دریافت دایرة‌المعارف قربانیان تروریسم ایرانی توسط سازمان ملل

ایران طرح آمریکا برای جابجایی اجباری غزه‌ای‌ها را محکوم کرد

در یک بحث عمومی در شورای امنیت سازمان ملل درباره «اجرای چندجانبه‌گرایی، اصلاح و بهبود حاکمیت جهانی»، که در نیویورک در تاریخ 18 فوریه برگزار شد، امیر سعید ایراوانی اظهار داشت که نوار غزه سرزمین حق‌دار مردم فلسطین است. این بیانیه مهم در زمینه چندجانبه‌گرایی و چالش‌های جهانی به وضوح بر لزوم اصلاحات در نهادهای بین‌المللی تأکید می‌کند.

متن کامل بیانیه ایشان به شرح زیر است:

آقای رئیس،

ما از چین به خاطر سازماندهی این بحث مهم و به‌موقع در سطح بالا تشکر می‌کنیم. همچنین از وزیر وانگ یی و دبیرکل به خاطر بینش‌های ارزشمندشان و تأکید بر نقش حیاتی چندجانبه‌گرایی سپاسگزاری می‌کنیم.

آقای رئیس،

چندجانبه‌گرایی برای مقابله با چالش‌های جهانی ضروری است و نیازمند پایبندی به قوانین بین‌المللی، شفافیت و پاسخگویی است. با این حال، اعتماد به نهادهای چندجانبه به دلیل انتخابی بودن قوانین بین‌المللی، فشارهای یک‌جانبه و نقض برابری حاکمیتی در حال کاهش است.

در این زمینه، مایلم نکات زیر را برجسته کنم:

  1. مکانیسم‌های چندجانبه زمانی اعتبار خود را از دست می‌دهند که برای اهداف سیاسی مورد سوءاستفاده قرار گیرند. اجرای انتخابی معیارهای بین‌المللی، اعمال تحریم‌های یک‌جانبه و فشار اقتصادی اصول بنیادین چندجانبه‌گرایی را تضعیف می‌کند. ایالات متحده و متحدان غربی‌اش که اقدام به اعمال تحریم‌های غیرقانونی یک‌جانبه می‌کنند، باید به خاطر رنج، مرگ و ویرانی‌هایی که به کشورهای هدف خود، از جمله مردم خودم، وارد می‌کنند، پاسخگو باشند. این موارد به وضوح نقض قوانین بین‌المللی و اصول پایه‌ای حقوق بشر است.
  2. شورای امنیت باید به مأموریت خود برای حل و فصل منازعات از طریق همکاری چندجانبه پایبند باشد. با این حال، ساختار کنونی آن نمی‌تواند تغییرات قدرت جهانی و آرزوهای مشروع جنوب جهانی را منعکس کند. برای بازگرداندن اعتبار خود، شورای امنیت باید نماینده‌تر، دموکراتیک‌تر و پاسخگوتر شود. یک نهاد واقعاً فراگیر با نمایندگی منطقه‌ای عادلانه، مشروعیت و کارایی آن را افزایش می‌دهد. متأسفانه، برخی از اعضای دائمی به‌طور مکرر از شورای امنیت برای پیشبرد منافع سیاسی خود سوءاستفاده کرده‌اند. یک مثال بارز استفاده مکرر ایالات متحده از حق وتو برای محافظت از اسرائیل در برابر مسئولیت‌پذیری به خاطر نقض‌های سیستماتیک قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل، به‌ویژه جنایات نسل‌کشی علیه مردم فلسطین و اقدامات تجاوزکارانه علیه دیگر کشورها در منطقه است. نوار غزه سرزمین حق‌دار مردم فلسطین است و ایران به‌شدت طرح استعماری ایالات متحده برای جابجایی و ریشه‌کن کردن فلسطینی‌ها از سرزمین خود را محکوم می‌کند، که نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حمله‌ای جدی به حقوق بشر بنیادین است.
  3. سیستم مالی جهانی، که توسط نهادهای قدیمی شکل گرفته، باید بازسازی شود تا مشارکت عادلانه کشورهای در حال توسعه را تضمین کند. حاشیه‌نشینی این کشورها نابرابری‌ها را عمیق‌تر کرده و توسعه پایدار را مختل می‌کند.
READ  ایران و تاجیکستان: تقویت روابط فرهنگی در "شب دیپلماتیک"

آقای رئیس،

ما با یک انتخاب حیاتی مواجه هستیم: اجازه دهیم تقسیمات و یک‌جانبه‌گرایی امور جهانی را تحت‌الشعاع قرار دهد، یا بار دیگر به تعهد خود به یک نظم بین‌المللی عادلانه، برابر و مبتنی بر قوانین، که توسط سیستم سازمان ملل حفظ می‌شود، تأکید کنیم. برای انجام این کار، باید اقداماتی قاطع انجام دهیم:

  • اول، حاکمیت جهانی باید بر اساس مذاکرات باز، عادلانه و شفاف ساخته شود و اطمینان حاصل کند که اختلافات از طریق دیپلماسی، نه فشار، حل و فصل می‌شوند.
  • دوم، سازمان ملل باید اطمینان حاصل کند که همه کشورها به فناوری، منابع و تجارت به‌طور عادلانه دسترسی دارند و رشد پایدار برای همه را ترویج می‌کند.
  • سوم، همکاری نزدیک‌تر بین سازمان ملل و سازمان‌های منطقه‌ای مانند اتحادیه آفریقا، سازمان همکاری شانگهای و بریکس، امنیت جمعی و تاب‌آوری اقتصادی را تقویت خواهد کرد.

به عنوان یکی از اعضای مؤسس سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تعهد مستمر خود را به چندجانبه‌گرایی مؤثر، که بر اساس قوانین بین‌المللی و اصول منشور سازمان ملل است، تأکید می‌کند.

متشکرم.

نوشته‌های مشابه