ایران همکاریهای علمی خود را با چین و روسیه تقویت میکند: گامهای استراتژیک در شراکتهای بینالمللی
در حال حاضر، دانشگاههای ایرانی در حال بررسی پتانسیلهای توسعه همکاریهای علمی و تحقیقاتی با مؤسسات چینی و روسی در چارچوب شراکت استراتژیک با این دو کشور هستند. این همکاریها میتواند به تقویت روابط علمی و آموزشی میان کشورها کمک شایانی کند.
در یک جلسهای که در روز پنجشنبه در چین برگزار شد، سعید حبیبا، معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران، و شنگ جیانگسه، دبیرکل شورای بورس تحصیلی چین، درباره روشهای توسعه همکاریهای علمی بین دانشگاههای دو کشور گفتگو کردند.
- تدوین دورههای آموزشی مشترک
- تبادل اساتید و دانشجویان
- گسترش برنامههای بورس دولتی
- گسترش پیوندهای فناوری
- تعاملات علمی و تبادل تجربیات
در طول این جلسه، حبیبا به ظرفیتهای علمی و تحصیلی ایران پرداخته و بر اهمیت این همکاریها تأکید کرد. همچنین، در حاشیه این جلسه، مقام ایرانی به یکی از پارکهای فناوری چین مراجعه کرد تا با ظرفیتهای فناوری و دستاوردهای علمی این کشور آشنا شود.
ایران و چین در ماه مارس 2021، سند همکاری جامع 25 سالهای را به امضا رساندند. این سند بین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق ایران، و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در وزارت امور خارجه ایران به امضا رسید.
در دسامبر 2022، ایران و چین 16 یادداشت تفاهم (MOU) را تحت چارچوب توافق استراتژیک 25 ساله دو کشور نهایی کردند.
در روز چهارشنبه، الهام امینزاده، معاون بینالملل دانشگاه تهران، و سرگئی آندریوشین، معاون بینالملل دانشگاه دولتی سنپترزبورگ، در تهران ملاقات کردند تا راههای گسترش همکاریهای علمی بین این دو دانشگاه را بررسی کنند.
- تبادل اساتید و دانشجویان
- برگزاری برنامههای آموزشی حضوری و مجازی
- پشتیبانی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی بهطور مشترک
- برگزاری کنفرانسهای مشترک
- ایجاد پروژههای تحقیقاتی مشترک و پارکهای فناوری
مسئولان همچنین پیشنهاد دادند که برای دانشجویان ایرانی و روسی که در حال تحصیل زبانهای فارسی و روسی در دانشگاههای تهران و سنپترزبورگ هستند، یک بازدید کوتاهمدت برنامهریزی شود.
دانشگاههای ایرانی و روسی برای گسترش روابط خود متعهد شدند بر اساس توافقات جامع بین دانشگاههای برتر ایران و روسیه، دو طرف متعهد به گسترش روابط بلندمدت و سازنده در زمینه آموزش عالی، فناوری و نوآوری هستند.
ایجاد دبیرخانهای برای ارتباط بین دانشگاههای دو کشور یکی از اقدامات عمدهای است که انجام شده است. البته دبیرخانهها و همکاریهای بیندانشگاهی باید فعالتر از گذشته در راستای عمیقتر کردن ارتباطات علمی عمل کنند. انتظار میرود که گامهای عملی و مؤثری برای تحقق اهداف مشترک برداشته شود.
هدف اصلی، علاوه بر ارتقاء روابط، اجرای توافقات قبلی و ایجاد فرصتهای جدید برای همکاری بیشتر است. بنابراین، توافقات جامع ایران و روسیه زمینه را برای افزایش همکاریهای علمی از طریق انجام پروژههای علمی و فناوری مشترک، تقویت تعاملات بین مؤسسات آموزشی و تبادل اعضای هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان فراهم خواهد کرد.
طرفین متعهد به تسهیل تبادل تجربیات و اطلاعات در زمینه تنظیم فعالیتها در حوزه علمی، فناوری و نوآوری، سازماندهی و برگزاری کنفرانسها، نشستها، سمینارها، نمایشگاهها و سایر رویدادهای علمی هستند.
علاوه بر این، طبق توافق، دو طرف به ارتقاء و تسهیل یادگیری زبانهای رسمی و مطالعه ادبیات، تاریخ و فرهنگ طرف دیگر در مؤسسات آموزش عالی خود خواهند پرداخت.