نمایشگاه عکس آنلاین به مناسبت بزرگداشت آزادی خرمشهر
نمایشگاه آنلاین عکاسی با عنوان “14 Elegies” روز جمعه در وبسایت Artibition به مناسبت چهلم و سومین سالگرد آزادی خرمشهر راهاندازی شد. این نمایشگاه آثار عکاس جنگ و مستند، آلفرد یعقوبزاده را به نمایش میگذارد و با همکاری عکاس رامش لاهیجی برگزار شده است.
در بیانیه این نمایشگاه آمده است: “یک مرثیه در فرهنگ لغت به ترکیبی از اندوه و عظمت اشاره دارد و گاهی حتی دارای زیرصدای موسیقایی است – مانند آزادی خرمشهر و تصاویری که از آن زمان باقی مانده و ما را در مرز باریکی میان شکوه مقاومت و آزادی و اندوه تخریب باقیمانده قرار میدهد.”
این نمایشگاه به اهمیت و جزئیات تصاویر پرداخته و توضیح میدهد: “در برخی مواقع، زبان نمیتواند تجربیات زندگی مردم در زمان جنگ و بعد از آن را بیان کند و در چنین لحظاتی، تصاویر بار مستند کردن این تجربیات برای تاریخ را به دوش میکشند. به همین دلیل، همه چیز، غنی از جزئیات و با ریتمی خاموش، در آثار آلفرد یعقوبزاده درباره «آزادی خرمشهر» ثبت شده و معنی کلمه مرثیه را تحقق میبخشد.”
این نمایشگاه همچنین به تصاویری که در روزهای سخت و نقاط عطف تاریخ معاصر ایران و جهان شکل گرفتهاند، اشاره میکند و میگوید: “با این حال، آثار ناشی از ‘آزادی خرمشهر’ به دلیل زمانبندی و نقش مهمی که این رویداد در تاریخ ما ایفا میکند، در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شدهاند.”
آلفرد یعقوبزاده، 67 ساله، در تهران به دنیا آمده و از یک خانواده ارمنی-آشوری است. او به خاطر عکاسی جنگ خود شناخته شده است و تصاویری ماندگار از برخی از مهمترین لحظات سیاسی و تاریخی در ایران و جهان را ثبت کرده است.
عکسهای او در ایران در دوران انقلاب اسلامی 1979 و همچنین در دوران جنگ ایران و عراق منجر به همکاریاش با خبرگزاریهای معتبر جهانی مانند Associated Press، Gamma و Sygma شده است.
از سال 1983، یعقوبزاده برای Sipa Press عکاسی کرده است و عکسهای او در مجلات معروفی چون Time، Newsweek، Stern، Paris Match، El País و GEO به چاپ رسیده است.
او در جنگها و درگیریهای مسلحانه در کشورهایی همچون Cuba، Uzbekistan، Afghanistan، Somalia، درگیری اسرائیل و فلسطین و جنگ داخلی لبنان فعالیت داشته است. در لبنان، او زخمی و به اسارت گرفته شد و در چچن نیز توسط گلوله تانک مجروح گردید. همچنین در پوشش انقلاب مصر در سال 2011 نیز آسیب دید.
یعقوبزاده همچنین به بررسی آزادی مسیحیت سرکوب شده در اروپای شرقی پس از فروپاشی کمونیسم پرداخته است. کتابی با عنوان مسیحیت در سراسر جهان منتشر کرده که در آن آیینها و رسوم مذهبی در 24 کشور را در طول یک دهه مستند کرده است.
او سه کتاب عکاسی منتشر کرده است: جنگ ایران-عراق، چهرههای جنگ و صلح وعده داده شده. همچنین او برنده چندین جایزه معتبر عکاسی از جمله جایزه عکس مطبوعات جهانی، جایزه باشگاه مطبوعات آمریکایی و سه جایزه انژر در فرانسه شده و دو بار به عنوان داور در مسابقه عکس مطبوعات جهانی خدمت کرده است.
آزادی خرمشهر که به عنوان بازپسگیری این شهر از دست عراقیها در تاریخ 24 مه 1982 شناخته میشود، بخشی از جنگ ایران و عراق بوده و به عنوان یک نقطه عطف در این جنگ در نظر گرفته میشود. این شهر در تاریخ 26 اکتبر 1980، به دست عراقیها افتاد و بازپسگیری موفق آن بخشی از عملیات بیت المقدس ایران بود. آزادی این شهر هر ساله در ایران در تاریخ 24 مه جشن گرفته میشود.
در بازپسگیری خرمشهر، ایرانیان حدود 19,000 سرباز از ارتش عراقی که به شدت دمoralized شده بودند، به اسارت گرفتند. صدام حسین از این شکست و از این که ایرانیان با وجود تلفات سنگین همچنان به پیشروی ادامه دادند، شوکه و خشمگین شد. ایرانیان حتی ذخایر خود را برای ادامه عقبنشینی عراقیها به کار گرفتند. پس از این شکست، صدام حسین چندین تن از فرماندهان ارشد خود را اعدام کرد.
نمایشگاه آنلاین “14 Elegies” تا تاریخ 2 ژوئن در وبسایت Artibition ادامه خواهد داشت.