برابری جنسیتی، قدرتی برای زنان در دنیای دیجیتال: روز جهانی فناوری اطلاعات و ارتباطات
دسترسی و affordability اینترنت، دستگاههای دیجیتال و فناوریها میتواند پیشرفت را در تمام بخشهای جامعه تسریع کند. با این حال، این منابع برای حدود ۲.۶ میلیارد نفر، که اکثریت آنها زنان هستند، در دسترس نیست. محدودیتهای مربوط به دانش و مهارتهای دیجیتال همچنان مانع از مشارکت زنان و دختران در اقتصاد امروز و شکلدهی به راهحلهای دیجیتال فردا میشود.
پر کردن این شکاف برای باز کردن راههای جدید به سمت رشد اقتصادی، نوآوری و توسعه پایدار ضروری است. روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی (WTISD) ۲۰۲۵ بر نیاز فوری به پیشبرد برابری دیجیتال جنسیتی تأکید میکند تا زنان و دختران در هر نقطهای از جهان بتوانند از تحولات دیجیتال بهرهمند شوند و به آنها کمک کنند.
WTISD همچنین تأسیس اتحادیه بینالمللی ارتباطات (ITU) را گرامی میدارد – آژانس سازمان ملل برای فناوریهای دیجیتال. در سال ۲۰۲۵، ITU ۱۶۰ سالگرد خود را جشن میگیرد و نقش طولانیمدت خود در پیشبرد اتصال جهانی و تقویت همکاریهای بینالمللی را به نمایش میگذارد.
هدف از روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی (WTISD) کمک به افزایش آگاهی از امکاناتی است که استفاده از اینترنت و دیگر فناوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT) میتواند برای جوامع و اقتصادها به ارمغان آورد، و همچنین راههایی برای پر کردن شکاف دیجیتال.
فرصتهای توسعه دیجیتال
در سپتامبر ۲۰۲۴، زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، خواستار تلاشها برای مقابله با چالشهایی مانند شکاف دیجیتال و تبعیض جنسیتی در فناوری شد تا زنان بتوانند بهطور کامل از فرصتهای ایجاد شده توسط توسعه دیجیتال بهرهمند شوند.
این مقام خاطرنشان کرد که زنان باید از طریق توسعه اقتصاد دیجیتال توانمند شوند تا به حل مشکلات اجتماعی بپردازند. به گفته بهروزآذر، “توسعه زنان نباید محدود به حوزههای اقتصادی و دیجیتال باشد، بلکه زنان باید از طریق توسعه اقتصاد دیجیتال توانمند شوند و سپس به حل سایر مشکلات اجتماعی بپردازند.” این اظهارات در یک گفتوگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی جهانی چین (CGTN) مطرح شد.
او این اظهارات را در حاشیه شرکت در پنجمین همایش زنان سازمان همکاری شانگهای (SCO) که از ۱۰ تا ۱۲ سپتامبر در چینگدائو برگزار شد، بیان کرد.
در سخنرانی خود در این همایش، این مقام گفت که زنان تغییر را هدایت میکنند و با هم میتوانند از قابلیتهای خود به ویژه در حوزههای فناوری، اقتصاد و سیاست استفاده کنند تا به بهبود معیشت مردم و دستیابی به جامعهای عادلانهتر، دلسوزتر و پایدارتر کمک کنند، بهگزارش چین دیلی.
در عصر دیجیتال، فناوریهای جدید فرصتهای منحصر به فردی را برای زنان فراهم کردهاند، زیرا شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای آنلاین و ابزارهای دیجیتال به زنان قدرت دادهاند تا صدای خود را به گوش دیگران برسانند، بهروزآذر گفت.
در واقع، شکافهای دیجیتال نه تنها به عنوان یک چالش، بلکه به عنوان یک فرصت برای توسعه و پیشرفت برای زنان و دختران در جوامع مختلف شناخته میشود. با توجه به اینکه زنان نیمی از جمعیت دنیا را تشکیل میدهند، توجه به نیازها و چالشهای آنها در عرصه دیجیتال به عنوان یک ضرورت شناخته میشود.
با افزایش دسترسی به فناوریهای دیجیتال و اینترنت، زنان میتوانند در زمینههای مختلفی چون آموزش، سلامت، و کارآفرینی به پیشرفتهای چشمگیری دست یابند. این امر نه تنها به نفع زنان، بلکه به نفع کل جامعه خواهد بود، زیرا مشارکت فعالتر زنان در اقتصاد و جامعه میتواند به رشد و توسعه پایدار منجر شود.
بهطور کلی، روز جهانی ارتباطات و جامعه اطلاعاتی (WTISD) فرصتی است برای تأکید بر اهمیت برابری دیجیتال جنسیتی و نیاز به تلاش برای کاهش شکاف دیجیتال بهویژه برای زنان و دختران در سرتاسر دنیا. این رویداد، یادآور نیاز به همکاریهای بینالمللی و ابتکارات محلی برای ارتقاء توانمندیهای دیجیتال و فراهم کردن فرصتهای بیشتر برای زنان در عصر دیجیتال است.
از این رو، همگان باید به دنبال راههایی باشند که به زنان کمک کند تا از فرصتهای دیجیتال بهرهبرداری کنند، چرا که این نه تنها به نفع آنها، بلکه به نفع جامعه و آیندهای پایدارتر خواهد بود.