معامله تعویض تنها پس از مرحله دوم مذاکرات آتشبس ممکن است
گروه مقاومت مستقر در غزه در بیانیهای که روز یکشنبه منتشر شد، بر این نکته تأکید کرد که رژیم اسرائیل بهطور «آشکار» در حال تلاش برای «اجتناب» از مذاکرات برای مرحله دوم توافق آتشبس است. این بیانیه به وضوح نشاندهنده تنشها و چالشهای موجود در روند صلح و وضعیت انسانی در غزه است.
در متن این بیانیه آمده است: «بیانیه صادرشده از دفتر نخستوزیر اشغالگر [اسرائیلی] نتانیاهو، در مورد تأیید ادعایی او از سوی آمریکا برای تمدید مرحله اول توافق تحت ترتیباتی که به آتشبس در غزه لطمه میزند، تلاشی آشکار برای فرار از این توافق و اجتناب از ورود به مذاکرات برای مرحله دوم است.»
با پایان یافتن مرحله اول آتشبس که ۴۲ روز به طول انجامید، دفتر نتانیاهو بهطور یکجانبه اعلام کرد که اسرائیل پیشنهاد نماینده رئیسجمهور آمریکا، استیون ویتکوف، برای تمدید مرحله اول آتشبس در غزه برای ماه رمضان و عید پسح را میپذیرد.
این بیانیه همچنین به نکات زیر اشاره کرده است:
- تنها راه برای بازپسگیری زندانیان [اسرائیلی]، پایبندی به توافق و ورود فوری به مذاکرات برای مرحله دوم است.
- در چارچوب مرحله اولیه توافق آتشبس، بیش از ۲,۰۰۰ فلسطینی بهطور غیرقانونی در زندانها و مراکز بازداشت اسرائیل نگهداری میشوند.
- ادعای مقامات اسرائیلی مبنی بر اینکه ۲۷ گروگان هنوز در نوار غزه در اسارت هستند و ۳۲ جسد هنوز بهدست نیامدهاند.
حماس همچنین از دولت آمریکا خواست تا «تعصب» و «همراستایی» خود با «طرحهای فاشیستی» نتانیاهو که هدف آن مردم فلسطین و وجودشان در سرزمین خود است، پایان دهد.
در این بیانیه، حماس به «نقضهای روزانه» و «سیستماتیک» آتشبس توسط اسرائیل اشاره کرده که منجر به کشته شدن بیش از ۱۰۰ فلسطینی در غزه، ممانعت از پروتکلهای انسانی، جلوگیری از ورود مواد کمکرسانی و تشدید فاجعه انسانی در این منطقه شده است.
بیانیه حماس همچنین شامل نکات زیر است:
- فشار به اشغالگر برای اجرای تعهدات خود تحت توافق.
- اطمینان از اجرای پروتکل انسانی و اجازه ورود مواد و تجهیزات نجات به غزه.
روز شنبه، سخنگوی حماس، حازم قاسم، همچنین پیشنهاد اسرائیل برای تمدید مرحله اول آتشبس در غزه را رد کرد و از جامعه بینالمللی خواست تا بر تلآویو فشار بیاورد تا به مرحله دوم توافق طبق برنامه اصلی پیش برود.
قاسم گفت: «تمدید مرحله اول توافق به شکل پیشنهادی اسرائیل، برای گروه مقاومت غیرقابل قبول است» و افزود که رژیم اشغالگر مسئولیت کامل عدم آغاز مذاکرات در مورد مرحله دوم آتشبس غزه را بر عهده دارد.
سخنگوی حماس همچنین بیان کرد که رژیم اسرائیل از تعهد خود برای پایان دادن به جنگ و خروج کامل از غزه فرار میکند و در تلاش است تا اوضاع را به نقطه اول بازگرداند و با پیشنهاد خود برای تمدید مرحله اول، ورقها را جابجا کند.
اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، جنگی نسلکشانه علیه نوار غزه آغاز کرد، پس از آنکه حماس عملیاتی تاریخی علیه این رژیم انجام داد تا به جنایتهای فزاینده علیه مردم فلسطین پاسخ دهد.
رژیم تلآویو نتوانست به اهداف اعلام شده خود، از جمله آزادی گروگانها و نابودی حماس، دست یابد و در این راستا حداقل ۴۸,۳۴۸ فلسطینی، عمدتاً زنان و کودکان، در غزه کشته شدند.