ایران و آمریکا دور سوم مذاکرات جدیتر را در مسقط به پایان رساندند
گفتگوهای غیرمستقیم درباره برنامه هستهای ایران و تحریمها در عمان ادامه دارد. در این راستا، مذاکرهکنندگان ارشد ایرانی و آمریکایی دور سوم این مذاکرات را به پایان رساندند. این گفتگوها به رهبری عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیون ویتکوف، نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، انجام شد.
این مذاکرات فنی و سطح بالا با کمک میانجیگران عمانی برگزار شد و یک هفته پس از دور دوم مذاکرات در رم که هر دو طرف آن را «سازنده» توصیف کردند، صورت گرفت. در این مذاکرات، مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی و کاظم غریبآبادی، معاون وزیر امور خارجه در امور حقوقی و بینالمللی، با مایکل آنتون، رئیس برنامهریزی سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا، در گفتگوهای تخصصی شرکت کردند.
گفتگوهای جدیتر
پس از این مذاکرات، عراقچی به خبرنگاران گفت که از پیشرفت و روند مذاکرات رضایت دارد، اما بر لزوم بررسی بیشتر اختلافات تأکید کرد. او گفت: «مذاکرات به خوبی و با رضایت پیش میرود، در یک جو خوب، با جدیت هر دو طرف.»
عراقچی از دولت عمان و وزیر امور خارجه این کشور به خاطر فراهم آوردن محیطی آرام و سازنده برای بحثها تشکر کرد و افزود: «این دور از مذاکرات بسیار جدیتر از گذشته بود و ما به تدریج به بحثهای دقیقتر و فنیتر پرداختیم.»
او بر دقت مورد نیاز در بحثهای فنی تأکید کرد و توضیح داد که دو طرف چندین بار نظرات خود را به صورت مکتوب تبادل کردند. «کاملاً واضح بود که هر دو طرف جدی در مورد مذاکرات هستند، که این جو امیدوارکنندهای برای پیشرفت ایجاد میکند.»
عراقچی همچنین خاطرنشان کرد که تیمهای مربوطه به پایتختهای خود بازخواهند گشت تا مسائل را برای ارزیابی بیشتر تا جلسه بعدی که به طور موقت برای شنبه آینده برنامهریزی شده است، بررسی کنند.
توصیف مذاکرات قبلی
هر دو طرف ایران و آمریکا، دورهای اول و دوم مذاکرات را «سازنده و امیدوارکننده» توصیف کرده بودند، اما عراقچی هفته جاری را با «خوشبینی محتاطانه» درباره روند مذاکرات توصیف کرد.
- مذاکرات در عمان با هدف بررسی برنامه هستهای ایران و تحریمها انجام میشود.
- عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، رهبری تیم ایرانی را بر عهده دارد.
- استیون ویتکوف نماینده آمریکا در این مذاکرات است.
- مذاکرات فنی و سطح بالا با میانجیگری عمانیها صورت میگیرد.
- دو طرف بر پیشرفت و جدیت در مذاکرات تأکید دارند.
این دور از مذاکرات نشاندهنده عزم جدی طرفین برای رسیدن به توافقی در زمینه برنامه هستهای است. به نظر میرسد که فضای موجود در این مذاکرات میتواند زمینهساز تحولی مثبت در روابط دو کشور باشد.
با توجه به تحولات اخیر، انتظار میرود که مذاکرات آتی نیز با جدیت بیشتری دنبال شوند و طرفین به دنبال دستیابی به توافقی پایدار باشند. در نهایت، هدف هر دو طرف بهبود شرایط و کاهش تنشها در منطقه است.
در نتیجه، این مذاکرات میتواند به عنوان یک گام مثبت در راستای دستیابی به توافقات جدید و بهبود روابط بینالمللی ایران و آمریکا مورد توجه قرار گیرد.