زلزله بزرگ امام خمینی: انقلاب اسلامی و تحولات شگرف آن
انقلاب اسلامی ایران تأثیرات عمیقی بر تحولات منطقهای و جهانی داشت. این انقلاب نه تنها مرزهای ایران را درنوردید، بلکه باعث شد تا دیگر کشورها تحت تأثیر فرهنگ سیاسی جدید قرار گیرند. در این مقاله به چگونگی شکلگیری این انقلاب و تأثیرات آن بر مسئله فلسطین و دیگر نقاط جهان میپردازیم.
رهبر انقلاب اسلامی، امام خمینی، در آغاز این انقلاب هشدار داد که این تحولات نظامی تهدیدات جدیدی را از جبهههای شمالی و شرقی به همراه خواهد داشت. او به وضوح اعلام کرد که وجود یک نظام اسلامی در ایران به حمایت از سازمانهای فلسطینی خواهد انجامید و این موضوع به نوبه خود به تل آویو آسیب میزند. در آن زمان، تعداد کمی به تأثیر عمیق این انقلاب بر آینده حوادث منطقهای پی بردند.
به نظر میرسید که کشورهای غربی و مراکز امنیتی اسرائیلی فقط به این نکته پی برده بودند که این انقلاب نه تنها در ایران محدود نخواهد ماند، بلکه بر فرهنگ سیاسی کشورهای دیگر، به ویژه در منطقه، تأثیرگذار خواهد بود.
- انقلاب اسلامی ایران مفاهیم خطرناکی را در بر داشت که نه تنها بر ملتهای منطقه تأثیر میگذارد بلکه به منافع و امنیت آنها، به ویژه رژیم صهیونیستی، آسیب خواهد زد.
- امام خمینی رهبری قوی با دیدگاهی روشن از روند ادامه مبارزه و مدیریت عملیات سیاسی بود.
امام خمینی با نهادینه کردن جذابیت ارثی پیامبر اسلام (ص)، مفهوم رهبری دینی مستقل را معرفی کرد. او به دنبال استقلال از فشارهای خارجی و داخلی بود و این استقلال در رد وابستگی به شرق و غرب بسیار مؤثر بود. از نظر نظری، امام جامع بود و میتوانست حوزههای مختلف فکری چون عرفان، اخلاق، سیاست و فقه را در هم ادغام کند.
امام خمینی بر این باور بود که نیازی به پذیرش سوسیالیسم روسی یا سرمایهداری آمریکایی نیست. در همین راستا، جهان غرب به این نتیجه رسید که این انقلاب و ایدههای امام خمینی، آگاهی جهان اسلام را نسبت به حقوق فلسطینیان افزایش میدهد و بهطور کلی منافع و وجود رژیم صهیونیستی را تهدید میکند.
امام خمینی روز آخر جمعه ماه رمضان را به عنوان روز جهانی قدس اعلام کرد؛ روزی برای کل امت اسلامی و بهطور خاص برای آزادی قدس و فلسطین. او بر این نکته تأکید داشت که مسلمانان باید به ازادی قدس و فلسطین توجه کنند و هر لحظهای که فلسطینیها در چنگال موجودیتی به نام “اسرائیل” باشند، مسئولیت بر عهده مسلمانان است.
- امام خمینی مفهوم آزادی را در تضاد با اشغال و زندانی کردن میدانست.
- او بر این باور بود که آزادی باید برای تمام مظلومان جهان باشد.
امام خمینی مبارزه علیه ظلم و اشغال را به عنوان یک بعد حیاتی دیگر از این مسئله میدید. او مفاهیم مربوط به آزادی و مقاومت را به مسئله فلسطین مرتبط میکرد و نقشهراهی برای آن ترسیم مینمود. یکی از عناصر حیاتی این نقشهراه، روز قدس بود.
امام خمینی تأکید داشت که روز قدس باید فقط برای مظلومان در قدس باشد، بلکه برای تمام مظلومان جهان است. او خواهان محو سلطهگری و ظلم است و بر این نکته تأکید میکرد که تا زمانی که این نیروها در تاریخ وجود داشته باشند، عدالت هرگز در جهان برقرار نخواهد شد.
با فراتر رفتن از مرزهای جغرافیایی، امام خمینی پیامی ویژه به ملت اسلامی ارسال کرد: احیای روز قدس میتواند منبع بیداری آنها باشد.
حتی پس از درگذشت امام خمینی، زمانی که مسئله فلسطین در میان توافقهای نرمالسازی با صهیونیسم مورد غفلت قرار گرفت، بینش او امید را در دل امت اسلامی برای بازپسگیری قدس زنده کرد. تأسیس روز جهانی قدس و حمایت قوی جمهوری اسلامی از نیروهای مقاومت فلسطینی بهطور قابل توجهی توازن قوا را در جنگهای اخیر تغییر داد و معادلات را به نفع آزادی فلسطین از رود تا دریا تغییر داد.
این موضوع دقیقاً همان چیزی بود که نلسون ماندلا، رئیسجمهور فقید آفریقای جنوبی، به آن اشاره کرد و گفت: “از همان آغاز انقلابش، امام خمینی به فلسطین و قدس متعهد بود. هیچ چالشی جهانی نمیتوانست او را حتی با یک کلمه منحرف کند. مسئله فلسطین موضوعی اعتقادی بود نه موضوعی برای مذاکره یا تکهتکه کردن.”
به همین ترتیب، میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، به امام خمینی ادای احترام کرد و گفت: “او فراتر از زمان میاندیشید و فضا نمیتوانست او را در بر بگیرد. او توانست تأثیر زیادی بر تاریخ جهان بگذارد.”