سازمان ملل از تلاشهای ایران در کاهش مرگومیر مادران تقدیر کرد
سازمان صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA) نماینده خود در ایران را به خاطر اقدامات سیستم بهداشتی این کشور در کاهش نسبت مرگ و میر مورد ستایش قرار داده است. این کاهش از ۴۳ مرگ به ازای هر ۱۰۰۰ زایمان زنده در سال ۲۰۰۰ به ۱۶ مرگ در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این موفقیت بزرگ بهطور عمده به خاطر شبکه بهداشت اولیه ایران است که مراقبتهای قبل و بعد از زایمان را در سیستمهای خود گنجانده و خدماتی را که توسط پرستاران، متخصصان بهداشت و ماماها ارائه میشود، شامل میشود.
این اظهارات در روز سهشنبه به مناسبت روز جهانی ماما بیان شد که هر ساله در تاریخ ۵ مه جشن گرفته میشود.
ماماها نقش حیاتی در تحقق دسترسی زنان به خدمات سلامت با کیفیت به عنوان یک حق انسانی ایفا میکنند. آنها در ترویج رفاه مادر و نوزاد نقش کلیدی دارند و به کاهش قابل توجه مرگومیر ناشی از علل قابل پیشگیری در دوران بارداری و پس از زایمان کمک میکنند.
نکات کلیدی درباره نقش ماماها:
- ماماها میتوانند تا ۹۰ درصد خدمات بهداشت جنسی، باروری، مادر و نوزاد، و سلامت نوجوانان (SRMNAH) را حتی در بحرانهای انسانی ارائه دهند.
- آنها با منابع و تجهیزات حداقلی، قادر به ارائه زایمانهای ایمن و مراقبتهای قبل و بعد از زایمان در شرایط بحران هستند.
- ماماها به مادران شیرده کمک کرده و اطمینان حاصل میکنند که نوزادان تغذیهای ایمن و سالم دریافت میکنند.
- آنها به جامعه آسیبدیده آموزش میدهند و آنها را با دانش و ابزارهای لازم برای حفظ ایمنی و سلامت در زمان بحران مجهز میکنند.
با وجود پیشرفتهای حاصلشده، وضعیت در برخی مناطق به دلیل نابرابریها همچنان بحرانی است. زنان در این مناطق دو برابر یا بیشتر در خطر از دست دادن جان خود بهدلیل عوارض ناشی از بارداری و زایمان قرار دارند. این وضعیت در ایران نیز صادق است، زیرا بالاترین نرخ مرگ و میر در مناطق کمتر توسعهیافته در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان مشاهده میشود.
سیدلیوا تأکید کرد که مراقبت ناکافی نیمی از مرگومیرهای مادرانه را شامل میشود و گفت که UNFPA به حمایت از ایران در اجرای سیاستهایی که به بهبود سلامت مادر، خدمات زایمانی و کاهش مرگومیر مادران میپردازد، ادامه خواهد داد.
روز جهانی ماما:
این روز سالانه ماماها و نقش حیاتی آنها در تضمین زایمان ایمن و مراقبت از مادران را جشن میگیرد. این روز همچنین اهمیت ماماها را در ترویج بارداریهای سالم، توانمندسازی زنان برای اتخاذ تصمیمات آگاهانه درباره مراقبت خود، و اطمینان از اینکه همه زنان به ماماهای ماهر دسترسی دارند، مورد تأکید قرار میدهد.
تم امسال، «ماماها: حیاتی در هر بحران»، واقعیتی چالشبرانگیز را منعکس میکند. ماماها در سیستمهای بهداشتی آسیبپذیر، در مناطق جنگی، در زمان بلایای طبیعی و در شرایط پاندمی خدمت میکنند. در بسیاری از موارد، آنها تنها ارائهدهندگان خدمات بهداشت جنسی و باروری در جوامع خود هستند.
با وجود نقش حیاتی ماماها در سیستمهای بهداشتی برای آمادهسازی و پاسخ به بحرانها، اغلب آنها مورد ارزشگذاری قرار نمیگیرند و از تلاشهای آمادهسازی و پاسخ به بحرانها حذف میشوند.
در نهایت، توجه به نقش ماماها در بحرانها و ضرورت حمایت از آنها در راستای بهبود سلامت مادران و نوزادان، امری ضروری است. این روز فرصتی است تا به اهمیت خدمات ماماها در جوامع و نیاز به سرمایهگذاری در این حوزه توجه ویژهای شود.