تقویت همکاریهای منطقهای: به اشتراک گذاری تخصص برای کاهش چالشهای توسعه پایدار
مبادله اطلاعات و ترویج همکاریهای منطقهای به کاهش آثار منفی طوفانهای شن و گرد و غبار (SDS) کمک خواهد کرد. این موضوع به تازگی از سوی سدیقه torabi، یکی از مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست (DOE) بیان شده است. طوفانهای شن و گرد و غبار، در این منطقه به طور مکرر رخ میدهند و تقریباً تمام کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار میدهند.
مطالعات مستقل انجام شده توسط کشورهای مختلف نشان میدهد که در حالی که منابع SDS در منطقه پراکنده هستند، هر کشور دارای منابع گرد و غبار با پیامدهای فرامرزی میباشد. این موضوع در گفتوگوهای اخیر که در تاریخ 18 و 19 فوریه در دوحه، قطر برگزار شد، مورد بررسی قرار گرفت.
- تأثیر طوفانهای شن: به عنوان مثال، استانهای ایلام و خوزستان به شدت تحت تأثیر طوفانهای شنی که از عراق منتقل میشوند، قرار دارند.
- انتقال گرد و غبار: گرد و غبارهای ناشی از کویت نیز بر عراق تأثیر میگذارند.
- بررسی اقدامات: در این نشست، اقدامات انجام شده توسط هر کشور برای مقابله با طوفانهای شن و گرد و غبار بررسی و مورد بحث قرار گرفت تا مشخص شود آیا روشها و اقدامات مشابهی وجود دارد یا خیر.
کشورهای شرکتکننده در این گفتگوها به توافق رسیدند تا نتایج مطالعات خود را به اشتراک بگذارند. این اطلاعات به آنها کمک میکند تا مناطقی را که باید در اولویت قرار دهند شناسایی کنند و همکاریهای دوجانبه یا چندجانبه به آنها در اتخاذ اقدامات لازم یاری رساند.
این گفتوگوی منطقهای با هدف تقویت همکاریهای بینالمللی در مبارزه با SDS توسط کمیسیون اقتصادی و اجتماعی برای آسیا و اقیانوسیه (ESCAP) و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی برای غرب آسیا (ESCWA) برگزار شد. در این نشست، مقامات ارشد دولتی از نه کشور غرب آسیا از جمله ایران، عربستان سعودی، قطر، ترکیه، لبنان، سوریه، عراق و کویت گرد هم آمدند تا به چالشهای ناشی از SDS و پیامدهای منفی آن بر محیط زیست، کشاورزی، حمل و نقل، انرژی و بهداشت پرداخته شود.
تلاشها برای مبارزه با SDS
در طی سی و هشتمین جلسه کمیته اجرایی سازمان منطقهای حفاظت از محیط زیست دریایی (ROPME) که در تاریخ 13 فوریه در کویت برگزار شد، ایران پیشنهادی برای گنجاندن مبارزه با طوفانهای شن و گرد و غبار (SDS) در برنامه استراتژیک این سازمان مطرح کرد. احمدرضا لاهیجانزاده، یکی از مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست، نماینده ایران در این جلسه بود.
حتی اگر SDS به عنوان محور چهارم برنامه استراتژیک تأیید نشود، به موضوع تغییرات اقلیمی اضافه خواهد شد. در ژانویه، پس از برگزاری چند جلسه در مورد نظارت بر طوفانهای شن و گرد و غبار (SDS)، ایران و عراق تصمیم گرفتند که مناطق پایلوتی را در دو کشور انتخاب کنند تا بهترین استراتژیها برای مبارزه با این مشکل زیستمحیطی را تعیین کنند.
- مناطق پایلوت: مناطق پایلوت در ایران در استان خوزستان قرار دارند.
- حضور مقامات: علاوه بر این، مقامات دو کشور در جلسهای که در تاریخ 18-19 فوریه در دوحه برگزار شد، شرکت خواهند کرد.
- پلتفرم تبادل دانش: این جلسه به عنوان یک پلتفرم برای مقامات ارشد جهت به اشتراکگذاری دانش و توسعه اقدامات مشترک برای مدیریت گرد و غبار در منطقه عمل خواهد کرد.
کشورهای حاضر در این جلسه بر اساس مناطق تحت تأثیر و شدت تأثیر تقسیمبندی خواهند شد.