ایران و عراق: تقویت روابط برای خنثیسازی نقشههای آمریکا و اسرائیل
در یک جلسه در بغداد، مجید تختروانچی و ماندلاوی به بررسی تحولات منطقهای و بینالمللی پرداختند و راههای تقویت روابط متقابل در زمینههای مختلف، بهویژه در بخشهای تجاری و اقتصادی را مورد بحث قرار دادند. این مقاله به تحلیل این نشست و نکات کلیدی آن میپردازد.
تختروانچی و ماندلاوی در این جلسه به تبادل هیئتهای رسمی پارلمانی و دولتی برای بررسی مکانیزمهای لازم جهت فعالسازی کمیته دوستی مشترک ایران و عراق و تبادل تجربیات میان پارلمانهای دو کشور تأکید کردند.
- محکومیت نقض حقوق بشر: ماندلاوی، رئیس موقت شورای نمایندگان عراق، به شدت به نقضهای مکرر رژیم اسرائیل علیه مردم لبنان و فلسطین، علیرغم آتشبس، اعتراض کرد.
- نقش کشورهای غربی: وی تصریح کرد که بیتوجهی رژیم اسرائیل به قوانین و توافقهای بینالمللی بدون حمایت برخی کشورهای غربی ممکن نبود.
- مخالفت با برنامههای جابجایی: ماندلاوی، به نمایندگی از پارلمان عراق، با طرحهای آمریکا و اسرائیل برای جابجایی اجباری مردم غزه مخالفت کرد و از کشورهای عربی و اسلامی خواست تا موضع قاطعی در این زمینه اتخاذ کنند.
وی همچنین هشدار داد که اگر کشورهای عربی و اسلامی به این موضوع توجه نکنند، سایر کشورها نیز دچار آسیب خواهند شد. ماندلاوی تأکید کرد که پارلمانهای کشورهای عربی و اسلامی باید ابتکاراتی برای حمایت از غزه و لبنان و مخالفت با جابجایی اجباری فلسطینیها ارائه دهند.
این در حالی است که رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، دونالد ترامپ، ایده جابجایی فلسطینیها از غزه به مصر، اردن و سایر کشورهای عربی را مطرح کرده بود. او همچنین اعلام کرد که ایالات متحده “غزه” را تحت کنترل خود قرار خواهد داد و آن را به یک مقصد توریستی تبدیل خواهد کرد. این برنامه با واکنشهای گستردهای در سطح جهانی همراه بوده است.
از تاریخ 19 ژانویه، توافق آتشبس و تبادل زندانیان میان رژیم اسرائیل و جنبش مقاومت فلسطین، حماس، در غزه برقرار است. این آتشبس، پس از بیش از 15 ماه جنگ رژیم تلآویو که بیش از 48,260 کشته، عمدتاً زنان و کودکان، بر جای گذاشته، اجرا شده است.
در جلسهای در روز یکشنبه با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، جاسم البُدَیوی، در پایتخت عمان، وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، از دنیای اسلام خواست تا موضعی متحد و قاطع در حمایت از حقوق مردم فلسطین اتخاذ کند.
عراقچی همچنین به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گفت که این سازمان، بهویژه شورای امنیت آن، باید موضعی “قوی و واضح” در برابر طرح جابجایی اجباری فلسطینیها اتخاذ کند.
سفارت ایران در بغداد اعلام کرد که تختروانچی با مقامات عراقی، از جمله معاون وزیر امور خارجه در روابط دوجانبه، محمد حسین محمد بحر العلوم و مشاور امنیت ملی، قاسم العراجی، مشاورههای سیاسی انجام داده است.
تختروانچی پس از مذاکرات با العراجی گفت که سفر کنونیاش به عراق در راستای مشاورههای سیاسی منظم بین دو کشور است. او بر لزوم مشاوره با عراق برای تقویت امنیت تأکید کرد و گفت: “امنیت ملی اولویت ایران و عراق است و این امر ادامه هماهنگی بین دو کشور در تمام سطوح را ضروری میسازد.”
در پستی در X (که قبلاً توییتر نام داشت)، تختروانچی اعلام کرد که او و معاون وزیر امور خارجه عراق “در هفتمین جلسه مشاورههای سیاسی بین دو کشور شرکت کردند.” وی همچنین به ملاقاتهای خود با العراجی و ماندلاوی اشاره کرد و گفت: “تبادل نظر در مورد مسائل حیاتی و مهم بین دو کشور همسایه نزدیک که مشترکات زیادی دارند، در این زمان چالشبرانگیز برای غرب آسیا ضروری است.”