ایران و ژاپن: تقویت ارتباطات فناوری میان دو کشور با دستاوردهای نوین
در دنیای امروز، همکاریهای فناوری به ویژه در زمینههای نوآورانه مانند هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال، اهمیت بسیاری پیدا کرده است. در این راستا، مقامات ایران و ژاپن بر لزوم گسترش همکاریهای فناوری تأکید کردند.
معاون وزیر اطلاعات، ارتباطات و فناوری اطلاعات (ICT) ایران، احسان چیتساز و معاون وزیر امور بینالملل و ارتباطات ژاپن، ایماگا تاکو، در دیداری که روز چهارشنبه در توکیو برگزار شد، به بررسی راههای افزایش همکاریهای دوجانبه پرداختند. در این نشست، موضوعات زیر مورد بحث قرار گرفت:
- تأسیس «مرکز نوآوری دیجیتال ایران و ژاپن»
- همکاری در سیاستگذاری برای فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی و دادههای کلان
- آموزش کارشناسان در اقتصاد دیجیتال از طریق برگزاری دورههای مشترک دانشگاهی
تاکو همچنین آمادگی ژاپن برای تقویت روابط دیجیتال با ایران را اعلام کرد و گفت که ایران در مسیر تحول دیجیتال قرار دارد که بر اساس ملاحظات محلی و بلندمدت تنظیم شده است. ژاپن از این رویکرد حمایت میکند و کاملاً آماده است تا پروژههای همکاری را با ارزیابی پیشنهادات سازنده ایران اجرا کند.
دو طرف همچنین بر روی ایجاد یک گروه کاری اجرایی مشترک توافق کردند تا پیگیری اجرای توافقات حاصل شده را انجام دهند.
وضعیت ICT در ایران
وزارت اطلاعات و ارتباطات فناوری اطلاعات، بالاترین نهاد در حوزه ICT در کشور است. تمام فعالیتهای مربوط به صنعت اطلاعات و ارتباطات به طور مستقیم به این وزارتخانه مربوط میشود. دولت توجه ویژهای به برنامهها و سیاستها در این بخش دارد تا حداکثر استفاده از ICT برای تسهیل زندگی مردم را انجام دهد.
طراحی، ساخت و راهاندازی موفق یک ماهواره نشاندهنده رشد قدرت علمی و فناوری ملی کشور است. فناوری فضایی به عنوان ابزاری برای گسترش رفاه، صلح، توسعه علمی-فرهنگی و پیشرفت اقتصادی در جوامع انسانی در نظر گرفته میشود. کشورهای مختلف جهان این فناوری را به نحوی بر اساس ظرفیتها و تلاشهای خود بهرهبرداری میکنند.
در حال حاضر، ۱۳ دانشگاه و یک مؤسسه تحقیقاتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حال ارائه رشتههای فضایی هستند و به همین دلیل ایران در تربیت متخصصان و کارشناسان در حوزه فضایی دارای قابلیت بالایی است و به عنوان یک کشور پیشرو در این زمینه در منطقه شناخته میشود.
دسترسی به خدمات مخابراتی در مناطق روستایی کشور در این مدت بهبود یافته است و تعداد کل روستاهایی که به خدمات ارتباطی دسترسی دارند به ۵۲,۱۸۲ رسیده است که حدود ۹۳ درصد از کل روستاها را شامل میشود، در حالی که ۴۷,۸۳۷ روستا به خدمات تلفن ثابت خانگی دسترسی دارند.
علاوه بر این، تعداد کاربران موبایل ایرانی به تقریباً ۱۳۵.۸۹۰ میلیون نفر رسیده است که بر اساس گزارش CRA، نرخ نفوذ تلفن همراه در کشور ۱۶۱.۶۷ درصد است. با این حال، آمارها نشان میدهد که پذیرش اینترنت پرسرعت ثابت در ایران در ۱۴ درصد متوقف شده است و تقریباً ۱۱.۹۲۱ میلیون مشتری به اینترنت از طریق این خدمات دسترسی دارند.
این آمار نشان میدهد که اینترنت پرسرعت ثابت نسبت به سال گذشته کمتر از ۲ درصد رشد داشته و اینترنت موبایل ۱۰ درصد افزایش یافته است. با این حال، میتوان گفت که سرعت گسترش اینترنت موبایل ۵ برابر سرعت اینترنت ثابت است.