آشنایی دانشجویان خارجی با تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران: سفری به دل تاریخ سرزمین پارس
بنیاد ایرانشناسی در تهران یک دوره آموزشی برای ارتقاء دانش در زمینه ایرانشناسی برگزار میکند که به گروهی از دانشجویان از کشورهای روسیه، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان که با زبان فارسی آشنا هستند، اختصاص دارد. این دوره دو هفتهای طراحی شده است تا دانشجویان خارجی را با تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران آشنا کند و شامل برنامههای آموزشی، کارگاههای تخصصی و بازدیدهای میدانی از مکانهای تاریخی و فرهنگی است.
این دوره توسط بنیاد ایرانشناسی و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی طراحی شده است تا دانش در مورد ایران را عمیقتر کرده و پلهای فرهنگی با کشورهای اوراسیا بنا کند.
در مصاحبههای اختصاصی با «تهران تایمز»، دو شرکتکننده در این دوره به بیان تجربیات خود از زبان فارسی و دیدگاه کشورهایشان نسبت به جمهوری اسلامی ایران پرداختند.
آزات باکولائف، شرکتکنندهای از قرقیزستان، زبان فارسی را در دانشکده مطالعات شرقی دانشگاه ملی قرقیزستان مطالعه کرده و به عنوان مترجم و مفسر برای شرکتهای ایرانی فعالیت میکند. او در مورد دلیل انتخاب زبان فارسی گفت: “پدر من نویسندهای در قرقیزستان است و علاقه زیادی به ادبیات فارسی دارد. وقتی که مدرسه را تمام کردم و زمان انتخاب رشته دانشگاه رسید، او به من توصیه کرد که زبان ادبیات را انتخاب کنم. از او پرسیدم که کدام زبان را و او گفت زبان فارسی.”
او افزود: “پدرم به من گفت که اگر زبان فارسی را یاد بگیرم، یادگیری زبانهای دیگر آسیای مرکزی برایم آسانتر خواهد بود چون میتوان بسیاری از کلمات فارسی را در زبان ما و همچنین در زبانهای ازبکی و قزاقی پیدا کرد.”
این چهارمین بار است که باکولائف به ایران سفر میکند. او در سفرهایش به مشهد، اصفهان، قم، کاشان، تهران و گرگان رفته است. او اظهار داشت: “هر بار که به ایران میآیم، همیشه چیز جدید و جالبی برای کشف وجود دارد. مردم ایران بسیار مهربان هستند و غذاهای آنها نیز همین طور و البته مکانهای تاریخی زیادی وجود دارد. دوست دارم قسمتهای دیگر ایران مانند شهرهای جنوبی، مرکزی و شمال غربی را ببینم.”
در مورد تبلیغات ایرانهراسی که توسط رسانههای غربی انجام میشود و تأثیر آن بر مردم قرقیزستان، او گفت: “به عنوان کشوری در آسیای مرکزی، ما همان میراث را با ایران داریم مانند نوروز و در کشور ما چیزی به نام ایرانهراسی وجود ندارد.”
او در پایان گفت: “ایران همیشه دوست ما بوده است. مردم ما ایران را دوست دارند و میدانند که ایران مردمی بسیار قوی دارد. دوست دارم دوباره به ایران بیایم. من همیشه ایران را خانه دومم مینامم.”
اوکتامالی راوشانوف، شرکتکننده دیگری در این دوره از بخارا، ازبکستان، دانشجوی دکتری تاریخ در دانشگاه دولتی بخارا است. او همچنین رئیس دپارتمان تاریخ در موزه بخارا است که به گفته خودش “یکی از قدیمیترین موزههای جهان است و 140,000 قطعه در آن نگهداری میشود که برخی از آنها متعلق به ایران از جمله فرشها و صنایع دستی است.”
در مورد چگونگی یادگیری زبان فارسی، او گفت: “بخارا خانه چهار زبان (ازبکی، تاجیکی، فارسی و روسی) است و به عنوان یک شهر گردشگری در گذشته در جاده ابریشم واقع شده است.”
راوشانوف اشاره کرد که سال گذشته برای اولین بار به ایران آمد و چهار ماه در آنجا ماند. “در دو ماه اول، زبان فارسی را یاد گرفتم و سپس به سفر در ایران پرداختم و شهرهای شیراز، یزد، اصفهان، کاشان، همدان، کرمانشاه و مشهد را بازدید کردم.”
او درباره دیدگاه مردم ازبکستان نسبت به ایران گفت: “برای مردم ازبکستان، اولین چیزی که به ذهنشان میرسد، این است که ایران یک کشور مذهبی است. نکته دیگر تاریخ باستانی آن و باقی موارد شامل فرهنگ، ادبیات و موسیقی آن است.”
همچنین ایمان نizamzadeh، معاون رئیس همکاریهای بینالمللی و علمی بنیاد ایرانشناسی، درباره این دوره توضیح داد: “ایران با تمدن کهن و فرهنگ غنی خود همواره مورد توجه پژوهشگران و دانشمندان در سراسر جهان بوده است. این دوره فرصت ارزشمندی برای شرکتکنندگان است تا با جنبههای مختلف این تمدن آشنا شوند و درک عمیقتری از تاریخ و هویت ایرانی به دست آورند.”
نizamzadeh تأکید کرد که این دوره شامل کلاسهای نظری و کارگاههای آموزشی است و همچنین شرکتکنندگان به بازدید از مکانهای تاریخی و فرهنگی میپردازند. “این بازدیدها شامل شهرهایی مانند تهران، کاشان و اصفهان خواهد بود.”
او همچنین بر اهمیت تبادلهای علمی و فرهنگی بین کشورها تأکید کرد و گفت: “شرکتکنندگان میتوانند به عنوان سفیران فرهنگی ایران در کشورهای خود عمل کنند.”
نizamzadeh ابراز امیدواری کرد که این برنامه در آینده گسترش یابد و به عنوان پلی برای تعاملات علمی و فرهنگی بین ایران و کشورهای دیگر عمل کند.
بنیاد ایرانشناسی در سال 1997 تأسیس شد و هدف آن ایجاد مرکزی برای دانشجویان و اساتیدی است که علاقه عمیقی به ایران و تاریخ و فرهنگ غنی آن دارند. این بنیاد به دنبال ارائه درک جامع از تمدن ایرانی به مردم در سراسر جهان است و آمادگی همکاری با ایرانشناسان خارجی را دارد.
- ایران با تمدن غنی خود همواره کانون توجه پژوهشگران بوده است.
- دورههای آموزشی برای آشنایی نزدیک با تاریخ و فرهنگ ایران طراحی شدهاند.
- شرکتکنندگان میتوانند به عنوان سفیران فرهنگی ایران در کشورهای خود فعالیت کنند.
- بنیاد ایرانشناسی به گسترش همکاریهای بینالمللی و علمی ادامه میدهد.
این بنیاد همچنین به شناسایی افراد و مؤسساتی که تمایل به مطالبه و مشاهده زیباییها و ظرافتهای ایران دارند، میپردازد و فرصتهای متعددی برای مؤسسات و پژوهشگران فعال در زمینه مطالعات ایرانی فراهم میکند.