جشن صد سال روابط دیپلماتیک ایران و جمهوری چک با اجرای نقالی برگزار شد

جشن صد سال روابط دیپلماتیک ایران و جمهوری چک با اجرای نقالی برگزار شد

به مناسبت جشن جهانی نوروز و آغاز سال نو شمسی، همچنین صدمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین ایران و جمهوری چک، مراسم ویژه‌ای در پراگ، پایتخت جمهوری چک برگزار شد. این مراسم شامل نقالی (داستان‌گویی سنتی ایرانی) و موسیقی سنتی ایرانی بود که به همت سفارت جمهوری اسلامی ایران در پراگ و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و موسسه فرهنگی اکو برگزار گردید.

این رویداد با حضور سفرای کشورهای منطقه نوروز از جمله پاکستان، افغانستان، ترکیه، آذربایجان و قزاقستان و همچنین دیگر مقام‌ها، تعدادی از ایران‌شناسان، علاقه‌مندان به ایران و اعضای جامعه ایرانی برگزار شد.

در ابتدای مراسم، سید مجید غفله‌باشی، سفیر ایران در پراگ، به اهمیت نوروز به عنوان علامت هویتی فرهنگی مشترک در سراسر منطقه نوروز و بازتاب آن در ادبیات، موسیقی و دیگر ابرازهای فرهنگی و هنری طی قرن‌ها اشاره کرد.

بخش اصلی این رویداد فرهنگی و هنری، اجرای نقالی دو زبانه توسط بهاره جهان‌دوست، نقال و داستان‌گوی ایرانی بود. این برای اولین بار بود که چنین اجرایی در پراگ برگزار می‌شد و با استقبال گرم حضار روبرو شد.

جهان‌دوست داستان نام‌گذاری نوروز توسط جمشید و روایت بیژن و منیژه از شاهنامه، حماسه افسانه‌ای فردوسی، را به زبان‌های فارسی و انگلیسی روایت کرد. اجرای او با نواختن ضرب (طبل گلابی ایرانی) توسط سعید گرجی، از هنرمندان با سابقه موسیقی زورخانه‌ای مقیم اروپا، همراه بود.

نقالی، یا داستان‌گویی حماسی ایرانی، قدیمی‌ترین شکل روایت داستان‌ها در ایران است و به مدت طولانی نقشی مهم در جامعه ایفا کرده است. نقال، داستان‌گویی است که داستان‌های حماسی، عمدتاً حول داستان‌های پادشاهان و قهرمانان افسانه‌ای ایرانی را روایت می‌کند.

READ  هنر ساخت و نواختن روباب به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شد!

بهاره جهان‌دوست از هفت سالگی در تئاتر فعالیت کرده و با نقال معروف ایرانی، مرشد ولی‌الله ترابی، آموزش دیده است. او با استفاده از فرم سنتی روایت داستان‌ها از طریق اجرای نقالی، در کشورهای چین، فرانسه، مجارستان، هند، ایتالیا، روسیه و ترکیه اجرا داشته است.

در این مراسم، به مهمانان همچنین عناصر سفره هفت‌سین ایرانی معرفی شد. سفره هفت‌سین شامل هفت مورد نمادین است که نام آن‌ها با پانزدهمین حرف الفبای فارسی (که با “سین” خوانده می‌شود) آغاز می‌شود. این سفره به طور سنتی در نوروز، سال نو ایرانی که در روز اعتدال بهاری جشن گرفته می‌شود، نمایش داده می‌شود و آغاز فصل بهار در نیمکره شمالی را نشان می‌دهد.

این مراسم به عنوان نمادی از پیوندهای فرهنگی و تمدنی مستمر بین ایران و جمهوری چک عمل کرد و ادامه‌دهنده بیش از یک قرن تعامل فرهنگی میان اندیشمندان و مردم دو کشور بود.

عکس: بهاره جهان‌دوست (چپ) و سعید گرجی در مراسمی در پراگ، جمهوری چک اجرا می‌کنند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *