پیشبینی بارش کمتر از حد نرمال در شش هفته آینده: چه اتفاقی در انتظار ماست؟
پیشبینیها از سوی سازمان هواشناسی نشان میدهد که بارشهای متوسط در ایران از تاریخ ۸ تا ۲۰ آوریل کمتر از حد نرمال خواهد بود. در این مقاله به بررسی وضعیت بارشها و دما در ایران میپردازیم. این اطلاعات به خصوص برای کشاورزان و افراد مرتبط با محیطزیست اهمیت ویژهای دارد.
در هفته اول (از ۸ تا ۱۳ آوریل)، بارشها کمتر از حد نرمال پیشبینی میشود. بارش تجمعی در نواحی میانه زاگرس و بخشهای غربی شمالغرب کشور بین ۲۰ تا ۷۰ میلیمتر خواهد بود. همچنین، دما در برخی نواحی شمالغرب، غرب و سواحل خزر و عمان بین ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد بالاتر از نرمال خواهد بود. در نیمه شرقی کشور، دما بین ۶ تا ۱۰ درجه و در سایر مناطق ۳ تا ۶ درجه بالاتر از نرمال پیشبینی میشود. در برخی نواحی نیمه شرقی، دما به طور بیسابقهای بالا خواهد رفت.
در هفته دوم (از ۱۴ تا ۳۱ آوریل)، بارشها همچنان کمتر از حد نرمال پیشبینی شده است. در استانهای ساحلی دریای خزر و برخی نواحی شمالشرقی، بارشها به حد نرمال نزدیک خواهد شد. بارش تجمعی از مرکز البرز تا شمالغرب کشور حدود ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر پیشبینی میشود.
در طول این هفته، دما در جنوبشرقی کشور بین ۳ تا ۶ درجه بالاتر از نرمال خواهد بود و در سایر مناطق ۳ درجه کمتر از نرمال پیشبینی میشود. بیشترین کاهش دما در سواحل خزر و شمالغرب کشور انتظار میرود.
میانگین بارش در هفته سوم (از ۲۱ تا ۲۷ آوریل) به طور نرمال و کمتر از نرمال خواهد بود. میانگین دما در سواحل دریای خزر، شرق و جنوبشرق کشور بین ۱ تا ۳ درجه و در سایر مناطق ۱ تا ۶ درجه بالاتر از نرمال پیشبینی میشود.
میانگین بارشها از هفته چهارم تا ششم به طور کلی کمتر از نرمال پیشبینی شده و دمای هوا در این مدت به سمت تعادل میرود. برآورد میشود که انحراف دما بین ۱ تا ۳ درجه باشد.
بر اساس گزارشات سازمان هواشناسی، از ابتدای بهار تا ۵ آوریل، مجموع بارشهای ثبت شده در کشور ۱۴.۵ میلیمتر بوده است که نشاندهنده کاهش ۲۸.۱ درصدی نسبت به میانگین بلندمدت ۲۰.۲ میلیمتر است.
سال آبی گذشته (از ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۳ تا ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۴) با مجموع بارش ۲۵۲.۷ میلیمتر به پایان رسید که افزایش ۱۹ درصدی نسبت به سال قبل را نشان میدهد. بارشهای کم در ابتدای سال آبی گذشته نگرانکننده بود، اما با گذشت زمان، حجم بارشها بهبود یافت.
با توجه به سالهای متوالی خشکسالی، افزایش بارشها نتوانسته است کمبود آب کشور را جبران کند و برخی استانها با کمبود آب مواجه هستند.
- تعداد کلی استانهایی که بارش کمتری نسبت به نرمال دریافت کردند، ۱۰ استان بوده است.
- مجموع بارشهای ثبت شده در سال آبی گذشته ۲۵۲.۷ میلیمتر گزارش شده که نشاندهنده افزایش ۱۹ درصدی نسبت به سال قبل است.
- مقایسه با میانگین بلندمدت ۲۴۸.۷ میلیمتر نشاندهنده افزایش دو درصدی است.
به طور کلی، شرایط آب و هوایی در ایران نیاز به نظارت و برنامهریزی دقیق برای مدیریت منابع آبی دارد تا در آینده بتوان به بحرانهای آبی کمتری دچار شد.