تحلیل خبری: ترامپ دوباره در کنار نتانیاهو، پیچیدگی مذاکرات احتمالی با ایران!
در تحلیلهای اخیر، سیاستهای ایران رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، بار دیگر بهطور نزدیک با نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، همسو شده است. این موضوع احتمال مذاکرات بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی را که ترامپ اعلام کرده است به آن تمایل دارد، پیچیدهتر میکند.
در روز سهشنبه، در حالی که او نتانیاهو را در کاخ سفید میزبانی میکرد، ترامپ یک یادداشت ریاستجمهوری برای احیای کمپین “فشار حداکثری” بر ایران امضا کرد که او اوایل دوره اول خود آغاز کرده بود. با این اقدام، هرچند که او به جای امضای یک دستور اجرایی، یک یادداشت امضا کرد، ترامپ سیاستی به شدت خصمانه نسبت به جمهوری اسلامی را از سر گرفت.
میان استمرار و تغییر
او همچنین در حالی که بارها تأکید میکرد که از امضای این سند “درمانده” و “ناراحت” است، بازگشت به سیاست “فشار حداکثری” احتمالاً به تقویت دست رقبای سیاسی رئیسجمهور مسعود پزشکنیا در ایران منجر خواهد شد. این رقبای سیاسی به شدت علیه هرگونه مذاکره با ایالات متحده و بهخصوص با محمدجواد ظریف، معاون رئیسجمهور در امور استراتژیک، که با این ایده ارتباط نزدیک دارد، مبارزه میکنند.
ظریف در طی مذاکراتی که به توافق تاریخی بین ایران و شش قدرت بزرگ جهان، از جمله ایالات متحده، در سال ۲۰۱۵ منجر شد، مذاکرهکننده ارشد ایران بود. ترامپ بعدها از این توافق خارج شد. ظریف با وجود این مخالفتها، بر ضرورت مذاکره حتی با برخی از دشمنان ایران در راستای منافع ملی کشور تأکید کرده است.
اما بهطور واضح، اقدام ترامپ به معنای افزایش فشار بر هم ظریف و هم دولت پزشکنیا خواهد بود. در نشانهای از حساسیت موضوع، در اولین واکنش به اظهارات ترامپ و یادداشت او، سخنگوی دولت، فاطمه مهاجرانی، تنها توضیحاتی کلی درباره اینکه ایران چگونه به روابط با کشورهای خارجی نگاه میکند، ارائه داد و نام ایالات متحده را ذکر نکرد.
البته، هیچ انتظاری وجود نداشت که ترامپ با شروع دوره دوم خود دیدگاهش نسبت به جهان و موقعیت جهانی ایالات متحده را تغییر دهد. با این حال، رئیسجمهور ایالات متحده در اوایل این هفته، اگرچه بهطور ضعیف، سیگنالهایی در این راستا درباره ایران ارسال کرد. با اقدام روز سهشنبهاش، به نظر میرسد که او به یک مسیر قدیمی بازگشته است.
اعتماد پایین بین ایران و ایالات متحده
اعتماد بین ایران و ایالات متحده بهطور جدی پایین است. رئیسجمهور پزشکنیا ماه گذشته به NBC گفت که دولت ایران نگرانیهایی دارد که اگر مذاکرات جدیدی برگزار شود، ایالات متحده به تعهدات خود تحت توافق جدید پایبند نخواهد بود، با توجه به سوابق گذشتهاش.
- ترامپ در اظهاراتش در روز سهشنبه گفت که او “دوست دارد یک معامله بزرگ [با ایران] انجام دهد.”
- عملکرد او در همان روز، امکان تحقق این خواسته را کاهش نداد.
تأکید ترامپ بر اینکه او در امضای این یادداشت مردد بوده است، میتواند نشانهای باشد که او تحت فشار مشاوران و مقامات تندرو، بهویژه نتانیاهو، این اقدام را انجام داده است. با این حال، اردوگاه ایرانی که مخالف مذاکرات است، احتمالاً به واقعیت اشاره خواهد کرد که رئیسجمهور ایالات متحده ممکن است نتواند دیگران را برای اقداماتش مقصر بداند. این موضوع به نوبه خود میتواند پیگیری مذاکرات برای کاهش تحریمهای سخت ایالات متحده را دشوارتر کند.
در پایان، با توجه به وضعیت کنونی، به نظر میرسد که تلاشها برای بهبود روابط بین ایران و ایالات متحده همچنان با چالشهای زیادی روبرو باشد.
اصلاح: نسخه قبلی این مقاله به اشتباه به سندی که رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در روز سهشنبه، ۴ فوریه ۲۰۲۵ امضا کرده بود، بهعنوان یک دستور اجرایی اشاره کرد. این سند یک یادداشت ریاستجمهوری است. کاخ سفید بهطور جزئی باعث سردرگمی شد زیرا سند بارگذاری شده در وبسایت رسمی کاخ سفید به تاریخ ۱۱:۵۵ GMT ۵ فوریه ۲۰۲۵ بهاشتباه با زیرنویس “دستور اجرایی” ذکر شده بود.