آیا عربستان سعودی با "معاویه" تاریخ اسلام را تحریف می‌کند؟

آیا عربستان سعودی با “معاویه” تاریخ اسلام را تحریف می‌کند؟

سریال تلویزیونی مو’اویه، که حول زندگی معاویه، بنیان‌گذار و نخستین خلیفه دودمان اموی می‌چرخد، در عراق، مصر و دیگر کشورها جنجال زیادی به پا کرده است. این سریال که شامل ۳۰ قسمت است، با شروع ماه مبارک رمضان پخش خود را آغاز کرد. این سریال توسط شبکه سعودی MBC تولید شده و در تونس با بودجه تولید ۱۰۰ میلیون دلار فیلم‌برداری شده است.

نویسنده این سریال، خالد صلاح، یک روزنامه‌نگار مصری است و کارگردانی آن بر عهده طارق العریان، فیلم‌ساز فلسطینی-آمریکایی بوده است.

اخیراً، پخش مو’اویه در عراق به دلیل پتانسیل تنش‌های مذهبی ممنوع شد و شخصیت‌های مذهبی در مصر در الازهر آن را به دلیل تصویرسازی از شخصیت‌های مذهبی محکوم و ممنوع کردند.

در نگاه Middle East Eye به عنوان قهرمان داستان، معاویه به عنوان یک شخصیت جنجالی در میان مسلمانان شیعه معرفی شده است. معاویه پنج سال قبل از نبوت پیامبر اسلام (ص) به دنیا آمد و فرزند ابوسفیان و هند بنت عتبه بود که از نخستین و قوی‌ترین مخالفان اسلام بودند. او در ابتدا با پیامبر اسلام (ص) مخالفت کرد، اما پس از فتح مکه توسط مسلمانان، معاویه و خانواده‌اش به اسلام روی آوردند.

  • معاویه یکی از نویسندگان پیامبر اسلام (ص) شد.
  • او پس از وفات پیامبر، توسط نخستین خلیفه، ابوبکر، به عنوان جانشین فرمانده در فتح شام منصوب شد.
  • در دوره خلافت عمر بن خطاب ترفیع یافت و در دوره خلافت عثمان، سومین خلیفه، به عنوان فرماندار شام منصوب شد.

پس از مرگ عثمان، معاویه از بیعت با امام علی (ع) سر باز زد و به بهانه انتقام از عثمان، علیه امام علی (ع) شورش کرد. مردم شام به او بیعت کردند تا از عثمان انتقام بگیرند و علیه امام علی (ع) جنگ کنند.

این موضوع منجر به نبرد جمل، نخستین جنگ داخلی در اسلام، و سپس نبرد صفین، معروف به نخستین فتنه، شد. پس از شهادت امام علی در سال ۴۰ هجری، معاویه کنترل مصر را به دست گرفت و خود را خلیفه اعلام کرد و دمشق را به عنوان پایتخت خود برگزید.

پس از شهادت امام علی (ع)، مسلمانان به امام حسن (ع) بیعت کردند. در جنگ بعدی میان سپاه امام حسن (ع) و نیروهای معاویه، به دلیل خیانت فرماندهان سپاه امام حسن (ع)، صلح‌نامه‌ای امضا شد که بر اساس آن، معاویه به عنوان خلیفه شناخته شد. بسیاری از منابع اولیه، معاویه را به دلیل مسموم کردن امام حسن (ع) سرزنش می‌کنند.

در دوران معاویه، سرزمین‌های اسلامی به شمال آفریقا، آناتولی، آسیای مرکزی و ایران کنونی گسترش یافت. او پسرش یزید را به عنوان جانشین خود منصوب کرد و با وجود صلح‌نامه با امام حسن (ع)، سلطنت موروثی را برقرار ساخت که در نهایت به تراژدی عاشورا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش منجر شد.

READ  زلزله بزرگ امام خمینی: انقلاب اسلامی و تحولات شگرف آن

مسلمانان شیعه معاویه را به عنوان کسی می‌شناسند که خلافت را به سلطنت موروثی تبدیل کرد، علیه امام علی (ع) جنگید و امام حسن (ع) را مسموم کرد.

ممنوعیت در عراق

به دلیل باورهای شیعه درباره معاویه، این سریال به سرعت در عراق ممنوع شد و کمیسیون ارتباطات و رسانه‌های عراق روز شنبه اعلام کرد که پخش چنین محتوای تاریخی جنجالی می‌تواند منجر به مباحثات مذهبی شود که تهدیدی برای انسجام اجتماعی و اختلال در صلح جامعه است، به ویژه در ماه رمضان. این کمیسیون به MBC عراق دستور داد تا این برنامه را پخش نکند.

همچنین پیشنهاد شده است که پخش این سریال می‌تواند منجر به تنش دیپلماتیک میان عراق و عربستان سعودی شود. دو سال پیش، زمانی که پخش این سریال قرار بود آغاز شود، مقتدی صدر، روحانی و شخصیت سیاسی تاثیرگذار در عراق، خواستار لغو کامل این سریال شد.

او معاویه را مسئول فرقه‌گرایی، پیشگام در آزار و اذیت یاران پیامبر (ص) و نخستین کسی که به امام علی (ع) نافرمانی کرد و وحدت اسلامی را تضعیف کرد، خواند. او همچنین معاویه را به عنوان نخستین کسی که توطئه قتل یاران پیامبر (ص) را طراحی کرد، متهم کرد.

تنها دو سال پیش، در فوریه ۲۰۲۳، او گفت که پخش چنین سریالی با سیاست‌های جدید و معتدل عربستان سعودی تضاد دارد و یادآور شد که نیازی به آسیب زدن به احساسات برادران مسلمان خود در سراسر جهان وجود ندارد. در آن زمان، شبکه تلویزیونی عراقی الشیعه هشدار داد که سریالی درباره ابولولو، جنگجوی ایرانی که عمر بن خطاب، شخصیتی مورد احترام مسلمانان شیعه، را کشت، تولید خواهد کرد در پاسخ به پخش مو’اویه.

صدر هر دو سریال را رد کرد و آن‌ها را دروغین و تفرقه‌انگیز خواند و گفت که معاویه نماینده اسلام سنی نیست و ابولولو نیز نماینده اسلام شیعه نیست. او همچنین به کسانی که “سریال‌های تاریخی دروغین را پخش می‌کنند”، به عنوان “اساتید فرقه‌گرایی” اشاره کرد. در حالی که MBC به این انتقادات پاسخی نداد، این ممکن است دلیل تأخیر دو ساله در پخش سریال باشد.

ممنوعیت تصویرسازی از شخصیت‌های اولیه اسلامی

علاوه بر پتانسیل ایجاد تنش‌های مذهبی، این سریال به دلیل تصویرسازی از شخصیت‌های مهم اولیه اسلام، از جمله تصویرسازی از امام علی و امام حسن (ع) مورد انتقاد قرار گرفته است. این موضوع منجر به یک دعوی قانونی در مصر شد، جایی که یک وکیل شکایتی برای جلوگیری از پخش این سریال به دلیل تصویرسازی از امام علی (ع) ثبت کرد.

READ  ایران و عربستان سعودی: اظهارات نتانیاهو درباره فلسطین را محکوم کردند!

تأثیر رسانه‌های سعودی

این سریال توسط روزنامه‌نگار مصری خالد صلاح نوشته شده و کارگردانی آن بر عهده طارق العریان بوده است. پس از اینکه بازیگر فلسطینی علی سلیمان از ایفای نقش معاویه انصراف داد، بازیگر سوری لجین اسماعیل به این نقش روی آورد. سایر بازیگران شامل اسماء جلال، عایشه بن احمد، جميله‌ چحي و ایاد نصار هستند که نقش امام علی (ع) را ایفا می‌کند.

خالد صلاح، نویسنده سریال، به انتقادات پاسخ داده و گفت که هدف او ارائه یک روایت خاص نبوده و تاریخ را به سیاه و سفید ننوشته است. او افزود که معاویه به عنوان یک حاکم نه تنها بلکه به عنوان شخصی که اشتباهاتی داشت و مانند همه، سرنوشت خود را ملاقات کرد، تصویر شده است.

این سریال در سال ۲۰۲۳ در استودیوهای فیلم‌سازی کارتاژ در تونس فیلم‌برداری شده و صحنه‌های اضافی در مه‌دیا، مونستیر و انفیدا ضبط شده است. گزارش‌ها حاکی از آن است که در حالی که برآورد اولیه بودجه حدود ۷۵ میلیون دلار بود، هزینه‌های تولید به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است.

این سریال توسط MBC، بزرگ‌ترین شبکه تلویزیونی عربستان سعودی، تولید شده است. MBC که در سال ۱۹۹۱ توسط بازرگان سعودی ولید ابراهیم در لندن تأسیس شد، بر بازار رسانه‌ای عربستان سعودی تسلط دارد و روزانه حدود ۱۴۰ میلیون بیننده دارد. او همچنین در کمپین ۲۰۱۷ برای بازداشت شاهزادگان سعودی در هتل ریتز کارلتون ریاض نقش مهمی داشت، اما پس از رسیدن به توافقی نامشخص با مقامات سعودی آزاد شد.

با وجود ممنوعیت در عراق و همچنین توسط عالمان بزرگ الازهر در مصر که فتوای منع دیدن این سریال را صادر کردند، مو’اویه در آغاز ماه مبارک رمضان پخش خود را آغاز کرد.

تصمیم به پخش مو’اویه موجی از مباحثات آنلاین را به راه انداخته است، به ویژه به دلیل تصویرسازی از چندین شخصیت تاریخی کلیدی. الازهر به طور مداوم با تصویرسازی از این شخصیت‌ها در سینما و تلویزیون مخالفت کرده است.

سه‌شنبه گذشته، گروه MBC یک تیزر تبلیغاتی تحت عنوان «حماسه معاویه: داستان امپراتوری که تاریخی فراموش‌نشدنی از شرق تا غرب نوشت» منتشر کرد که همچنین در پلتفرم استریم شاهد به اشتراک گذاشته شد.

استفاده از ماه مبارک رمضان

ماه مبارک رمضان زمان مناسبی است که اکثر سریال‌های عربی برای اولین بار پخش می‌شوند و این دوره، غنی‌ترین محتوا برای شبکه‌ها در سراسر منطقه محسوب می‌شود.

این اولین بار نیست که MBC عربستان سعودی با اعتراضات برای تولید یک سریال درباره حوادث جنجالی در تاریخ اسلام، به ویژه آن‌هایی که شکاف‌هایی میان مسلمانان شیعه و سنی ایجاد می‌کنند، مواجه می‌شود.

نوشته‌های مشابه