اوکراین به پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم واکنش نشان داد
اوکراین در هفته جاری آماده گفتوگوهای مستقیم با روسیه است، اما تنها در صورتی که مسکو ابتدا به آتشبس بدون قید و شرط پایبند باشد. ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، این مطلب را در پاسخ به پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای مذاکرات در ترکیه بیان کرد.
زلنسکی در یک پست در شبکه اجتماعی X در صبح روز یکشنبه گفت: “ادامه کشتار حتی برای یک روز نیز بیمعناست. ما انتظار داریم روسیه آتشبس – کامل، پایدار و قابل اعتماد – را از فردا، ۱۲ مه، تأیید کند و اوکراین برای ملاقات آماده است.”
رئیسدفتر او، آندری یرماک، در یک پست تلگرامی در واکنش به پیشنهاد پوتین مبنی بر برگزاری نشست delegations اوکراین و روسیه در روز پنجشنبه در استانبول، شفافتر بیان کرد: “ابتدا یک آتشبس ۳۰ روزه، سپس همه چیز دیگر.”
این درخواست برای آتشبس ۳۰ روزه روز شنبه طی یک سفر چهارجانبه به کییف توسط رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان و لهستان مطرح شد، که به همراه زلنسکی یک تماس تلفنی با رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، برقرار کردند و سپس یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک برگزار کردند.
- اگر پوتین این پیشنهاد را رد کند، کیر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، اعلام کرد: “ما پاسخ خواهیم داد و با رئیسجمهور ترامپ و تمام شرکایمان همکاری خواهیم کرد، تحریمها را تشدید کرده و کمکهای نظامی به دفاع اوکراین را افزایش خواهیم داد تا روسیه را به میز مذاکره بازگردانیم.”
واکنش رئیسجمهور روسیه به این اولتیماتوم به شکل غیرمعمولی در یک بیانیه که به خبرنگاران در یک اتاق تشریفاتی کرملین حدود ساعت ۲ صبح به وقت محلی خوانده شد، بیان شد. او اوکراین را متهم به نقض آتشبسهای قبلی کرد، اما گفت که “با وجود این،” او پیشنهاد میکند که دو طرف برای گفتوگو ملاقات کنند، که به گفته او میتواند روز پنجشنبه در استانبول برگزار شود. “ما برای گفتوگوهای جدی با اوکراین آمادهایم و میخواهیم ریشههای این درگیری را حل کنیم.”
لحن او به نظر میرسید که به دقت برای رد خواستههای اروپا تنظیم شده است، اما همچنین مسکو را در نظر دولت ترامپ به عنوان یک طرف سازنده معرفی کرد، که تا روزهای اخیر به مراتب نرمتر با مسکو نسبت به کییف برخورد کرده است. پوتین بهطور خاص از تلاشهای دولت جدید برای حل این درگیری تشکر کرد.
واکنش اولیه ترامپ، که چند ساعت بعد در شبکه اجتماعی Truth Social منتشر شد، نشان داد که این تاکتیک ممکن است مؤثر واقع شده باشد. رئیسجمهور ایالات متحده نوشت: “یک روز بالقوه عالی برای روسیه و اوکراین! به صدها هزار زندگی که با پایان این ‘کشتار’ بیپایان نجات خواهند یافت فکر کنید. این یک دنیای کاملاً جدید و بسیار بهتر خواهد بود.”
در نهایت، این تحولات نشاندهنده یک مرحله مهم در تلاشها برای پایان دادن به درگیریهای جاری میان اوکراین و روسیه است. گفتوگوها و مذاکرات بینالمللی میتواند به بهبود وضعیت موجود و ایجاد آرامش در منطقه کمک کند.
تحولات اخیر در این زمینه نه تنها بر اوکراین و روسیه، بلکه بر روابط بینالمللی و امنیت جهانی تأثیرگذار خواهد بود. آتشبس و گفتوگوهای سازنده میتواند راه را برای ایجاد صلح پایدار و امنیت در منطقه هموار کند.