خوانش “مینیاتور شیشهای” تنسی ویلیامز در تهران: جادوی تئاتر به پایتخت میآید!
اجرای خوانش نمایشنامه “The Glass Menagerie” اثر تنسی ویلیامز در سالن تئاتر آریا در تهران برگزار میشود. این نمایش که به کارگردانی هلیا جلاهی مقدم اجرا میشود، در تاریخهای ۲۱، ۲۷ و ۲۸ فوریه ۲۰۲۳ به مدت ۷۰ دقیقه به روی صحنه خواهد رفت.
در این اجرا، بازیگران برجستهای چون محمود گودارزی، مهدی اصغریان، آزیتا مومنیان، مهدیه زوجهای، الهام مغرابیان، سما یحیایی، ریحانه رضوانی، صادق رفیعی، مارزیه غلامی و نوشین بیگلری به خوانش این نمایشنامه خواهند پرداخت.
این نمایشنامه که برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در شیکاگو به روی صحنه رفت، تنسی ویلیامز را از ناشناخته بودن به شهرت رساند. این اثر دارای عناصر خودزندگینامهای قوی است و شخصیتهای آن بر اساس نویسنده، مادر پرشور او و خواهر روانیاش ساخته شدهاند. ویلیامز در نوشتن این نمایشنامه از یک داستان کوتاه قبلی و همچنین فیلمنامهای با عنوان “The Gentleman Caller” الهام گرفته است.
این نمایش پس از انتقال به برادوی، در سال ۱۹۴۵ برنده جایزه دایره منتقدان درام نیویورک شد. “The Glass Menagerie” اولین نمایشنامه موفق ویلیامز بود و او را به یکی از معتبرترین نمایشنامهنویسان آمریکا تبدیل کرد.
این نمایشنامه بهعنوان یک نمایشنامه یادمانی روایت میشود و بخشی از آن توسط تام وینگفیلد روایت میشود. داستان حول زندگی تام، مادرش آماندا و خواهرش لورا میچرخد. خانواده با چالشهای زندگی روزمره در سنت لوئیس در دهه ۱۹۳۰ دست و پنجه نرم میکند، به ویژه تلاشهای ناامیدکننده آماندا برای پیدا کردن همسری برای لورا که به شدت خجالتی و دارای نقص جسمی است.
داستان در پیامدهای رکود بزرگ قرار دارد و بازتابدهنده مشکلات اقتصادی و تغییرات اجتماعی آن زمان است. این نمایش همچنین به تأثیرات جنگ جهانی دوم پرداخته و تنشها و عدم قطعیتهای آن دوران را بررسی میکند.
نمایشنامه ویلیامز به خاطر کاوشهای شاعرانه و تأثیرگذار در مفاهیمی همچون یادآوری، توهم و پیچیدگی روابط خانوادگی مشهور است. شخصیت لورا با مجموعه حیوانات شیشهای خود، نمادی از طبیعت ظریف رویاها و آرزوها میشود.
“The Glass Menagerie” به عنوان یک کلاسیک تئاتر آمریکایی شناخته میشود و به خاطر استفاده نوآورانه از سمبلها و تصویرسازی بیزمان از وضعیت انسانی مورد تحسین قرار گرفته است.
توماس لانییر ویلیامز III (۱۹۱۱-۱۹۸۳)، که به نام قلمی خود تنسی ویلیامز شناخته میشود، یک نمایشنامهنویس و فیلمنامهنویس آمریکایی بود. او به همراه همعصران خود یوجین او نیل و آرتور میلر، به عنوان یکی از سه نمایشنامهنویس برتر درام آمریکایی قرن بیستم شناخته میشود.
در سن ۳۳ سالگی و پس از سالها ناشناخته بودن، ویلیامز ناگهان با موفقیت “The Glass Menagerie” (۱۹۴۴) در نیویورک به شهرت رسید. این نمایش آغازگر سلسلهای از موفقیتها بود که شامل “A Streetcar Named Desire” (۱۹۴۷)، “Cat on a Hot Tin Roof” (۱۹۵۵)، “Sweet Bird of Youth” (۱۹۵۹) و “The Night of the Iguana” (۱۹۶۱) میشود.
بسیاری از آثار برجسته ویلیامز برای سینما اقتباس شدهاند. او همچنین داستانهای کوتاه، شعر، مقالات و یک جلد یادداشتهای زندگینامهای نوشته است.
سالن تئاتر آریا در محوطه سینمای ایران واقع شده است که در خیابان شریعتی، در مقابل خیابان بهار شیراز قرار دارد.