ایران در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل: سلاحهای کشتار جمعی اسرائیل تهدیدی جدی برای امنیت جهانی هستند!
در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل در ژنو، وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، تأکید کرد که تسلیحات کشتار جمعی (WMD) رژیم اسرائیل، بهویژه تسلیحات هستهای آن، همچنان تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقهای و جهانی به شمار میروند. این اظهارات در سخنرانی عراقچی در نشست سطح بالا در کنفرانس خلع سلاح 2025 که در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار شد، مطرح گردید.
عراقچی در این سخنرانی تصریح کرد که مالکیت تسلیحات کشتار جمعی توسط اسرائیل مانع از ایجاد یک خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای میشود، که این موضوع نخستین بار توسط ایران در سال 1974 مطرح شد. وی افزود: “جامعه جهانی باید رژیم اسرائیل را به پاسخگویی وادار کند و آن را ملزم به پیوستن به پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای (NPT) کند تا تسلیحات هستهای خود را بهطور کامل از بین ببرد و تمامی فعالیتهای هستهای خود را تحت نظارت جامع سازمان انرژی اتمی بینالمللی (IAEA) قرار دهد.”
عراقچی همچنین با ابراز نگرانی از تهدید تسلیحات هستهای و عواقب انسانی و محیطزیستی فاجعهآمیز آنها، از جامعه جهانی و سازمان ملل خواست که موضوع خلع سلاح هستهای را در اولویت قرار دهند. وی تأکید کرد که لازم است یک کنوانسیون جامع در مورد تسلیحات هستهای ایجاد شود و جامعه جهانی باید ایالتهای دارای سلاح هستهای و بازیگران را به خاطر تعهدات قانونی خود پاسخگو کند.
وی ادامه داد: “عدم پایبندی به تعهدات قانونی مربوط به خلع سلاح هستهای، بهویژه تحت ماده 6 پیمان NPT، رژیم خلع سلاح و کنترل تسلیحات را تضعیف خواهد کرد.”
وزیر امور خارجه ایران نسبت به گسترش درگیریهای مسلحانه هشدار داد و گفت: “برخی کشورها تحت پوشش امنیت، مقادیر زیادی از پول را صرف تولید و ذخیره تسلیحات میکنند و این امر چرخهای از ناامنی و خونریزی را در منطقه و جهان ادامه میدهد.”
عراقچی به عملکردهای بیسابقه و وحشیانه نظیر نسلکشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت که توسط رژیم اسرائیل در نوار غزه انجام شده است، اشاره کرد و افزود: “این اقدامات منجر به تخریب این منطقه محاصرهشده و مرگ دهها هزار نفر، عمدتاً کودکان، زنان و سالخوردگان شده است.”
وی ادامه داد: “هرگز در تاریخ بهاین اندازه خبرنگار، کادر پزشکی و کارکنان سازمان ملل در یک درگیری مسلحانه کشته نشدهاند. جنایات جنگی، پاکسازی قومی، جابجایی اجباری و قحطی جمعی که توسط رژیم اسرائیل انجام میشود، نباید بیپاسخ بماند.”
در سال 1978، یک قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل چندین سازوکار برای رسیدگی به مسائل خلع سلاح ایجاد کرد، از جمله کنفرانس خلع سلاح که تنها نهاد بینالمللی چندجانبه متمرکز بر خلع سلاح و کنترل تسلیحات است.
هر سال، نشست سطح بالا در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل در ژنو برگزار میشود که در آن مقامات بلندپایه کشورهای عضو به بحث و تبادل نظر میپردازند و مواضع ملی خود را در مورد مسائلی مانند صلح و امنیت بینالمللی، خلع سلاح و کنترل تسلیحات ارائه میدهند.