چین خواستار راهحل «دیپلماتیک» برای موضوع هستهای ایران شد
پکن در روز جمعه میزبان روسیه و ایران، دو شریک دیپلماتیک کلیدی، خواهد بود تا در مورد برنامه هستهای تهران گفتگو کنند. این نشست در حالی برگزار میشود که توافق هستهای ۲۰۱۵ به دلیل خروج ایالات متحده از آن، دچار چالشهای جدی شده است. در این مقاله به جزئیات این مذاکرات و پیامدهای آن خواهیم پرداخت.
ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ از یک توافق مهم که محدودیتهایی را بر برنامه هستهای ایران اعمال کرده بود، خارج شد. این توافق در ازای کاهش تحریمها به امضا رسید. تهران پس از خروج واشنگتن از این توافق، به مدت یک سال به آن پایبند بود اما سپس شروع به کاهش تعهدات خود کرد. تلاشها برای احیای این توافق تاکنون با موانع زیادی مواجه شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین، مائو نینگ، در یک کنفرانس خبری منظم بیان کرد: «در وضعیت کنونی، ما بر این باوریم که همه طرفها باید آرامش و خویشتنداری را حفظ کنند تا از تشدید وضعیت هستهای ایران جلوگیری کنند و حتی از گام برداشتن به سمت رویارویی و درگیری پرهیز کنند.»
این نشست با حضور معاون وزیر امور خارجه چین، ما ژائو شو، معاون وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی ریابکوف و معاون وزیر امور خارجه ایران، کاظم غریبآبادی برگزار خواهد شد. وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده است که موضوع این نشست بر روی «تحولات مربوط به مسائل هستهای و رفع تحریمها» متمرکز خواهد بود.
جزئیاتی در مورد زمان برگزاری این نشست منتشر نشده است. با این حال، پکن اعلام کرده است که هدف این گفتگوها «تقویت ارتباط و هماهنگی، از سرگیری گفتوگو و مذاکره در زمان مناسب» است.
مائو همچنین گفت: «چین صادقانه امیدوار است که همه طرفها بتوانند با هم همکاری کنند، اعتماد متقابل را افزایش دهند و سوء تفاهمها را برطرف کنند و شتاب از سرگیری گفتوگو و مذاکره را به واقعیت تبدیل کنند.»
پس از بازگشت به کاخ سفید در ژانویه، ترامپ خواستار توافق هستهای جدیدی با تهران شده و در عین حال سیاست «فشار حداکثری» تحریمها را دوباره اعمال کرده است. ایران به طور رسمی گفتوگوهای مستقیم را تا زمانی که تحریمها باقی بمانند، رد کرده است.
ترامپ هفته گذشته اعلام کرد که نامهای به رهبر انقلاب اسلامی ایران، آیتالله علی خامنهای، ارسال کرده است که توسط یک هیئت اماراتی به تهران تحویل داده شده است. در یک سخنرانی روز چهارشنبه، در حالی که هیئت اماراتی در حال بازدید از تهران برای تحویل پیام ترامپ بود، رهبر انقلاب اسلامی آیتالله سید علی خامنهای گفت که «دعوت رئیسجمهور ایالات متحده برای مذاکرات با ایران چیزی جز تلاشی برای فریب افکار عمومی جهانی نیست.»
رهبر همچنین به ایالات متحده هشدار جدی داد و گفت: «اگر آمریکاییها و متحدانشان حملات نظامی به ایران انجام دهند، پاسخ ما قطعی خواهد بود و آنها بازنده خواهند بود.»
- برگزاری نشست سهجانبه در پکن با حضور ایران، روسیه و چین
- خروج ایالات متحده از توافق هستهای و پیامدهای آن
- تاکید بر آرامش و خویشتنداری از سوی وزارت امور خارجه چین
- تمرکز مذاکرات بر تحولات هستهای و رفع تحریمها
- تاکید بر افزایش اعتماد و همکاری بین طرفها
- هشدار رهبر انقلاب به ایالات متحده در خصوص عواقب حملات نظامی
در نهایت، آینده توافق هستهای ایران به شدت به این مذاکرات بستگی دارد و باید دید که آیا طرفها میتوانند به یک راه حل پایدار دست یابند یا خیر.