ایران تحت فشار، تهدید یا تحریم مذاکره نخواهد کرد: اروجچی
وزیر امور خارجه عباس عراقچی اعلام کرده است که ایران تحت هیچ شرایطی با ایالات متحده آمریکا درباره برنامه هستهای خود مذاکره نخواهد کرد، تا زمانی که کمپین “فشار حداکثری” که به تازگی توسط رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، احیا شده است، علیه کشور ادامه داشته باشد.
عراقچی در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای روسی خود، سرگئی لاوروف، که روز سهشنبه به تهران سفر کرده بود، گفت: “موضع ایران در مورد مذاکرات هستهای کاملاً روشن است: ما تحت فشار، تهدید یا تحریم مذاکره نخواهیم کرد.”
او در ادامه افزود: “بنابراین، در شرایط کنونی که ‘فشار حداکثری’ به قوت خود باقی است، هیچگونه امکانی برای مذاکرات مستقیم میان ما و ایالات متحده در مورد موضوع هستهای وجود ندارد.”
وزارت امور خارجه روسیه پیش از این اعلام کرده بود که دیپلماسی برای احیای توافق هستهای 2015، که بهطور رسمی به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک شناخته میشود، یکی از موضوعاتی است که لاوروف در تهران با همتای ایرانی خود به بحث خواهد گذاشت.
این توافق که روسیه نیز یکی از امضاکنندگان آن است، از زمان خروج یکجانبه ایالات متحده در سال 2018، در دوران ریاستجمهوری ترامپ، به سمت فروپاشی پیش رفته است.
اوایل این ماه، ترامپ کمپین “فشار حداکثری” بر ایران را دوباره احیا کرد که به گفته مقامات دولت او، شامل تلاشهایی برای کاهش صادرات نفت کشور به صفر است.
عراقچی در پاسخ به پرسشهایی درباره وضعیت سوریه در کنفرانس خبری، گفت: “موضع ایران با موضع روسیه به شدت همسو است.” وی افزود که جمهوری اسلامی از برقراری “صلح و ثبات” در سوریه حمایت میکند.
وزیر امور خارجه به تجاوزات اسرائیل در منطقه، بهویژه علیه فلسطین و لبنان، اشاره کرد و گفت که ایران و روسیه در این زمینه “بحثهای گستردهای” داشتهاند.
- عراقچی در دیدار با لاوروف تأکید کرد: “موضع واحد کشورهای منطقه در برابر هر گونه جابجایی اجباری فلسطینیها از سرزمینشان است.”
- وی افزود: “پیشنهاد ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده پس از تخلیه اجباری غزه، آن را تصاحب کند، غیرقابل قبول است.”
لاوروف نیز به نوبه خود گفت که “بحثهای گسترده، مفید و سازندهای” با وزیر امور خارجه ایران در تهران داشته است.
در مورد بنبست برنامه هستهای ایران، وی اظهار داشت که روسیه معتقد است که دیپلماسی هنوز بهترین گزینه برای حل این “بحران که توسط ایران ایجاد نشده است”، است.
دیپلمات روس همچنین ابراز امیدواری کرد که امسال یک کمیسیون همکاری اقتصادی مشترک تأسیس شود تا معاملات تجاری بین روسیه و ایران تسهیل شود.
وی اشاره کرد که تبادلات تجاری بین ایران و روسیه بیش از 13 درصد افزایش یافته است و ابراز امیدواری کرد که این “روند مثبت” ادامه یابد.
در نهایت، به نظر میرسد که دیپلماسی و همکاریهای اقتصادی میان ایران و روسیه در آینده نزدیک میتوانند به تثبیت روابط و بهبود وضعیت منطقه کمک کنند.