ایران، چین و روسیه در پکن مذاکرات مهمی را برگزار کردند (+ویدیو)
در روز جمعه، دیپلماتهای ارشد ایران، روسیه و چین در پکن برای گفتوگو در مورد مسائل هستهای تهران گرد هم آمدند. این نشست چند روز پس از آن برگزار شد که ایران «دستورات» ایالات متحده برای از سرگیری مذاکرات در خصوص برنامه هستهای خود را رد کرد. این خبر را تلویزیون دولتی چین، CCTV، گزارش داد.
در سال ۲۰۱۵، ایران با ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان به توافقی دست یافت که در آن به محدود کردن برنامه هستهای صلحآمیز خود در ازای لغو تحریمهای بینالمللی موافقت کرد. اما در سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، یک سال پس از ورود به کاخ سفید، بهطور غیرقانونی و یکجانبه از این توافق خارج شد.
هفته گذشته، ترامپ اعلام کرد که نامهای به رهبری ایران ارسال کرده و پیشنهاد گفتوگو با جمهوری اسلامی را مطرح کرده است. اما رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان، گفت که او در حالی که «تهدید» میشود، با ایالات متحده مذاکره نخواهد کرد و ایران به «دستورات» آمریکا برای گفتگو تن نخواهد داد.
در اظهاراتی که شامگاه چهارشنبه ایراد شد، رهبر انقلاب اسلامی، آیتالله سید علی خامنهای، به بیانات رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، درباره آمادگی آمریکا برای مذاکرات و توافق با ایران و نامهای که به ایران ارسال کرده، واکنش نشان داد.
رهبر انقلاب این اقدامات را تلاشهایی برای فریب افکار عمومی جهانی توصیف کرد و گفت: «من هنوز این نامه را دریافت نکردهام، اما آمریکا میخواهد این دروغ را تبلیغ کند که ‘ایران راغب به مذاکره و رسیدن به توافق نیست، برعکس ما’». او افزود: «اما همان فردی که این ادعاها را میکند، همان کسی است که نتایج مذاکرات قبلی ما با آمریکا را پاره کرده است. چگونه میتوانیم با کسی مذاکره کنیم که میدانیم به تعهداتش پایبند نخواهد بود؟»
رهبر انقلاب به مقالهای در یک روزنامه اشاره کرد که بیان میکرد «عدم اعتماد بین دو طرف در حالت جنگ نباید مانع مذاکرات شود» و گفت که این ادعا نادرست است. او توضیح داد که اگر طرفهای مذاکره به وفاداری و تعهد طرف دیگر به نتایج گفتگوهای خود اعتماد نداشته باشند، در مذاکرات شرکت نخواهند کرد، زیرا چنین گفتگوهایی بیفایده و بیهدف خواهد بود.
آیتالله خامنهای گفت: «از همان ابتدا، هدف ما در مذاکرات، حذف تحریمها بوده است که خوشبختانه با ادامه این روند، تأثیر آنها به تدریج کاهش مییابد».
رهبر انقلاب تأکید کرد که برخی آمریکاییها نیز معتقدند که طولانی شدن تحریمها تأثیر آنها را کاهش خواهد داد. «علاوه بر این، کشور تحریم شده راههایی برای دور زدن این تحریمها پیدا خواهد کرد و ما نیز روشهای مختلفی برای این کار پیدا کردهایم»، او افزود.
در پاسخ به ادعاهای ایالات متحده مبنی بر اینکه آنها از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای جلوگیری خواهند کرد، رهبر انقلاب بیان کرد: «اگر ما قصد داشتیم تسلیحات هستهای بسازیم، ایالات متحده نمیتوانست ما را متوقف کند. ما نه تسلیحات هستهای داریم و نه به دنبال آن هستیم، زیرا دلایلی داریم که قبلاً درباره آنها بحث کردهایم».
- گفتوگوهای اخیر دیپلماتهای ایران، روسیه و چین در پکن.
- ایران به درخواستهای آمریکا برای از سرگیری مذاکرات پاسخ منفی داد.
- توافق هستهای ۲۰۱۵ و خروج یکجانبه ترامپ از آن در سال ۲۰۱۸.
- اقدامات ترامپ و واکنشهای مقامات ایرانی.
- تحلیل رهبر انقلاب درباره عدم اعتماد در مذاکرات.
- هدف اصلی ایران در مذاکرات: حذف تحریمها.
- نقش تحریمها در دیپلماسی و مذاکرات هستهای.
- موضع ایران در برابر ادعاهای هستهای آمریکا.
این تحولات نشاندهنده پیچیدگیهای موجود در مذاکرات هستهای ایران و تأثیرات آن بر روابط بینالمللی است. با توجه به اظهارات مقامات ایرانی، به نظر میرسد که ایران به دنبال حفظ حقوق خود و عدم تسلیم به فشارهای خارجی است.