عراقچی: ایران به دنبال همکاری‌های گسترده‌تر با آفریقا در چارچوب منطقه آزاد تجاری

عراقچی: ایران به دنبال همکاری‌های گسترده‌تر با آفریقا در چارچوب منطقه آزاد تجاری

وزیر امور خارجه عباس عراقچی می‌گوید که ایران و کشورهای آفریقایی می‌توانند اقتصاد یکدیگر را تکمیل کنند و جمهوری اسلامی قصد دارد همکاری‌های اقتصادی خود را با این قاره در چارچوب منطقه آزاد تجاری گسترش دهد.

عراقچی در روز یکشنبه در مراسمی به مناسبت شصت و دومین سالگرد تأسیس اتحادیه آفریقا که در ۲۵ مه (۵ خرداد) برگزار شد، این نظرات را مطرح کرد. این مراسم در پایتخت ایران، تهران، برگزار شد و با حضور سفرای کشورهای آفریقایی به جمهوری اسلامی همراه بود.

متن کامل سخنرانی عراقچی در این مراسم به شرح زیر است:

مقامات محترم ایرانی،

سفرای محترم،

همکاران گرامی،

مهمانان برجسته، بانوان و آقایان،

در ابتدا، مایلم از ابراز خوشحالی خود برای گرامیداشت این مناسبت بزرگ روز آفریقا در کنار دوستان آفریقایی‌ام سخن بگویم. این رویداد بین‌المللی نماد ارزش‌های مشترک درون جامعه آفریقایی است. قاره آفریقا، با جمعیتی معادل ۱.۴ میلیارد نفر در ۵۵ کشور و نهاد سیاسی، دارای جمعیتی جوان و پویا با تنوع زبانی و فرهنگی غنی است. با وجود این تنوع، وجود ارزش‌های مشترک به تلاش‌ها برای وحدت بیشتر میان کشورهای آفریقایی دامن زده است. شاید به همین دلیل است که اتحادیه آفریقا، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین سازمان‌های منطقه‌ای، جایگاه ویژه‌ای در صحنه جهانی دارد. به‌علاوه، هر سال در ۲۵ مه، روز آفریقا با شکوهی فراوان در کشورهای آفریقایی و در سرتاسر جهان جشن گرفته می‌شود.

دیدار با شما، دوستان آفریقایی‌ام، یادآور تلاش‌های ملت‌های آفریقایی برای شکستن زنجیرهای ستم و از سوی دیگر، تلاش برای پیشرفت و فردایی بهتر است. میراث رهبران بزرگ آفریقایی از جمله کوامه نکرومه، جولیس نیِرِره و جو مو کنیاتا تا نلسون ماندلا همیشه زنده خواهد ماند. همچنین، مایلم از این فرصت استفاده کنم و به یاد سام نوجوما، رهبر استقلال نامیبیا که درگذشته است، ادای احترام کنم.

READ  ایران در حال بررسی حضور در دور بعدی مذاکرات با آمریکا: عراقچی

همان‌طور که در شعار اتحادیه آفریقا در سال ۲۰۲۵ آمده است، “عدالت برای آفریقایی‌ها و مردم با تبار آفریقایی از طریق جبران خسارت”، هدف آن پرداختن به ناعدالتی‌های تاریخی و تأثیرات ماندگار آنها بر قاره است؛ و امروز شصت و دومین سالگرد تأسیس موفق سازمان وحدت آفریقا را گرامی می‌داریم، که وارثان آن این دستاورد ارزشمند را جشن می‌گیرند.

کشورهای آفریقایی نه تنها وارثان شایسته‌ای برای این دستاورد بوده‌اند، بلکه همچنین تلاش کرده‌اند تا بر آن بنا بگذارند. تلاش آفریقا برای کسب کرسی در شورای امنیت سازمان ملل نشان‌دهنده این است که قاره مذکور دستاوردهای جدید و قابل توجهی به بنیاد اولیه اضافه کرده است. تمامی این‌ها نشان می‌دهد که آفریقا تنها به دستاوردهای گذشته خود محدود نمی‌شود، بلکه هر روز افتخارات جدیدی خلق می‌کند.

مهمانان گرامی،

آفریقا با فرهنگ غنی و تاریخ پر از فراز و نشیب خود، به سوی توسعه‌ای بزرگ گام برداشته است که شایسته تقدیر است. امروز، شاهد تلاش‌های معقول آفریقا برای دستیابی به دستاوردهای مهمی هستیم، که در میان آنها تأسیس منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آنها به چشم می‌خورد. این منطقه بزرگ‌ترین زون تجاری در جهان با جمعیتی بالغ بر ۱.۴ میلیارد نفر را تشکیل می‌دهد.

جمهوری اسلامی ایران، با توجه به روابط عمیق خود با آفریقا، به دنبال همکاری اقتصادی با این منطقه در چارچوب منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا و کشورهای آفریقایی است و بر این باور است که ایران و کشورهای آفریقایی می‌توانند در این زمینه یکدیگر را تکمیل کرده و روابط هزارساله خود را گسترش دهند.

READ  پزشکیان و پوتین: تأکید بر تعهد به پیمان استراتژیک ایران و روسیه

وفور منابع طبیعی آفریقا و دسترسی ایران به فناوری‌های نوین نیازهای هر دو طرف را به‌خوبی پاسخ می‌دهد. همچنین، برگزاری موفق دور سوم مجمع همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در ماه گذشته، که با استقبال گرم مقامات عالی‌رتبه‌تان روبه‌رو شد، نویدبخش آینده‌ای روشن برای گسترش همکاری‌های مشترک بین ایران و آفریقاست که در اجلاس‌های آینده تقویت خواهد شد.

شرکت‌کنندگان محترم،

بانوان و آقایان،

همان‌طور که می‌دانید، جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان دوستی دیرینه در کنار آفریقا ایستاده است. اکنون، بیش از نیم قرن پس از تأسیس روابط دیپلماتیک بین دو طرف، باید اقدامات شایسته‌ای برای حفظ این روابط انجام دهیم. ائتلاف جهانی جنوب، با آغاز یک طرح و نظم جدید، اراده ملت‌های ما را برای سرنوشت مشترک و برادری در مسیر رشد و توسعه منعکس می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران با افتخار و به‌عنوان نشانه‌ای از این دوستی دیرینه و انسانی، آمادگی خود را برای همکاری در تمامی زمینه‌ها از جمله سیاسی، اقتصادی، صنایع کوچک و متوسط، معدن و زیرساخت، تبادل اساتید و دانشجویان، دستاوردهای علمی، آموزش نیروی انسانی، گردشگری سلامت، خدمات و تجهیزات پزشکی، کشاورزی، شبکه‌های آبیاری، ساخت سدها و سایر حوزه‌های مشابه با دوستان آفریقایی اعلام می‌دارد.

خوشحالم که به اطلاع شما برسانم که دولت دکتر پزشک‌یار بر مسائل آفریقا تأکید ویژه‌ای دارد و امیدوارم این همکاری آینده‌ای روشن داشته باشد.

در پایان، جمهوری اسلامی ایران، همان‌طور که در گذشته در کنار آفریقا بوده است، این همراهی را ادامه خواهد داد و رفاه آفریقا را به‌عنوان رفاه خود می‌داند.

برای همه کشورهای برادر و ملت‌های نیک آفریقا آرزوی پیشرفت روزافزون دارم.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *