با بسته شدن اسکایپ، میراث آن رمزنگاری انتها به انتها برای همگان باقی میماند
در اوایل شامگاه ۵ مارس ۲۰۱۲، انقلابیون مصری به مقر پلیس مخفی به نام سرویس تحقیقات امنیت دولتی (SSI) در قاهره حمله کردند. این ساختمان به دلیل شهرتش به عنوان “پایتخت جهنم” شناخته میشد، زیرا افسران بیرحم در آنجا زندانیان را شکنجه میکردند.
در داخل، معترضان مدارک سالم و پاره شده، وسایل شکنجه، هارد دیسکها، سیدیها و دیویدیهایی یافتند که همه به مستند کردن شکنجههای وحشتناک و نظارت گسترده مربوط میشد.
در میان مدارک، معترضان یادداشتی به زبان عربی نوشته شده توسط افسران SSI درباره نرمافزار مرموزی به نام FinFisher پیدا کردند که توسط شرکت انگلیسی-آلمانی Gamma International ساخته شده بود.
افسران گزارش دادند که FinFisher یک سیستم هک پیشرفته با چندین قابلیت است که شامل دسترسی به صندوقهای پستی ایمیل، بارگذاری “فایلهای جاسوسی” بر روی دستگاه هدف، ردیابی ارتباطات آنها، به دست آوردن “کنترل کامل” بر روی دستگاههای اهداف هک شده و – بهویژه – مستند کردن “موفقیت در هک کردن” حسابهای کاربران در شبکه Skype است که به عنوان “امنترین روش ارتباطی” معرفی شده بود، زیرا Skype رمزنگاری شده است.
در اوایل دهه ۲۰۱۰، Skype محبوبترین اپلیکیشن تماس اینترنتی در جهان بود و نه تنها در مصر.
Skype که در سال ۲۰۰۳ راهاندازی شد، به کاربران خود حریم خصوصی بیسابقهای وعده میداد، با تماسهایی که “بسیار امن با رمزنگاری انتها به انتها” انجام میشد، که در تئوری، امکان خواندن چتها و گوش دادن به تماسها توسط هکرها یا جاسوسان اینترنتی را غیرممکن میکرد. به همین دلیل، جاسوسان مصری نیاز داشتند تا با استفاده از FinFisher به طور مستقیم به کامپیوترهای مردم هک کنند تا به تماسهای Skype اهداف خود گوش دهند.
در سال ۲۰۰۴، صفحه اصلی Skype اعلام کرده بود: “تماسهای Skype دارای کیفیت صدای عالی و با امنیت بالا با رمزنگاری انتها به انتها هستند.”
رمزنگاری Skype در آن زمان ویژگیای انقلابی و نوآورانه بود. در اواسط دهه ۱۹۹۰، رمزنگار افسانهای Phil Zimmermann نرمافزار Pretty Good Privacy یا PGP را ایجاد کرد که به مردم اجازه میداد تا فایلها یا ایمیلهای خود را با رمزنگاری انتها به انتها خصوصی کنند، بهطوریکه تنها فرستنده و گیرنده میتوانستند محتوای پیام را بخوانند. اما PGP پیچیده بود و در برنامههای چت و تماسهای آسان استفاده نمیشد.
اکنون، بیش از ۲۰ سال بعد، رمزنگاری انتها به انتها در برنامههایی که میلیاردها نفر از آنها استفاده میکنند، گنجانده شده است، و بیشتر کاربران ممکن است متوجه نباشند که پیامها و تماسهای آنها با این تکنولوژی رمزگذاری شده است. iMessage و FaceTime از اپل، Messenger فیسبوک، Signal و WhatsApp، از جمله برنامههایی هستند که به طور پیشفرض رمزنگاری انتها به انتها دارند.
اما در سال ۲۰۰۳، Skype اولین برنامهای بود که این سطح از رمزنگاری و حریم خصوصی را ارائه داد.
پس از راهاندازی، Skype خشم آژانسهای قانونگذاری در سرتاسر جهان را برانگیخت. در ایتالیا، پلیس پستی و ارتباطات، که مسئول تحقیق در مورد جرایم اینترنتی بود، از استارتاپ مشاوره امنیت سایبری کوچک Hacking Team خواست تا نرمافزار جاسوسی تلفنی بسازد که قادر به دور زدن رمزنگاری Skype باشد.
در سرتاسر جهان، دولتهای دیگر راههای مختلفی برای جاسوسی از کاربران Skype پیدا کردند. در سال ۲۰۰۸، Citizen Lab، یک گروه تحقیقاتی حقوق دیجیتال در دانشگاه تورنتو، دریافت که Skype برای اجازه به جاسوسان چینی به جمعآوری پیامهای مبادله شده در این سرویس تغییر یافته است. در چین، Skype بهوسیله Tom-Skype، یک شرکت مشترک بین یک اپراتور بیسیم چینی و eBay که آن زمان مالک Skype بود، اداره میشد.
سالها بعد، مدارک محرمانهای که توسط Edward Snowden، پیمانکار سابق دولت ایالات متحده فاش شد، نشان داد که مایکروسافت که اکنون مالک Skype است، این اپلیکیشن را تغییر داده است تا به آژانس امنیت ملی و دیگر مقامات اجازه دهد تماسها و پیامها را جمعآوری کنند، بهطوریکه عملاً رمزنگاری برجسته این اپلیکیشن را بیاثر میکرد.
این هفته، مایکروسافت اعلام کرد که Skype را در تاریخ ۵ مه تعطیل خواهد کرد. در حال حاضر، Skype یک اپلیکیشن حاشیهای شده است. در سال ۲۰۲۳، مایکروسافت اعلام کرد که هنوز ۳۶ میلیون کاربر دارد، که فاصله زیادی با اوج ۳۰۰ میلیون کاربرش دارد.
در حالی که Skype عمدتاً یک میراث از گذشته است و به زودی فعالیت خود را متوقف خواهد کرد، میراث Skype در فناوریهایی که ارتباطات همه محبوبترین اپلیکیشنهای چت جهان را ایمن میسازد، ادامه دارد. و جهان به لطف ایدههای نوآورانه توسعهدهندگان اولیه Skype درباره حریم خصوصی، جای امنتر و آزادتر شده است.