ایران آماده گسترش مذاکرات سهجانبه با روسیه و چین: اعرچی
وزیر امور خارجه عباس عراقچی آمادگی ایران برای گسترش مذاکرات سهجانبه با روسیه و چین را اعلام کرده است. این مذاکرات در راستای برنامه هستهای غیرنظامی تهران در حال انجام است و نشاندهنده تعهد ایران به همکاریهای بینالمللی است.
عراقچی در یک مصاحبه شنبه با شبکه RT اظهار داشت: “ما مدتی است که مذاکرات سهجانبهای بین ایران، روسیه و چین در خصوص برنامه هستهای ایران آغاز کردهایم.” وی افزود: “دو جلسه از این مذاکرات قبلاً برگزار شده و ما آمادهایم تا این گفتگوها را ادامه دهیم و به مسائل دیگر نیز گسترش دهیم.”
تهران در سالهای اخیر روابط خود را با مسکو و پکن تقویت کرده است. این همکاریها با عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در 2023 و گروه بریکس در 2024 به اوج خود رسیده است. همکاریهای نظامی نیز در حال گسترش است که آخرین نمونه آن، تمرینات دریایی مشترک این سه کشور در سواحل ایران در ماه مارس بود.
- گسترش همکاریهای سهجانبه: عراقچی تاکید کرد که این سه کشور قصد دارند همکاریهای خود را برای پیشبرد صلح و امنیت جهانی گسترش دهند.
- ضرورت همکاری نزدیک با مسکو و پکن: وی خاطرنشان کرد که در شرایط کنونی بینالمللی، همکاری نزدیک با روسیه و چین برای تهران “یک ضرورت” است.
عراقچی در ادامه به سفر خود به مسکو اشاره کرد که برای انتقال پیامی از رهبر انقلاب اسلامی، آیتالله سید علی خامنهای به رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین انجام شده است. وی گفت که روابط ایران و روسیه هرگز به این حد نزدیک و قوی نبوده است. “ما در بسیاری از مسائل بینالمللی دیدگاههای مشابه و نزدیکی داریم. نمیخواهم بگویم که هیچ اختلاف نظری بین ما وجود ندارد. گاهی اوقات نیز تفاوت نظر داریم، اما در بیشتر موارد دیدگاههای نزدیکی داریم و از همه مهمتر، ما در تبادل نظر دائمی هستیم.”
عراقچی همچنین تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران را رد کرد و خاطرنشان ساخت که این رژیم در گذشته نتوانسته است به ایران حمله کند و در آینده نیز قادر نخواهد بود. وی گفت: “حتی با حمایت و کمک ایالات متحده، رژیم تلآویو قادر به انجام اقدامات نظامی علیه جمهوری اسلامی نخواهد بود.”
- توان دفاعی ایران: عراقچی افزود: “ما میتوانیم حتی در برابر آمریکا از خود دفاع کنیم و ایالات متحده میداند که ما چقدر توانمند هستیم.”
- آگاهی رژیم صهیونیستی: “رژیم صهیونیستی نیز میداند که توانمندیهای دفاعی ما چیست و پاسخ ما به هر حملهای چگونه خواهد بود.”
در مجموع، این گفتگوها و تحولات نمایانگر تلاشهای ایران برای تقویت روابط خود با قدرتهای جهانی و اهمیت همکاریهای سهجانبه برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه است. در حالی که جهان در حال تغییر است، ایران به دنبال تعاملات نزدیکتر با همپیمانان خود است تا به اهداف خود در زمینه صلح و امنیت دست یابد.