تهران میزبان پنجمین کنفرانس بینالمللی دیپلماسی نوروزی خواهد بود!
تهران به زودی میزبان کنفرانس بینالمللی دیپلماسی نوروز و جایزه نوروز در تاریخ 8 مارس در مرکز فرهنگی-تاریخی نیوان است. این رویداد با همکاری مؤسسه فرهنگی جایزه نوروز و مرکز فرهنگی نیوان برگزار میشود و قرار است مقامات دولتی، سفرا، هیئتهای دیپلماتیک، هنرمندان بینالمللی و نمایندگان رسانهها را گرد هم آورد.
بر اساس گفتههای برگزارکنندگان، کنفرانس شامل برنامههای متنوعی خواهد بود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه جایزه نوروز
- اجرای موسیقی محلی و بینالمللی
- تولید تئاتر ویژه نوروز
- سخنرانیهای کارشناسان در زمینه فرهنگ نوروز
این رویداد از ساعت 16:00 به وقت محلی با پنل کارشناسی تحت عنوان “صلح نوروز” به رهبری شیرین تاجیک آغاز خواهد شد. از سخنرانان کلیدی میتوان به نعمتالله فاضلی اشاره کرد که در مورد “صلح نوروز” صحبت خواهد کرد و مهتاب حاجیمحمدی که به بررسی “آیینهای نوروز و آموزش صلح به کودکان” خواهد پرداخت.
پس از این پنل، نمایشگاهی از آثار فرهنگی و هنری مرتبط با نوروز از ساعت 18:00 آغاز خواهد شد. مراسم افتتاحیه رسمی از ساعت 19:00 تا 21:00 برگزار میشود و شامل اجراهای فرهنگی و ارائه جایزه معتبر نوروز خواهد بود.
به گفته دفتر روابط عمومی مرکز فرهنگی نیوان، این رویداد فرهنگی و هنری برای عموم آزاد است و از همه دعوت میشود تا به جشنواره فرهنگی نوروز و پیام صلح و همبستگی آن بپیوندند.
جشن باستانی نوروز که به عنوان یک میراث جهانی تحت ثبت یونسکو قرار دارد، آغاز سال نو را جشن میگیرد و بهار را خوشآمد میگوید و تجدید حیات طبیعت را جشن میگیرد. این جشن با نامهای مختلفی مانند نو روز، نوروز، ناوروز، نبروز و … در کشورهای مختلف沿 جاده ابریشم از جمله ایران، افغانستان، آذربایجان، هند، عراق، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و ازبکستان برگزار میشود.
نام این سنت بینفرهنگی به معنای “روز نو” در زبان فارسی است. نوروز به معنای آغازهای جدید و بازگشت بهار است که از لحاظ معنوی اهمیت زیادی دارد زیرا نماد پیروزی خوبی بر بدی و شادی بر غم است. نوروز شامل آیینها، مراسم و رویدادهای فرهنگی است و همچنین شامل لذت بردن از یک وعده غذایی ویژه با عزیزان است.
این جشن که یکی از مقدسترین روزها در تقویم زرتشتی باستان است، رویدادی سالانه است که به ارث مشترک جاده ابریشم، سنتها و فرهنگ مرتبط با تولد بهار احترام میگذارد. نوروز توسط مردم از زمینههای مذهبی و فرهنگی مختلف جشن گرفته میشود و آداب و رسوم آن از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. با گذشت زمان، نوروز توسعه یافته و گسترش یافته است و تأثیرات اجتماعی، مذهبی و فرهنگی جدیدی را شامل شده است. با اینکه آداب و رسوم نوروز در کشورهای مختلف متفاوت است، ویژگیهای مشترک زیادی وجود دارد. به عنوان مثال، در اکثر مناطق، پیش از جشن، مردم رقصهای آیینی مانند پریدن بر روی آتش و جویها را انجام میدهند و بسیاری از خانوادهها نیز در آخرین چهارشنبه سال آب خود را تجدید میکنند.
با توجه به کنوانسیون 2003 برای حفظ میراث فرهنگی ناملموس، نوروز به عنوان یک عنصر در سال 2009 ثبت شد و در سال 2016 تمدید گردید، در فهرست نماینده میراث فرهنگی ناملموس بشریت، به ابتکار مشترک افغانستان، آذربایجان، هند، ایران (جمهوری اسلامی)، عراق، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و ازبکستان. در سال 2010، “روز جهانی نوروز” از سوی مجمع عمومی سازمان ملل اعلام شد. این قطعنامه از تلاشهای کشورهای عضو که نوروز را جشن میگیرند، برای حفظ و توسعه فرهنگ و سنتهای مرتبط با نوروز استقبال میکند و کشورهای عضو را به تلاش برای افزایش آگاهی در مورد نوروز و سازماندهی رویدادهای سالانه به مناسبت این جشن تشویق میکند.
در دسامبر 2024، وزیر گردشگری ایران سید رضا صالحی امیری گفت که ثبت جهانی نوروز دامنه فرهنگی آن را از سطح ملی و منطقهای به سطح جهانی تبدیل کرده است که مبنای پایداری برای تقویت صلح و ثبات در دنیای امروز، چه برای ایران و چه برای کشورهای همسایه، فراهم میکند. او همچنین تأکید کرد که نوروز فرهنگ مشترک اقوام ایرانی در داخل کشور را متصل میکند و همبستگی ملی را تقویت میکند. در سطح منطقهای، این جشن میراث ناملموس 13 کشور قاره آسیا را به هم پیوند میدهد.
صالحی امیری افزود که نوروز جزء کلیدی ظرفیت فرهنگی ایران است که ریشه در طبیعت دارد و تحت تأثیر نظامی از اعتقادات و محاسبات تقویمی شکل گرفته است. با گذشت زمان، این جشن به هویت فرهنگی و میراث تبدیل شده است. بنابراین، نوروز نماد آفرینش جهان—زمین، آسمان، آب، گیاهان، حیوانات و انسانها است. این جشن تجدید حیات زندگی را نشان میدهد، زیرا انرژی خلاق بهار، سیستمهای فرهنگی و اجتماعی بشریت را زنده میکند.