪ از موارد جدید دیابت به مصرف نوشیدنیهای شیرین ارتباط دارد.
- در مکزیک، تقریباً یکسوم از موارد جدید دیابت به نوشیدنیهای شیرین مرتبط است.
- در آفریقای جنوبی، ۲۷.۶٪ از موارد جدید دیابت و ۱۴.۶٪ از موارد بیماریهای قلبی عروقی به نوشیدنیهای شیرین نسبت داده میشود.
نوشیدنیهای شیرین به سرعت در خون جذب میشوند و باعث افزایش سریع سطح قند خون میشوند بدون اینکه فواید تغذیهای قابل توجهی داشته باشند. با گذشت زمان، این امر منجر به افزایش وزن، مقاومت به انسولین و مسائل متابولیکی مختلف میشود که همه از عوامل اصلی دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی هستند—دو مورد از علل اصلی مرگ و میر در سطح جهانی.
داریوش مظفریان، نویسنده ارشد و مدیر مؤسسه غذا دارو است در دانشگاه فریدمن، گفت: “نوشیدنیهای شیرین با شکر به شدت در کشورهای با درآمد پایین و متوسط تبلیغ و فروخته میشوند. نه تنها این جوامع محصولات مضر مصرف میکنند، بلکه اغلب از نظر توانمندی برای مقابله با عواقب بهداشتی بلندمدت نیز کمتر مجهز هستند.”
با توسعه کشورهای مختلف و افزایش درآمدها، دسترسی به نوشیدنیهای شیرین آسانتر میشود که این مشکل را تشدید میکند. این مطالعه نشان داد که مردان و بزرگسالان جوان بیشتر در معرض اثرات مصرف نوشیدنیهای شیرین هستند.
لورا لارا-کاستور، نویسنده اول این مطالعه که اکنون در دانشگاه واشنگتن مشغول به کار است، بیان کرد: “ما به مداخلات فوری و مبتنی بر شواهد نیاز داریم تا مصرف نوشیدنیهای شیرین را در سطح جهانی کاهش دهیم، قبل از اینکه زندگیهای بیشتری به دلیل تأثیرات آنها بر دیابت و بیماریهای قلبی کوتاه شود.”
نویسندگان این مطالعه بر لزوم اتخاذ یک رویکرد چندجانبه برای مقابله با این مسئله تأکید کردند که شامل کمپینهای بهداشت عمومی، تنظیم تبلیغات نوشیدنیهای شیرین و مالیات بر این نوشیدنیها میشود. مکزیک، که یکی از بالاترین نرخهای مصرف نوشیدنیهای شیرین به ازای هر نفر را دارد، در سال ۲۰۱۴ مالیاتی بر نوشیدنیهای شیرین معرفی کرد.
دادههای اولیه نشان میدهد که این مالیات در کاهش مصرف، به ویژه در میان افراد با درآمد پایین مؤثر بوده است. مظفریان اضافه کرد: “بسیاری از اقدامات بیشتری باید انجام شود، به ویژه در کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا که مصرف بالا و عواقب بهداشتی شدید است. به عنوان یک گونه، ما باید به مصرف نوشیدنیهای شیرین بپردازیم.”