تکیه معاون الملک: مقصد فرهنگی بینظیر در غرب ایران
تکیه معاونالمُلک، یکی از جاذبههای تاریخی و مذهبی واقع در مرکز کرمانشاه در غرب ایران، گواهی زنده از میراث فرهنگی و معماری غنی ایران است. این بنا که در دوران قاجار به عنوان محلی برای عزاداری شیعیان ساخته شده، اکنون به یکی از پر بازدیدترین مکانهای تاریخی در منطقه تبدیل شده است. در سال 1975 به عنوان بخشی از میراث فرهنگی ملی ایران شناخته شده و با کاشیکاریهای پیچیده، اهمیت تاریخی و سنتهای عمیقش، همچنان بازدیدکنندگان را مجذوب خود میکند.
شگفتی معماری
یکی از ویژگیهای برجسته تکیه معاونالمُلک، کاشیکاریهای زیبا و منحصر به فرد آن است که این بنا را از سایر ساختمانهای تاریخی متمایز میکند. این کاشیها به وضوح صحنههایی از نبردهای اولیه اسلامی، از جمله نبرد افسانهای کربلا را به تصویر میکشند و همچنین تصاویری از پادشاهان ایرانی دوران هخامنشی و عناصر پرسپولیس را شامل میشوند.
این کاشیها با استفاده از تکنیکهای برجسته و نیمهبرجسته و رنگهای طبیعی ساخته شدهاند و این مکان را به بهشتی برای علاقهمندان به هنر و تاریخ تبدیل میکند.
ساختمان شامل سه بخش اصلی است: حسینیه، عباسیه و زینبیه. حسینیه در شش متری زیر سطح خیابان قرار دارد و از طریق 17 پله قابل دسترسی است. این قسمت دارای یک سقاخانه با پرترهای زیبا از حضرت ابوالفضل و یک حیاط کوچک احاطه شده با اتاقهای تزئین شده است.
عباسیه شامل یک حیاط و یک ساختمان دو طبقه مزین به کاشیهای cuerda seca است که صحنههایی از ورود پیامبر یوسف به کنعان و پرترههای دولتمردان دوران قاجار را به نمایش میگذارد. این تکنیک به معنای “طناب خشک” از اسپانیایی، یک روش باستانی برای ایجاد تزئینات خطی بر روی سفالها است که با استفاده از ترکیبی از موم مقاوم و رنگدانه انجام میشود.
زینبیه محل مقبره معاونالمُلک است که در سال 1374 شمسی با کارهای آینهکاری پیچیدهای که توسط حاج محمد شکوhi اصفهانی انجام شده، تزئین شده است.
داستانی از تابآوری
تکیه معاونالمُلک در طول تاریخ خود شاهد ناملایمات زیادی بوده است. پس از جنبش مشروطه در سال 1327 شمسی، این بنا به دستور زاهرالمُلک دچار خسارتهای زیادی شد. با وجود تخریبها، دو خانواده متخاصم، معاونالمُلک و زاهرالمُلک، در نهایت به صلح رسیدند و این محل با ارزش را حفظ کردند. امروزه، این بنا به عنوان نمادی از استقامت و اتحاد شناخته میشود.
مرکز فرهنگی
علاوه بر زیباییهای معماری، تکیه معاونالمُلک به عنوان مرکزی برای بررسیهای فرهنگی و تاریخی نیز عمل میکند. موزه انسانشناسی کرمانشاه و موزه لباس و جواهرات کرمانشاه در بخش عباسیه واقع شدهاند و به بازدیدکنندگان بینشهایی درباره سنتها و میراث غنی این منطقه ارائه میدهند.
مقصدی که نباید از دست بدهید
برای علاقهمندان به تاریخ، هنر و فرهنگ، تکیه معاونالمُلک سفری منحصر به فرد به گذشته ایران را ارائه میدهد. چه در حال تحسین کاشیهای باشکوه آن باشید، چه در حال کاوش در موزهها یا جذب فضای روحانی این مکان مقدس، بازدیدکنندگان قطعاً با خاطراتی ماندگار از اینجا خارج خواهند شد. اگر قصد سفر به کرمانشاه را دارید، حتماً تکیه معاونالمُلک را به برنامه سفر خود اضافه کنید، جایی که تاریخ، هنر و فرهنگ به هم پیوند میخورند.
تاریخ مختصر
کرمانشاه، که پیشتر با نام باختران شناخته میشد، پایتخت استان کرمانشاه در قرن چهارم میلادی توسط بهرام چهارم از سلسله ساسانیان تأسیس شد. این شهر در سال 640 میلادی به دست اعراب فتح شد و به نام قیرمسی (قیرمشین) خوانده شد. در دوران سلجوقی در قرن یازدهم، این شهر به عنوان مرکز کردستان شناخته میشد. صفویان (حکومت 1501-1736) این شهر را تقویت کردند و قاجاریان در زمان سلطنت فتحعلی شاه (1797-1834) حمله ترکها را دفع کردند. این شهر در سال 1915 در دوران جنگ جهانی اول به دست ارتش ترکیه اشغال شد و در سال 1917 تخلیه گردید. ساخت جادهای در دهه 1950 بر روی مسیر قدیمی خراسان به اهمیت این شهر افزوده است.