نقش کانال‌های باستانی هخامنشی در جلوگیری از تجمع آب در پرسپولیس

نقش کانال‌های باستانی هخامنشی در جلوگیری از تجمع آب در پرسپولیس

بارش‌های سنگین اخیر در استان فارس موجب تخریب بخش‌هایی از خانه‌های تاریخی در شیراز، پایتخت این استان، شده است. این شهر 70 کیلومتر در جنوب پرسپولیس واقع شده است، که روزگاری پایتخت تشریفاتی امپراتوری هخامنشی (حدود 550 – 330 قبل از میلاد) بود. با این حال، پرسپولیس به لطف کانال‌های زیرزمینی خود که در دوران هخامنشی ساخته شده‌اند، موفق به تخلیه حجم قابل توجهی از آب باران شده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که آب از پله‌های پرسپولیس سرریز می‌کند، و این نگرانی‌ها را در مورد سیلاب‌های شدید مشابه سال‌های گذشته پیش از کشف و پاک‌سازی این آب‌راه‌های باستانی افزایش داده است. با این حال، تأیید شده است که این کانال‌های زیرزمینی که بیش از 2500 سال پیش برای مدیریت آب‌های سطحی و سیلاب‌های احتمالی طراحی شده‌اند، به طور مؤثری حجم زیادی از آب باران را از محل دور کرده‌اند.

  • تخلیه 100 میلی‌متر آب باران: علیرضا عسگری چاوردی، مدیر سایت میراث جهانی پرسپولیس، به ILNA گفت که مدیریت بحران بخشی کلیدی از برنامه مدیریت این سایت است. یک تیم ویژه برای اجرای این برنامه تشکیل شد که در طول بارش‌های سنگین اخیر به کار گرفته شد.
  • تیم‌های مرمت و نظارت: این تیم‌ها با باستان‌شناسان، پرسنل فنی و واحد امنیت پرسپولیس همکاری کردند تا چالش‌های آب‌های سطحی را در طول دو روز بارش حل کنند و 100 میلی‌متر آب باران را از سطح ترکه پرسپولیس خارج کنند.
  • اقدامات پیشگیرانه: اقدامات نگهداری پیشگیرانه یک هفته قبل از بارش، کل مجموعه 12 هکتاری و دژهای کوه رحمت را در بر گرفت. همچنین، کانال‌های زیرزمینی به طول 2 کیلومتر پرسپولیس به‌طور کامل برای بارش پیش‌بینی شده تمیز شدند.

در طول بارش، تیم مدیریت بحران در محل باقی ماند تا بخش‌های مختلف را نظارت کرده و اطمینان حاصل کنند که آب از طریق آب‌راه‌های باستانی به خارج از پرسپولیس هدایت شود.

آمادگی برای کنترل تجمع آب: شهرام رهبری، رئیس تیم مرمت پرسپولیس، به وسعت 125000 متر مربع این سایت اشاره کرد. او افزود: “با احتساب محله مسکونی جنوبی و مقبره‌های آرتاکسراکس دوم و سوم در ارتفاعات شرقی، مجموع مساحت به بیش از 250000 متر مربع می‌رسد.”

  • چالش‌های مدیریت بارش: رهبری指出 که مدیریت بارش‌های احتمالی یک چالش بزرگ است و تیم فنی مسئول حفاظت از ساختارهای با ارزش پرسپولیس است.
  • آمادگی تیم‌های مرمت: تیم‌های مرمت و نگهداری، به همراه تیم‌های عمرانی و نگهداری، برای مقابله با سیلاب‌های احتمالی و جلوگیری از آسیب به کارگاه‌های مرمت فعال آماده بودند.
READ  مقبره ابن‌سینا: جاذبه‌ای دیدنی و تاریخی در همدان ایران

با وجود پیش‌بینی بارش سه روزه، تلاش‌های هماهنگ شده باعث شد که مسیرهای بازدیدکنندگان فعال باقی بماند و پروژه‌های مرمت در حال اجرا محافظت شوند. هماهنگی نزدیک بین واحد امنیت و کارشناسان نگهداری، نظارت شبانه بر بخش‌های آسیب‌پذیر را تضمین کرد، و ارتباط مداوم در دو شب برای مدیریت خطرات سیلاب انجام شد.

رهبری اشاره کرد که با وجود خستگی ناشی از دو روز کار مداوم در زیر باران سنگین، تلاش هماهنگ شده مدیریت مؤثر آب را تضمین کرد. تا روز جمعه، زمانی که بارش‌ها تشدید شد، تیم‌های میدانی به‌طور سیستماتیک سایت را نظارت کرده و اقدامات اضطراری برای حفاظت از بناها را اجرا کردند.

به گفته رهبری، دستاورد کلیدی جلوگیری از آسیب به آثار سنگی و سایت‌های مرمت سنگ فعال بود. “به لطف تلاش‌های مشترک بین تیم‌های نگهداری، مرمت و امنیت، طوفان تأثیر قابل توجهی بر دسترسی بازدیدکنندگان یا فعالیت‌های حفاظت نداشت.”

کشف آب‌راه‌های هخامنشی: بخش‌هایی از سیستم زهکشی پرسپولیس برای نخستین بار در حفاری‌های مؤسسه شرقی دانشگاه شیکاگو شناسایی شد. اما این کانال‌ها تا سال‌های 2000 پنهان ماندند تا باستان‌شناسان به تدریج آنها را کشف و تمیز کردند و منجر به یک پیشرفت عمده در دهه 2010 شدند. این مرمت‌ها باعث تخلیه کامل آب‌های سطحی از طریق سیستم باستانی اصلی سایت شد.

حاکمان هخامنشی این آب‌راه‌ها را برای کنترل جریان آب باران از کاخ‌ها به مناطق خارج از پرسپولیس طراحی کردند. با گذشت زمان، این کانال‌ها پر از خاک شدند که منجر به سیلاب‌های مکرر و آسیب به سایت شد. اما حفاری‌های باستان‌شناسی گسترده در نهایت عملکرد آنها را احیا کرده و مسائل سیلاب پرسپولیس را از دهه 2010 به بعد به‌طور دائمی حل کرد.

READ  کاوش‌های باستان‌شناسی در بزرگ‌ترین سایت نوسنگی ایران آغاز شد!

نگاهی به پرسپولیس: پرسپولیس، که به “تخت جمشید” نیز معروف است، یکی از سایت‌های باستان‌شناسی است که هیچ معادلی ندارد و با توجه به معماری منحصر به فرد، برنامه‌ریزی شهری، فناوری ساخت و هنر خود شناخته می‌شود.

شیوه‌های باشکوه، پله‌های یادمانی، سالن‌های تاج و پذیرایی، و وابستگی‌ها این مجموعه وسیع را به یکی از بزرگ‌ترین سایت‌های باستان‌شناسی جهان تبدیل کرده است.

ساخت پله‌های عظیم آن حدود 518 قبل از میلاد توسط داریوش بزرگ، پادشاه امپراتوری هخامنشی آغاز شد. بر روی این پله‌ها، پادشاهان متوالی مجموعه‌ای از ساختمان‌های کاخی معماری زیبا را بنا کردند، از جمله کاخ بزرگ آپادانا و سالن تاجگذاری (“سالن صد ستون”).

این پله‌ها یک خلق و خوی بزرگ معماری هستند که با پله‌های دوتایی دسترسی، دیوارهایی با فرزهای مجسمه‌ای در سطوح مختلف، دروازه‌های یادمانی، گاوهای بالدار غول‌پیکر و بقایای سالن‌های بزرگ همراه است.

با مهندسی دقیق سقف‌های سبک‌تر و استفاده از تیرک‌های چوبی، معماران هخامنشی توانستند با حداقل تعداد ستون‌های به طرز شگفت‌انگیزی باریک، سقف‌های فضای باز را پشتیبانی کنند. ستون‌ها با سرستون‌های پیچیده‌ای تزئین شده بودند؛ معمولی‌ترین نوع آن سرستون گاو دوگانه بود که بر روی دو ولوت قرار داشت و پیشانی دو گاو زانو زده که به‌طور رو به‌رو قرار گرفته‌اند، گردن‌های جفت‌شده خود را مستقیماً زیر تقاطع تیرک‌های سقف دراز می‌کنند.

روایات حاکی از آن است که پرسپولیس در 330 قبل از میلاد به دست اسکندر مقدونی سوخته است، ظاهراً به‌عنوان انتقام از ایرانیان به دلیل اینکه به نظر می‌رسد شاه ایرانی خشایارشا 150 سال قبل‌تر شهر آتن یونان را سوزانده است.

نوشته‌های مشابه