دیدار قریبالوقوع شی جینپینگ برای تقویت روابط چین و روسیه
در دعوت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، از چهارشنبه تا شنبه به روسیه سفر رسمی خواهد کرد تا در مسکو جشنهای سالگرد 80 سالگی پیروزی در جنگ میهنی بزرگ شوروی را جشن بگیرد. این سفر بهعنوان یک رویداد مهم در روابط چین و روسیه مطرح است و میتواند تحولی جدید در همکاریهای دو کشور ایجاد کند.
بیش از 80 سال پیش، مردم چین، شوروی و کشورهای دیگر در کنار هم برای پیروزی در جنگ جهانی ضد فاشیستی جنگیدند و فصل جدیدی در تاریخ بشر گشودند. در حالی که جهان در حال تجربه تغییرات شتابان و بیسابقهای است، جامعه جهانی خواستار تلاشهای بیشتری برای مقابله با چالشهای مشترک و ایجاد یک جامعه با آینده مشترک است.
انتظار میرود سفر آینده شی جینپینگ به تقویت شراکت استراتژیک جامع چین و روسیه کمک کند. این سفر همچنین نشاندهنده تعهد دو کشور به همکاری با سایر کشورها برای حفظ نتایج پیروزی در جنگ جهانی دوم، حمایت از عدالت و انصاف بینالمللی و حفظ صلح و ثبات جهانی است.
دوستی پایدار
تاریخ و واقعیت نشان میدهد که چین و روسیه همسایگان خوبی هستند که نمیتوانند از یکدیگر فاصله بگیرند و دوستان واقعیاند که در کنار یکدیگر در سختیها و راحتیها ایستادهاند و به توسعه مشترک دست مییابند. شی در گفتوگوی تلفنی با پوتین در فوریه گذشته گفت: «دوستی ما بهطور فزایندهای محبوبیت بیشتری در میان مردم دو کشور یافته است.»
این سفر، یازدهمین سفر شی به روسیه از زمان ریاستجمهوریاش است. دو رئیسجمهور در طول سالها بیش از 40 بار در مناسبتهای مختلف با یکدیگر ملاقات کردهاند. ارتباط نزدیک آنها راهنماییهای استراتژیک را فراهم کرده و روابط چین و روسیه را به یک شراکت مقاوم و پایدار تبدیل کرده است که به اعتماد سیاسی عمیقتر و همکاریهای عملی پایدار منجر شده است.
- در سال 2024، تجارت دوجانبه به 244.8 میلیارد دلار آمریکا رسید که چین را به بزرگترین شریک تجاری روسیه برای 15 سال متوالی تبدیل کرد.
- در دسامبر 2024، خط لوله گاز طبیعی شرق چین-روسیه بهطور کامل تکمیل شد.
- همکاری در بخشهای نوظهور مانند اقتصاد دیجیتال، تجارت الکترونیک، بیوپزشکی، نوآوری علمی و فناوری و همچنین انرژی سبز همچنان در حال گسترش است.
بهعلاوه، توافق معافیت روادید برای تورهای گروهی، سفرهای متقابل را تشویق کرده و صدها رویداد فرهنگی بهطور متوالی در چارچوب سال فرهنگی چین و روسیه برگزار شده است.
آندری دنیسوف، معاون اول رئیس کمیته امور خارجه شورای فدراسیون روسیه و سفیر پیشین روسیه در چین، گفت که راهنماییهای استراتژیک دو رئیسجمهور عامل کلیدی در تضمین توسعه پایدار و بلندمدت شراکت استراتژیک چین و روسیه به حساب میآید.
نقش بیبدیل
بیش از 80 سال پیش، چین و روسیه در جنگ جهانی دوم بهعنوان میدانهای نبرد اصلی در آسیا و اروپا، قربانیهای بزرگ و سهم غیرقابلانکاری در پیروزی نهایی ارائه کردند. شی در مقالهای که قبل از سفر به روسیه در سال 2015 منتشر کرد، به نقل از تاریخنگار روسی واسیل کیلیچفسکی گفت: «اگر حافظه گذشتهمان را از دست بدهیم، ذهن و روحمان در تاریکی گم خواهد شد.»
این جمله بیانگر یادآوری تاریخ جنگ جهانی ضد فاشیستی و انتظارات جدی برای همکاری دو کشور به منظور حفظ صلح و ثبات جهانی است. شی در این مقاله نوشت: «درسهای تلخی که از جنگ جهانی دوم گرفتهایم به بشریت آموخته است که قویترها بر ضعیفترها تسلط پیدا نمیکنند و سیاستهای جنگی یا هژمونیک و ذهنیت برنده همه چیز را به نفع همزیستی، صلح یا توسعه بشریت نخواهد بود.»
نوها باکیر، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی قاهره، گفت که چین و روسیه با درس گرفتن از تاریخ، مسئولیت مهمی در حفظ ثبات و همکاری بینالمللی در میان چشمانداز پیچیده جهانی امروز بر عهده دارند.
پیشگام در پیشرفت
هشتاد سال پیش، نمایندگان چندین کشور، از جمله چین و شوروی، در شهر سانفرانسیسکو ایالات متحده گرد هم آمدند و منشور سازمان ملل را امضا کردند و سنگ بنای نظم بینالمللی پس از جنگ را بنا گذاشتند.
پیشنویس منشور بهطور جدی تعهد به «عمل به تحمل و زندگی در کنار یکدیگر بهعنوان همسایگان خوب و اتحاد قوا برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی» را بیان میکند. چین و روسیه مسئولیتهای طبیعی دارند که بهطور مشترک برای هدایت و ترویج حکومت جهانی به سمتی که انتظارات جامعه بینالمللی را برآورده کند، تلاش کنند.
شی در دیدار با پوتین در مارس 2023 گفت که این اولین سفر شی به روسیه در سال 2013 بهعنوان رئیسجمهور چین بود که او برای نخستین بار چشمانداز ایجاد یک جامعه با آینده مشترک برای بشریت را مطرح کرد.
بهعنوان اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل و کشورهای بزرگ جهان، چین و روسیه بهطور نزدیک در صحنه جهانی همکاری کردهاند. پکن و مسکو بهطور قاطع از سیستم بینالمللی با سازمان ملل در مرکز آن حمایت میکنند و بر نظم بینالمللی مبتنی بر حقوق بینالملل و اصول بنیادی حاکم بر روابط بینالملل تأکید دارند.
دو کشور همچنین در زمینه ترویج راهحلهای سیاسی برای مسائل داغ بینالمللی و منطقهای همکاری کردهاند و ارتباط و هماهنگی خود را در چارچوب مکانیسمهای چندجانبه تقویت کردهاند.
ادهر کاوینس، یک محقق کنیا در زمینه روابط بینالملل، گفت که چین و روسیه از طریق پلتفرمهایی مانند شانگهای و بریکس همکاری میکنند که نهتنها یک جهان چندقطبی را ترویج میکند، بلکه صدای بیشتری به کشورهای جهان سوم در حکومت جهانی میدهد.
با توجه به این تحولات، انتظار میرود سفر آتی شی جینپینگ به روسیه نقطه عطفی در روابط دوجانبه و همکاریهای بینالمللی باشد.