مهاجران قانونی افغان در ایران: بدون هیچگونه محدودیتی!
سخنگوی دائمی ایران در سازمان ملل، امیر سعید ایروانی، اعلام کرد که ایران میزبان میلیونها افغان بوده و در این راستا بار سنگینی را تحمل کرده است. این بار سنگین پس از خروج بیملاحظه ایالات متحده در سال ۲۰۲۱، بیشتر شده است. این بیانات در زمان برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره «وضعیت در افغانستان» بیان شد.
ایروانی در این نشست تأکید کرد که سیاست ایران در قبال پناهندگان و مهاجران افغان مبتنی بر اصول انسانی است و ایران به مدت بیش از چهار دهه میزبان میلیونها افغان بوده است. متن کامل بیانات ایروانی به شرح زیر است:
خانم رئیس
ما ریاست شورای امنیت را به دانمارک تبریک میگوییم و از رهبری موفق و مؤثر چین در ماه فوریه قدردانی میکنیم. همچنین از خانم اوتنبایوا به خاطر گزارش ارزشمندشان تشکر میکنیم. ما به دقت به بیانات خانم آزاداح راز محمد توجه کردهایم. بیانات امروز بار دیگر چالشهای مداوم مردم افغانستان را نشان میدهد، با وجود تلاشهای مستمر سازمان ملل برای بهبود اوضاع آنها.
آخرین گزارش دبیرکل (S/2025/109) بر وخامت بحران انسانی، ادامه نقض حقوق بشر، بهویژه برای زنان و دختران، و تهدیدات امنیتی مداوم تأکید میکند که نیاز به توجه فوری دارند.
در این راستا، مایلم به نکات زیر اشاره کنم:
- بحران انسانی در افغانستان: افغانستان با یکی از بدترین بحرانهای انسانی در جهان مواجه است. بیش از ۲۲.۹ میلیون نفر به کمک فوری نیاز دارند. برنامه نیازها و پاسخهای انسانی برای سال ۲۰۲۵ به ۲.۴۲ میلیارد دلار نیاز دارد، اما تأمین مالی به شدت کم است. کمکهای انسانی باید بیطرف و بدون قید و شرط باقی بماند تا اطمینان حاصل شود که کمکها به نیازمندان بدون مانع میرسد، و تأمین مالی نباید متوقف شود. ما از اهداکنندگان میخواهیم که تعهدات خود را تقویت کنند و از مقامات فعلی افغانستان بخواهیم که از دخالت در عملیاتهای نجات زندگی خودداری کنند.
- داراییهای مسدود شده افغانستان: داراییهای مسدود شده افغانستان همچنان یک مسئله مهم است. بازسازی اقتصادی نیاز به سازوکارهای مالی مسئولانه دارد تا از مردم افغان حمایت کند. تحریمها نباید تلاشها برای تثبیت اقتصاد را مسدود کند و داراییهای مسدود شده باید بدون قید و شرط آزاد شود.
- وضعیت امنیتی افغانستان: امنیت در افغانستان همچنان شکننده است. تهدیدات ناشی از گروههای تروریستی مانند داعش-خراسان و دیگر گروههای تروریستی در کشور نه تنها برای افغانستان بلکه برای امنیت منطقه و جهانی نگرانکننده است. با بیش از دو دوجین سازمان تروریستی که به گزارشها در افغانستان حضور دارند، مقامات فعلی باید به تعهدات بینالمللی خود پایبند باشند و اطمینان حاصل کنند که تلاشهای ضدتروریستی در اولویت قرار گیرد.
- وضعیت زنان و دختران افغان: وضعیت زنان و دختران افغان همچنان نگرانکننده است. سیاستها و احکام، مانند ممنوعیت زنان و دختران از حضور در مؤسسات پزشکی، حقوق اساسی زنان را بیشتر سلب کرده و بحران بهداشت و درمان افغانستان را تشدید کرده است. این محدودیتها هیچ مبنای اسلامی ندارند و با سنتهای فرهنگی افغانستان در تضاد هستند. ما از مقامات فعلی میخواهیم که این اقدامات را تجدیدنظر کرده و اقدامات فوری برای احیای حقوق زنان انجام دهند.
- سیاست ایران در قبال پناهندگان افغان: سیاست ایران در قبال پناهندگان و مهاجران افغان بدون تغییر و مبتنی بر اصول انسانی باقی مانده است. برای بیش از چهار دهه، ایران میزبان میلیونها افغان بوده و بار سنگینی را بر دوش کشیده است که پس از خروج بیملاحظه ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ بیشتر شده است. مهاجران قانونی افغان در ایران با هیچ محدودیتی مواجه نیستند و کنسولگریهای ایران بهطور روزانه ۵۰۰۰ ویزا صادر میکنند. با این حال، کسانی که بهطور غیرقانونی وارد کشور شدهاند، به دلیل نگرانیهای امنیتی، از ایران دیپورت خواهند شد. کشورهای همسایه نباید بدون حمایت جامعه بینالمللی این مسئولیت را به دوش بکشند.
- تعامل ایران با مقامات افغانستان: ایران به صورت فعال با مقامات فعلی افغانستان از طریق تلاشهای دوجانبه و منطقهای در تعامل است. به عنوان بخشی از این تعامل، وزیر خارجه ایران در تاریخ ۲۶ ژانویه ۲۰۲۵ از کابل بازدید کرد.
- آینده افغانستان: با وجود چالشهای افغانستان، آیندهای پایدار با حمایت مستمر بینالمللی و مسئولیت مشترک قابل دستیابی است. رویکرد مرحله به مرحله در یک نقشه راه واضح میتواند به بازسازی اعتماد و امنیت کمک کند. ایران بهطور فعال در فرایند دوحه مشارکت داشته و از نتایج آن حمایت میکند.
- حمایت از مأموریت UNAMA: با نزدیک شدن به تجدید مأموریت UNAMA، حمایت خود را از این مأموریت و همچنین از SRSG در انجام مسئولیتهایش تأیید میکنیم.
در پایان، ما خواهان این هستیم که شورای امنیت اطمینان حاصل کند که UNAMA منابع لازم را دارد و از SRSG در تحقق مؤثر مأموریتش پشتیبانی کند.