تهران و اسلامآباد: تقویت همکاریهای علمی برای آیندهای درخشان
در دنیای امروز، همکاریهای علمی و فناوری به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار و رشد اقتصادی کشورها شناخته میشود. در این راستا، ایران و پاکستان به تازگی گامهای مهمی در جهت تقویت روابط علمی خود برداشتهاند.
در تاریخ 17 و 18 آوریل 2025، نشست بینالمللی علم، فناوری و نوآوری (STI): کاتالیزورهای اتصال منطقهای و توسعه پایدار در منطقه اکو (ECONEX 2025) در اسلامآباد، پاکستان برگزار شد. در این کنفرانس، ابوالفضل وحیدی، معاون وزیر علوم ایران و خالید حسین مگسی، وزیر علوم پاکستان، به بحث و تبادل نظر در مورد راههای توسعه همکاریهای دانشگاهی بین دو کشور پرداختند.
این نشست بر بهرهبرداری از تعاملات علمی و تحقیقاتی میان دانشجویان و اساتید دو کشور متمرکز بود. در این راستا، وحیدی همچنین از وزیر پاکستان دعوت کرد تا در دومین نشست وزرای سازمان همکاری اسلامی (OIC)–15 پلتفرم گفتوگو که قرار است در تهران برگزار شود، شرکت کند.
کنفرانس بینالمللی STI با همکاری بنیاد علوم اکو، کمیسیون آموزش عالی پاکستان و دبیرخانه اکو برگزار شد. این رویداد دو روزه به عنوان بستری با سطح بالای تبادل ایدهها، تقویت همکاریهای منطقهای و ترویج همکاریهای فرامرزی به منظور رونق اقتصادی و توسعه پایدار در منطقه اکو عمل کرد.
این کنفرانس گروه متنوعی از ذینفعان را گرد هم آورد، از جمله سیاستگذاران، دانشمندان، رهبران صنعتی و دانشگاهیان، تا راهحلهای مبتنی بر STI را برای چالشهای مشترک منطقهای بررسی کنند.
در ژانویه 2024، هیئتی از اعضای دانشگاهی پاکستان به ریاست مختار احمد، رئیس کمیسیون آموزش عالی پاکستان، از خانه نوآوری و فناوری ایران (iHiT) بازدید کردند. احمد در این دیدار گفت: “چالشهای اصلی در توسعه روابط اسلامآباد و تهران برطرف شده است و دو کشور آمادهاند تا روابط خود را در زمینه آموزش عالی، علم و فناوری تقویت کنند.”
او همچنین در دیدار با امیرحسین میراعبادی، رئیس سابق مرکز امور بینالملل معاونت علمی و فناوری، بیان کرد که ایران و پاکستان با مشکلات و چالشهای مشابهی مواجه هستند و این مسائل مشترک میتواند زمینهساز تقویت روابط و همکاریهای متقابل باشد. او افزود: “پاکستان علاقهمند به همکاری و تعامل با ایران در زمینههای علمی و فناوری است.”
- تبادل اعضای هیئت علمی، شامل اساتید و دانشجویان
- اجرای پروژههای مشترک
- برگزاری نمایشگاههای ملی در کشورهای مختلف
احمد در ادامه به برگزاری نمایشگاههای ایرانی در پاکستان اشاره کرد و گفت که پاکستان آماده است تا نمایشگاههای ایرانی را نیز برگزار کند. او امیدوار است که این همکاریهای دوجانبه به همکاریهای منطقهای نیز گسترش یابد و کشورهای دیگری مانند هند و بنگلادش را نیز شامل شود.
در این راستا، میراعبادی نیز اشاره کرد: “ایران آماده است تا با پاکستان در زمینههای فناوری همکاری کند. فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشاورزی و بهداشت از جمله زمینههایی هستند که دو کشور میتوانند در آنها همکاری بیشتری داشته باشند.”
با توجه به اهمیت روزافزون همکاریهای علمی و فناوری، این تحرکات میتواند به تقویت روابط دو کشور و ایجاد فرصتهای جدید برای پیشرفت علمی و اقتصادی منجر شود.