امضای تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه تهران و انجمن تبادلات بینالمللی پکن
یادداشت تفاهمی بین دانشگاه بینالمللی خزر در دانشگاه تهران و انجمن بینالمللی تبادل پکن (BIEA) به منظور تقویت روابط علمی امضا شد. این یادداشت به منظور ایجاد پیوندهای علمی و تحقیقاتی بین دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشورهای عضو BRICS طراحی شده است.
در یک نشست آنلاین که روز شنبه برگزار شد، دو طرف بر گسترش همکاری در زمینه توسعه استراتژیهای مشترک برای گسترش و تبادل آموزش، تحقیق، علم، فناوری و کارآفرینی تأکید کردند. همچنین، ایجاد و گسترش یک شبکه ارتباطی بین کارشناسان دانشگاه و مراکز تحقیقاتی و فناوری از دیگر محورهای این همکاری بود.
- شرکت در سازماندهی مسابقات فناوری سالانه BRICS با تمرکز بر محیط نوآورانه و استارتاپهای دانشبنیان.
- گسترش دستاوردهای علمی و فناوری در دانشگاه تهران و دیگر دانشگاههای کشور.
بر اساس این یادداشت، دانشگاه تهران میتواند سایر مؤسسات و مراکز تحقیقاتی را برای همکاری با BIEA معرفی کند. BIEA به عنوان یک سازمان برجسته در تقویت همکاریهای بینالمللی و تبادل، ارتباطات نزدیکی با BRICS و همچنین نهادهای دولتی چین دارد.
BIEA به عنوان یک نهاد مشورتی برای سازمان ملل شناخته میشود و با مراکز مختلفی در بیش از 50 کشور دنیا، به ویژه کشورهای عضو BRICS، تعامل دارد.
ایران و چین: تقویت روابط علمی
دانشگاههای ایرانی در حال بررسی پتانسیلهای توسعه همکاریهای علمی و تحقیقاتی با مؤسسات چینی تحت شراکت استراتژیک با چین هستند. در جلسهای که در تاریخ 10 آوریل در چین برگزار شد، سعید حبیبا، معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و شنگ جیانشو، دبیرکل شورای بورس تحصیلی چین، درباره راههای توسعه همکاریهای علمی بین دانشگاههای دو کشور بحث کردند.
- برگزاری دورههای علمی مشترک.
- تبادل استادان و دانشجویان.
- گسترش برنامههای بورس دولتی.
- توسعه روابط فناوری و تعاملات علمی.
- اشتراکگذاری تخصصها.
در این جلسه، حبیبا بر پتانسیلها و ظرفیتهای علمی و دانشگاهی ایران تأکید کرد. همچنین، او در حاشیه این نشست از یکی از پارکهای فناوری چین بازدید کرد تا با ظرفیتهای فناوری و دستاوردهای علمی آنها بیشتر آشنا شود.
ایران و چین به طور رسمی در مارس 2021 سند همکاری جامع 25 ساله را امضا کردند.
ایران و BRICS: توسعه روابط علمی
در آوریل 2024، نمایندگان دانشگاههای ایرانی و مؤسسات آموزش عالی و شورای کارشناسان BRICS نشستی در تهران برگزار کردند تا راههای گسترش همکاریهای علمی را بررسی کنند. این اولین نشست در مورد تحقیق علمی و ابتکارات فناوری بود.
در این جلسه، ویکتوریا پانوا، رئیس شورای کارشناسان و همچنین معاون رئیس دانشگاه HSE در روسیه، و امید رضاییفر، یکی از مقامهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به بررسی شیوههای تقویت روابط علمی و فناوری پرداختند.
پانوا در این جلسه گفت: “با وجود تحریمهای ظالمانه، ایران در زمینههای کشاورزی، بیوتکنولوژی، فناوری و علوم مهندسی به دستاوردهای بسیاری دست یافته است.”
او همچنین اشاره کرد که بر خلاف تصورات موجود، گروه BRICS صرفاً یک گروه اقتصادی نیست و این گروه ظرفیتهای بالای خود را در زمینه علم و فناوری معرفی میکند.
پانوا همچنین بر قابلیتها و آمادگی ایران برای گسترش همکاری علمی با کشورهای عضو این سازمان بینالمللی تأکید کرد.