اجرای نمایش «نکراسوف» اثر ژان-پل سارتر در تئاتر ایرانشهر
نمایش طنز «نکرسوف» نوشته ژان-پل سارترو در مجتمع تئاتر ایرنشهر تهران به روی صحنه رفته است. این نمایش 80 دقیقهای به کارگردانی مصطفی کشکی اجرا میشود و بازیگرانی چون امیر احمدی، سعید احمدی، پویا انصاری، میثم عبدی، فرزام رنجبر، محمد عبدالوند، علیرضا کرمی، عاطفه کشکی، مهدی کشکی، داریوش موفق و مهیا مهدیزاده در آن ایفای نقش میکنند.
نوشته شده در سال 1955، «نکرسوف» یک کمدی در هشت صحنه است که در پاریس دهه 1950 اتفاق میافتد. این نمایش زندگی روزنامهنگار بدشانس «سیبیلو» را به تصویر میکشد که در روزنامه راستگرای فرانسه به نام «سویر آ پاریس» کار میکند. کار او عمدتاً به نوشتن پروپاگاندای ضد کمونیستی اختصاص دارد. زمانی که او نمیتواند ایدهای بزرگ ارائه دهد، رئیسش «ژول پالوتن» به او میگوید که اگر خبری پیدا نکند، اخراج خواهد شد.
اما در حین افسردگیاش، شانس به خانهاش میآید؛ شخصی به نام «ژرژ دو والرا»، کلاهبردار بینالمللی که تحت تعقیب است. توانایی اصلی دو والرا این است که با کلمات خود تقریباً همه را به نفع خود تحت تأثیر قرار دهد. او به سیبیلو میگوید که داستانی دارد که میتواند شغل روزنامهنگاری او را نجات دهد، اما تنها به شرطی که سیبیلو او را به پلیس تسلیم نکند. سپس میبینیم که چگونه «ژرژ دو والرا» به «نیکیتا نکرسوف» – یک وزیر فراری شوروی – تبدیل میشود و چگونه زندگیاش را به سطح یک قهرمان ملی فرانسه میبرد.
در «نکرسوف»، بیننده میتواند چندین مسئله را که در فلسفه ژان-پل سارترو وجود دارد، مشاهده کند. یکی از عناصر کلیدی این نمایش، سؤال هویت است؛ بهخصوص زمانی که ژرژ با خود دست و پنجه نرم میکند تا تصمیم بگیرد کدام هویت قویتر است (نکرسوف یا ژرژ). با این حال، مسئله قدرت و ساختار سلسله مراتب نیز در سلسله مراتب «سویر آ پاریس» به تصویر کشیده میشود.
احمقانه بودن انسان و تلاش ما برای دستکاری و مالکیت بر دیگران، و اینکه چگونه این امر بر زندگی اخلاقی ما تأثیر میگذارد، نیز در این اثر نقش بزرگی دارد.
ژان-پل سارترو (1905-1980) فیلسوف، نمایشنامهنویس، رماننویس، فیلمنامهنویس، فعال سیاسی، بیوگرافینویس و منتقد ادبی فرانسوی بود که به عنوان یک چهره برجسته در فلسفه و مارکسیسم قرن بیستم شناخته میشود. سارترو یکی از شخصیتهای کلیدی در فلسفه وجودگرایی و پدیدارشناسی بود. آثار او بر جامعهشناسی، نظریه انتقادی، نظریه پساکولونیالیسم و مطالعات ادبی تأثیر گذاشته است.
او در سال 1964 برنده جایزه نوبل ادبیات شد، هرچند که تلاش کرد از آن امتناع کند و گفت که همیشه جوایز رسمی را رد میکند. سارترو در چندین سبک ادبی با موفقیت نوشته و سهم بزرگی در نقد ادبی و بیوگرافی ادبی داشته است. نمایشنامههای او نمادین هستند و به عنوان وسیلهای برای انتقال فلسفهاش عمل میکنند.
اگرچه آثار ادبی سارترو بهطور متداول به عنوان مخالف با آثار کامو در تصور عمومی به تصویر کشیده شده است، اما او در نقشهای خود به عنوان polemicist، رماننویس، سازگارکننده و نمایشنامهنویس شباهتهای زیادی با کامو داشت.
نمایش «نکرسوف» تا تاریخ 20 ژوئن در تئاتر ایرنشهر به روی صحنه خواهد بود. این تئاتر در پارک هنرمندان، خیابان موسوی شمالی، خیابان Taleqani واقع شده است.