برن آماده است تا همکاری خود را با تهران در مدیریت بحران گسترش دهد
سفیر سوئیس در تهران، نادین الیویهری لوزانو، در دیداری با رییس سازمان مدیریت بحران و کاهش خطرات تهران، علی ناصری، آمادگی سوئیس برای تقویت روابط با تهران در زمینه مدیریت بحران را اعلام کرد. این دیدار که روز سهشنبه در تهران برگزار شد، سفیر سوئیس از سازمان مدیریت بحران تهران بازدید کرد و گفت: “اقدامات انجام شده در مدیریت بحران در تهران بینظیر است؛ ما از ایجاد یک گروه کاری مشترک برای به اشتراک گذاشتن تخصصها و تجربیات در مدیریت بحران استقبال میکنیم.”
در ادامه، ناصری به اهمیت همکاریها با جوامع بینالمللی اشاره کرد و گفت که بسیاری از اقدامات انجام شده نتیجه فعالیتهای مشترک در حال انجام است. او به ایجاد گروههای تابآور به عنوان یک نتیجه موفق از همکاریهای گذشته با سوئیس اشاره کرد و گفت که اعضای این گروهها در سه سال گذشته از ۱۴,۰۰۰ به ۵۰,۰۰۰ نفر افزایش یافتهاند.
این مقام همچنین به خطرات مختلفی که تهران با آن مواجه است، از جمله زلزله، سیل، آتشسوزی، آلودگی هوا، طوفان، خشکسالی، رانش زمین و فرونشست اشاره کرد. ناصری همچنین در مورد اقداماتی که برای افزایش ایمنی انجام شده، توضیحاتی ارائه کرد؛ از جمله:
- تأمین چالههای abandon
- بهینهسازی پایگاههای پشتیبانی مدیریت بحران
- بهبود ایمنی ۶۶ پل اولویتدار
- تقویت تابآوری تهران به عنوان یک کلانشهر از طریق بهسازی لرزهای
سایر اقدامات انجام شده شامل توسعه شبکههای شتابسنج و زلزلهنگاری، ارزیابی ایمنی ساختمانهای مهم و بلندمرتبه، اجرای برنامههای فروپاشی، مدیریت خطرات جوی، برگزاری تمرینات عملیاتی و شبیهسازی، و راهاندازی دبیرخانه سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) میباشد. همچنین، تدوین و تجدید نظر در دستورالعملهای HSE نیز از دیگر اقدامات انجام شده است.
تقویت همکاری میتواند مدیریت بحران را بهبود بخشد
در سپتامبر ۲۰۲۴، رئیس پیشین سازمان مدیریت بحران اعلام کرد که تقویت همکاریها بین کشورهای عضو ECO در زمینه پیشبینی، پیشگیری، آمادگی، پاسخ، بازسازی و توانبخشی میتواند به طور قابل توجهی کارایی مدیریت بحران را افزایش دهد.
محمدحسن نامی در این خصوص گفت: “در حال حاضر، جهان با چالشهای جدی مواجه است، که مهمترین آنها شامل تغییرات اقلیمی، کمبود آب (به ویژه آب شیرین و سالم)، کمبود فضاهای سبز و بیابانزایی است.” این اظهارات در نهمین نشست وزرای ECO در زمینه کاهش ریسک بلایای طبیعی مطرح شد که در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴ در دوشنبه برگزار شد.
نامی در ادامه به دسترسی به تکنولوژیهای ارزشمند در مدیریت بحران اشاره کرده و پیشنهاد کرد که استفاده مناسب از سیستمهای هوشمند برای تحلیل دقیق دادهها در دستورکار قرار گیرد تا اهداف کشورهای عضو پیشرفت کند.
این مقام همچنین تأکید کرد که دسترسی به اطلاعات معتبر و قابل اعتماد مرتبط با خطرات، اساس تصمیمگیری سریع، دقیق، مؤثر و به موقع در مدیریت وضعیتهای اضطراری و کاهش خسارات مالی و جانی است. اما بخش قابل توجهی از خطرات محدود به مرزهای جغرافیایی نیستند.
ضروری است که وزارتخانهها و سازمانهای اضطراری کشورهای عضو ECO به صورت یکپارچه در قالب سیستمهای اطلاعاتی هماهنگ و سیستمهای هوشمند عمل کنند تا به موقع دادهها را تحلیل و ارزیابی کرده و هشدارها را به سازمانهای مسئول صادر کنند.
در این راستا، ایران تلاشهایی متمرکز و هماهنگ برای شناسایی دادههای ریسک در سطح ملی انجام داده و آنها را با نهادهای اجرایی کشور به اشتراک گذاشته است. به این ترتیب، کشور موفق به کسب تجربیات موفق در مدیریت کاهش ریسک زلزله، کنترل سیلاب، فرونشست، رانش زمین، تنش آبی، خشکسالی و سرما، آتشسوزی، گرد و غبار ریز، و امواج گرما و سرما شده است.
با توجه به اینکه بخشی از کشورهای عضو ECO در مناطق خشک و بیابانی واقع شدهاند، تقویت همکاریها در اجرای اقدامات مؤثر برای حل مسائل زیر ضروری است:
- تهیه نقشههای ریسک زمینشناسی منطقهای
- مدیریت منابع آب مشترک برای جلوگیری از اختلال در اکوسیستم منطقهای
- آموزش و برگزاری تمرینات و مانورهای مشترک دولتی و اجتماعی
- ایجاد یک گروه کارشناسی مشترک برای همکاری در فعالیتها میان اعضا
- تقویت همکاری در پیشبینی شرایط جوی، صدور هشدارهای اولیه و پاسخ سریع
- به اشتراکگذاری تکنولوژیهای جدید