المپیاد علمی-مهارتی برای دانشآموزان دارای معلولیت در ماه مه برگزار میشود!
برگزاری اولین المپیاد ملی علم و مهارت برای دانشآموزان دارای معلولیت به تاریخ 9 مه در تهران برنامهریزی شده است. این المپیاد به عنوان یک پلتفرم برای نمایش استعدادها و توانمندیهای دانشآموزان در زمینه علم و کسب مهارتهای مختلف علیرغم چالشهایشان، طراحی شده است. این رویداد با حمایت بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان کشور برگزار خواهد شد.
این المپیاد ملی هدف دارد تا زمینهای را برای ارتقای توانمندیهای دانشآموزان فراهم آورد و به مشارکت فعال آنها در توسعه کشور کمک کند. در ادامه به برخی از زمینههای مختلف این المپیاد اشاره خواهیم کرد:
- هنر و ادبیات: شامل زبان و ادبیات فارسی، ترجمه زبانهای انگلیسی و زبان اشاره ایرانی، طراحی لباس و جواهرات، نقاشی، گرافیک و عکاسی.
- مهندسی و فناوری: مانند مهندسی کامپیوتر، رباتیک دانشآموزی و معماری.
- ورزش: شامل علوم ورزشی مانند شطرنج.
برگزاری این المپیاد میتواند به عنوان یک گام مهم در راستای توانمندسازی افراد دارای معلولیت در ایران محسوب شود. به علاوه، این رویداد با هدف ترویج برابری و دسترسی به فرصتهای برابر برای افراد دارای معلولیت طراحی شده است.
در تاریخ 3 دسامبر 2024، روز جهانی افراد دارای معلولیت با موضوع «تقویت رهبری افراد دارای معلولیت برای آیندهای فراگیر و پایدار» برگزار شد. این موضوع بر اهمیت توانمندسازی افراد دارای معلولیت برای رهبری در شکلدهی به سرنوشت خود و مشارکت در جامعه تأکید دارد.
رهبری افراد دارای معلولیت با شعار جنبش جهانی حقوق معلولین «هیچ چیزی درباره ما بدون ما» تجلی مییابد. این شعار به نیازهای اساسی مشارکت، نمایندگی و گنجاندن افراد دارای معلولیت در تصمیمگیریها اشاره دارد.
یکی از اولویتهای مهم در دستور کار جهانی معلولیت، ترویج نقش و رهبری افراد دارای معلولیت است. این موضوع به این معناست که افراد دارای معلولیت باید در شکلدهی به شرایط زندگی خود فعالانه مشارکت داشته باشند.
در این راستا، علیمحمد قادری، رئیس سابق سازمان بهزیستی کشور در جلسه 17 کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت (CRPD) به تأثیر تحریمها بر زندگی افراد دارای معلولیت اشاره کرد. این کنفرانس در تاریخ 12 و 13 ژوئن 2024 در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار شد.
قادری اظهار داشت: «ایران تمام تلاش خود را برای ارتقای خدمات لازم برای افراد دارای معلولیت در چارچوب کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت به کار خواهد گرفت. این در حالی است که تحریمهای ظالمانهای که توسط ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی بر جمهوری اسلامی ایران اعمال شده، هزینههای اولیه اقلام توانبخشی و خدمات تخصصی را به طرز چشمگیری افزایش داده و توان اقتصادی افرادی که از این خدمات بهرهمند میشوند را تحت تأثیر قرار داده است.»
وی همچنین تأکید کرد: «احترام به افراد دارای معلولیت و تلاش برای ایجاد فرصتهای برابر برای آنها همواره جزء آموزههای دینی و ملی ما و همچنین برنامههای جمهوری اسلامی ایران بوده است. یکی از مهمترین اقداماتی که ما برای حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت انجام دادهایم، تصویب قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت است.»
این اقدامات و برنامهها نشاندهنده عزم جدی ایران در زمینه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت و ارتقای سطح زندگی آنها میباشد. برگزاری المپیاد ملی علم و مهارت میتواند نقطه عطفی در این مسیر باشد و به توانمندسازی و ارتقای آگاهی عمومی درباره تواناییهای افراد دارای معلولیت کمک کند.
امید است که این المپیاد با استقبال گستردهای مواجه شود و به یک رویداد سالانه تبدیل گردد که نه تنها به توسعه فردی دانشآموزان دارای معلولیت کمک کند، بلکه جامعه را به سمت درک بهتر و پذیرش بیشتر افراد با نیازهای خاص سوق دهد.